19. maj 2019
Det er ikke første gang, at Michael Perch (S) og Thyra Frank (LA) har mødt hinanden. Til det seneste møde, var fritvalgsordningen blandt andet på dagsordenen. Privatfoto
Det er ikke første gang, at Michael Perch (S) og Thyra Frank (LA) har mødt hinanden. Til det seneste møde, var fritvalgsordningen blandt andet på dagsordenen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalgsformand kritiserer fritvalgsordning: Vil have minister ind i sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalgsformand kritiserer fritvalgsordning: Vil have minister ind i sagen
Næstved - 18. oktober 2018 kl. 11:51
Af Sophus Zarrs Soelberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det er en god ide, der ikke virker. Sådan lyder beskeden fra Michael Perch (S), der er formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune.

arrow Læs også: Ældre Sagen fortsætter kritikken: 20 hjemmehjælpere er for meget

I starten af oktober mødte udvalgsformanden Ældreminister Thyra Frank (LA), hvor han blandt andet diskuterede fritvalgsordningen i hjemmeplejen.

- Jeg bad dem om at give mig ét eksempel på en kommune, hvor ordningen virker, og det kunne de ikke, fortæller Michael Perch efter mødet.

Onsdag kunne Sjællandske fortælle historien om 70-årige Bjarne Fischer, der var utilfreds med forholdene i den kommunale hjemmepleje. Han har tidligere modtaget pleje fra Aleris Omsorg, men efter virksomheden ikke længere udbyder hjemmepleje i Næstved Kommune, er Bjarne Fischer og hans kone blevet overflyttet til den kommunale hjemmeplejes Distrikt Øst.

I den forbindelse faldt det Bjarne Fischer for brystet, at det fritvalgsbevis, som han har modtaget fra Næstved Kommune, og som skal sikre det frie valg af leverandør i hjemmeplejen, ikke kan bruges, da priserne på beviset er fastsat efter de priser, som Næstved Kommune har i den kommunale Hjemmepleje.

- Der er ikke nogen, der kan konkurrere til de priser, lød det opgivende fra Bjarne Fischer.

Det forstår Michael Perch godt, fortæller han.

Ordningen har nemlig længe været et problem for mange kommuner, og Michael Perch efterlyser, at Ældreminister Thyra Frank går ind i sagen.

- Ministeren har været rigtig godt til at lytte, men nu er det på tide med handling. Vi skal ifølge lovgivningen fastsætte priserne på fritvalgsbeviset efter priserne i den kommunale hjemmepleje, ellers trækker vi voldsomme beløb ud af den kommunale hjemmepleje. Gennem servicerammen bliver vi pålagt at drive en effektiv hjemmepleje for så få midler som muligt, men samtidig indfører man den her ordning, som er meget dyr, fortæller Michael Perch, inden han fortsætter:

- Vi vil meget gerne have private leverandører af hjemmepleje, men modellen fungerer ikke, og det gælder ikke kun i Næstved.

Servicerammen er den aftale, regeringen og kommunerne hvert år indgår, om hvor meget kommunerne må budgettere til den kommunale service.

Når beløbet på fritvalgsbeviset fastsættes efter priserne i den kommunale hjemmepleje, er det en politisk beslutning, der er truffet på Christiansborg.

For at kunne efterleve kravet om det frie leveranddørvalg har Næstved Kommune besluttet at tage den såkaldte godkendelsesordning i anvendelse. Ordningen, der betyder at forskellige private virksomheder kan godkendes til at udføre opgaver inden for hjemmeplejen, medføre en merudgift for kommunen på mellem 5 og 6 millioner kroner årligt.

arrow Kritik: Kommunen sender 20 forskellige hjemmehjælpere på en måned
17. oktober 2018 kl. 05:57 Opdateret: kl. 15:40
Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk