26. marts 2019
Ny forening for lejere åbner mandag afdeling i Næstved. Modelfoto
gallery icon

Se billedserie

Ny forening for lejere åbner mandag afdeling i Næstved. Modelfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udbrydere skaber ny forening for lejere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udbrydere skaber ny forening for lejere
Næstved - 16. november 2018 kl. 16:15
Af Helle Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- LLO har alle dage været en balladeorganisation, og politisk fnidder har smadret lejebevægelsen.

arrow Læs også: Efter udbrud: Lejernes Hus er klar til at hjælpe lejere i problemer

Ordene kommer fra Jan Grabas, der startede som frivillig i Lejernes Landsorganisation midt i 1980erne og har været med lige siden. Men nu er det slut.

- Vi gider ikke mere ballade i LLO, siger den 53-årige lokale socialdemokrat, der på mandag vender tilbage som sagsbehandler i Næstved, nu i Lejernes Hus.

I mange år sad han i LLOs afdeling i Næstved, som stille og roligt begyndte at samarbejde mere og mere med afdelingen i Slagelse.

Da Næstved og Slagelse ragede uklar for to-tre år siden, »den store skilsmisse«, flyttede han og det øvrige ansatte personale med til afdelingen i Slagelse.

Den afdeling har nu meldt sig ud af LLO i protest mod centralisering, mangel på engagement i lejeforholdene i provinsen og andre divergenser og er blevet til Lejernes Hus.

- At det bygger på frivillige, er et af LLOs store problemer, siger Jan Grabas, der i Slagelse stille og roligt var blevet en del af et mere professionelt miljø med en jurist og tidligere advokat på lønningslisten. Et professionelt team som han og andre nødig så smuldre på grund af LLOs kommende centralisering.

Foreningen i Slagelse er nu blevet til Lejernes Hus, hvor eneste ændring angiveligt er navnet - og dækningsområdet.

Tidligere har LLO-afdelingen i Slagelse dækket fra Fuglebjerg og op - samt Fyn, mens Næstved-afdelingen har taget sig af området fra Fuglebjerg og ned.

- Fremover dækker vi i princippet hele landet, siger Jan Grabas.

Bruddet med Lejernes Landsorganisation LLO er desuden foregået i alt andet end god ro og orden.

LLO mener nemlig ikke, at udmeldingerne er foregået efter bogen og skriver i foreningens seneste udgave af medlemsbladet »Vi lejere« om ugyldige generalforsamlinger og manglende betaling af gæld til landsorganisationen.

Den holdning deles selvfølgelig ikke af udbryderne.

- Vi vil ikke deltage i mudderkastning. Hvis LLO mener, at vi skylder dem penge, så må de stævne os, så det kan blive afgjort i en retssag, siger Pia Larsen, der er formand for det nye Lejernes Hus.

Af Lejernes Hus' hjemmeside fremgår det, at udmeldelsen er en foreløbig kulmination på en årrække, hvor lejerforening efter lejerforening (15 ud af 24 lokale lejerforeninger) har forladt et konfliktfyldt LLO Danmark, og at udmeldelsen er besluttet på to lovligt indkaldte ekstraordinære generalforsamlinger 13. og 27. september.

- Udmeldingen er en politisk rationel beslutning. Vi har meldt os ud, fordi LLO ikke løfter de ting, vi synes, er de vigtige, siger Pia Larsen og taler meget engageret om kampen for beboerdemokrati og retten til at organisere sig i beboerforeninger, så lejere her igennem har mulighed for at hyre deres egen advokat og føre sag mod en udlejer.

- Og der er stor forskel på at være lejer i hovedstaden og provinsen. Vi har nogle andre interesser end LLO, mener hun.

Den nuværende formand for LLOs hovedorganisation Helene Toxværd er også formand for LLO Hovedstaden, som har mere end halvdelen af medlemmerne og stemmerne på landsplan.

- Dermed er vi i provinsen i mindretal, når der skal træffes beslutninger i LLO, og dermed har vi ikke den store indflydelse, siger Pia Larsen.

Med den kommende centralisering vil medlemmerne fremover være en del af LLOs hovedorganisation og ikke som nu af de selvstændige afdelinger rundt omkring i landet.

- Vi vil ikke afgive vores selvstændig, siger Pia Larsen, som endnu en brik i puslespillet, der førte til udmeldelsen. Ligesom LLO er det nye Lejernes Hus også finansieret af kontingenter fra foreningernes medlemmer.

Lejernes Hus åbner kontor i Næstved på mandag, den 19. november, hvor der vil være åbent hus kl. 10-12 i det nye kontor på førstesalen på Riddergade 16.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk