16. oktober 2021
Projektsundhedsplejerske Nanna Hjort (tv) og projektleder Gitte Wulff Lund ser frem til for alvor at komme i gang med projektet »En tryg start«, som skal give børn mellem nul og tre år en tryg start på livet  - og en tryg start i dagtilbuddet. Foto: Mia Than West
Projektsundhedsplejerske Nanna Hjort (tv) og projektleder Gitte Wulff Lund ser frem til for alvor at komme i gang med projektet »En tryg start«, som skal give børn mellem nul og tre år en tryg start på livet - og en tryg start i dagtilbuddet. Foto: Mia Than West
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tværfagligt samarbejde skal skabe en tryg start i livet for de mindste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tværfagligt samarbejde skal skabe en tryg start i livet for de mindste
Næstved - 17. september 2020 kl. 16:10
Af Mia Than West

Alle børn skal have en god og tryg start på livet. Derfor har Næstved Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen startet projektet »En tryg start«, som har til formål at styrke sundhedsplejens samarbejde med dagtilbud og familie.

arrow Læs også: Stort tab: Ingen brobygning til ungdomsuddannelser

»En tryg start« handler om at give barnet en god og tryg start på livet - og en tryg start i dagtilbud. Projektet hører under Sundhedsstyrelsens »Barnets første 1000 dage« og er et toårigt projekt, som har til formål at skabe en tryg start i livet for de nul til treårige børn. Det er et tværfagligt samarbejde, hvor forældrene altid sidder med ved møder og involveres i hele processen omkring barnet.

- Det er forældrene, der ved bedst. Det de synes er vigtigt at arbejde med, arbejder vi med. Vi kan tilbyde, hvad som helst, men hvis det ikke hjælper familien, så nytter det ikke noget, forklarer sundhedsplejerske og projektleder Gitte Wulff Lund.

- Vi vil gerne høre, hvad de har at sige. Familien skal være med, hvis det skal rykke. Det vil være meget individuelt, hvad familien har behov for, supplerer projektsundhedsplejerske Nanna Hjort.

Helt frivilligt

Projektet tilbydes de familier, der har fået ekstra besøg af sundhedsplejen i barnets første otte til 10 måneder. Det kan der være forskellige årsager til. Det kan være, at barnet græder meget, har problemer med at spise eller svært ved at sove.

- Det er der, hvor det er rigtig svært, og hvor problemerne varer ved. Det er de familier, der har brug for lidt hjælp til at give barnet en tryg start. Det er helt frivilligt, om de vil være med, siger Nanna Hjort.

Tidligere slap sundhedsplejen barnet, når det blev omkring 10 måneder og startede i dagtilbud. Med projekt »En tryg start« følger man barnet, til det er tre år og skal starte i børnehave.

Projektet tilbyder opstartsmøde med en pædagog fra vuggestuen eller en konsulent fra dagplejen for at lave brobygning til dagtilbuddet. Besøget foregår i familiens hjem, så de er i trygge rammer. Det vigtige er, at det er familien, der starter og fortæller om deres barn, og hvilket fokus dagtilbuddet skal have særlig opmærksomhed på.

Byggestenen til livet

Der bliver lavet et brobygningsskema til dagtilbuddet, hvor de vigtigste ting omkring eksempelvis barnets spisevaner eller soverytme viderebringes. Det kan være med til at skabe tryghed hos forældrene.

- Forældrene føler tryghed og tillid til os professionelle, at vi gør det her sammen, siger Nanna Hjort.

Der er desuden ekstra besøg af sundhedsplejersken, når barnet er halvandet år og tre år, ligesom der er opfølgningsmøder i barnets dagtilbud efter halvandet år og tre år, hvor forældre, sundhedsplejerske og pædagog/konsulent deltager.

- Det handler hele tiden om at gøre det bedste for familien og barnet. En god og tryg start er byggestenen til resten af livet, konstaterer Gitte Wulff Lund.

Skarpere briller

De startede med at udvikle materialet i december sidste år, og projektet skulle for alvor være gået i luften i marts i år. Så kom corona, og det hele gik i stå og lå stille indtil juni.

Nu er projektet så småt i gang igen. Der er i øjeblikket tilknyttet omkring 30 familier, og det er indtil videre blevet taget godt imod. De fleste, der får tilbuddet har takket ja.

Enkelte har af forskellige årsager sagt nej.

- Alle synes, det giver god mening at arbejde tværfagligt for at skabe det bedste for barnet. Vi har fået skarpere briller på det, siger Gitte Wulff Lund.

11 vuggestuer samt en række dagplejere er med i projektet. Det er distrikterne selv, der har udvalgt de deltagende institutioner og dagplejere.

Projektet kører til udgangen af 2021.

arrow Det gode liv i udskolingen
11. oktober 2020 kl. 17:20 Opdateret: kl. 18:04
arrow Skoles dom over virksomhedsbesøg på byggeplads: Virkelig fedt
09. oktober 2020 kl. 07:27 Opdateret: kl. 14:05
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk