22. september 2020
En del af udstillingerne bliver bygget over formen fra køle- og transportbånd, som der var en del af på glasværket. Keramik fra Kähler og glas fra Holmegaard vil blive præsenteret på hver sit lange »transportbånd« i den store hal med det buede tag, som netop er blevet sat i stand.
gallery icon

Se billedserie

En del af udstillingerne bliver bygget over formen fra køle- og transportbånd, som der var en del af på glasværket. Keramik fra Kähler og glas fra Holmegaard vil blive præsenteret på hver sit lange »transportbånd« i den store hal med det buede tag, som netop er blevet sat i stand.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udstillingerne tager form på det gamle glasværk - som kølebånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udstillingerne tager form på det gamle glasværk - som kølebånd
Næstved - 31. januar 2019 kl. 11:49
Af Helle Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lige indenfor døren i det første rum står en glaspuster og demonstrerer, hvordan man puster glas. Hvad det er, der foregår, bliver forklaret imens.

arrow Læs også: Debat: Det er fuldstændig tåbeligt

- Med det samme skal man have fornemmelsen af varmen og glasset, forklarer Thorbjørn Kolbo, udstillingschef på Museum Sydøstdanmark, som sammen med udstillingsarkitekten Jens Ole Platz designer udstillingerne til det kommende Holmegaard Værk.

Ude i det store velkomstområde kommer her til at være »200 historier«, hvor besøgende på vej ind og på vej ud digitalt kan bladre rundt blandt en masse fortællinger fra tidligere medarbejdere på glasværket.

- Her kan folk fortsat komme med fotoalbums og historier, som kan komme med, understreger Thorbjørn Kolbo.

Første stop inde på selve udstillingen er i rummet med tankovnen, som via lys og lyd kommer til at se ud, som om den stadig er i brug.

- Historien her handler om håndværket. I dag går det lige lovlig stærkt mange steder, og vi vil gerne fortælle, hvad det er, vi er ved at miste, siger Thorbjørn Kolbo.

- Designerne havde ikke været noget uden håndværkerne, understreger han.

Glas fra Holmegaard og keramik fra Kähler bliver i den store hal præsenteret på noget der ligner kølebånd, en form der går igen mange steder på det nye museum, da kølebånd fyldte en del på glasværket.

Glasmontrer er fravalgt, så besøgende kan komme tættere på og bedre fornemme tingene, som så i stedet bliver sikret med infrarøde stråler. De to »kølebånd« følger samme tidsregning, så man kan sammenligne Kähler og Holmegaard fra samme periode.

- Her bliver ændret i udstillingerne, når det er aktuelt. De er foranderlige, understreger udstillingschefen.

- Det er ikke bare at vælge en farve og trykke på tre knapper, når man vil designe en vase. I kunsteksperimentariet skal vi få folk til at forstå design ved at bruge øjnene og forstå æstetikken, forklarer Thorbjørn Kolbo.

Kunsteksperimentariet bliver der, hvor man kan prøve sig selv af som designer og lære om designprocesser. Her kommer man til at stifte bekendtskab med forskellige materialer og muligheder i forbindelse med formgivning.

Her kommer også arbejdende værksteder.

Holmegaard Værk åbner med en udstilling om 10.000 års design »Practical Magic« om formgivning og æstetik i stenalderen med udvalgte ting fundet i Holmegaards Mose suppleret med værker lånt på andre museer.

- Det kan godt være, at opfattelsen af hvad der er pænt, har ændret sig, men der er alligevel noget med æstetik og formgivning, som godt kan sammenlignes, siger Thorbjørn Kolbo.

I disse særudstillinger gør Museum Sydøstdanmark brug af egne specialister. Her i den første udstilling om stenalderen er det museets kulturarvschef Kristoffer Buch Pedersen, som er specialisten.

- Han skal mødes med arkitekten Christoffer Harlang og snakke om de ypperste genstande fra den tid, fortæller Thorbjørn Kolbo.

- En iPhone og en stenøkse er begge med afrundede kanter og rare at have i hånden, siger Jens Ole Platz.

Lige om lidt bliver opgaven med at stå for de indvendige renoveringer på glasværket sendt i udbud.

- Når der er styr på det om tre til fire måneder, så begynder vi at sætte tingene til udstillingerne i produktion, siger Thorbjørn Kolbo.

Delene til udstillingerne vil så være klar en gang i oktober eller november, og så kan arbejdet med at stykke det hele sammen inde i bygningerne begynde. Så der kan stadig ske justeringer af de planer, der her er fortalt om.

Holmegaard Værk åbner i påsken 2020.

arrow Debat: Er Holmegaard Værk gået i stå?
10. juni 2019 kl. 19:51 Opdateret: kl. 10:10
arrow Nyt kunstværk skal bestå af op til 6.000 glas
20. maj 2019 kl. 07:32 Opdateret: kl. 20:43
arrow Den svære kunst at vælge glas ud
19. maj 2019 kl. 17:15 Opdateret: kl. 14:41
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk