3. august 2021
Center for Arbejdsmarked er et af de steder i Næstved Kommune, hvor ansatte somme tider er udsat for voldsomme hændelser. Foto: Mia Than West
gallery icon

Se billedserie

Center for Arbejdsmarked er et af de steder i Næstved Kommune, hvor ansatte somme tider er udsat for voldsomme hændelser. Foto: Mia Than West
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trusler og vold i kommunen: Så ofte sker det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Trusler og vold i kommunen: Så ofte sker det
Næstved - 04. november 2020 kl. 21:34
Af Ida Steenfeldt Andersen

Det sker sommetider, at en borger agerer voldsomt overfor en ansat, eller at der ruller en trusselsmail ind i fællesindbakken. I Næstved Kommune er det heldigvis ikke hverdagskost.

arrow Læs også: Teknisk fejl gav ekstra travlhed på jobcenter

- Vi fører ikke direkte statistik over voldsomme hændelser, men der er nok lidt mere end en håndfuld om året, siger Nicolai Vedsted, der er chef for HR og Arbejdsmiljø i kommunen.

Indtil videre ligger tallet for voldsomme hændelser i år dog stadig på tre til fire på grund af coronanedlukningen i foråret.

I de sager, der er registreret, har problemet ofte været en voldsom adfærd fra en borgers side eller en trussel på skrift.

Når mennesker mødes

De voldsomme episoder sker oftest i mødet mellem mennesker i form af en ansat og en borger.

- Vi har nogle episoder fra Center for Arbejdsmarked (jobcenter, red.), fordi de har en fysisk lokation, hvor borgerne møder op, ligesom dem, der har deres daglige gang på handicap- og psykiatri- og ældreområdet også har oplevet nogle ting, siger Nicolai Vedsted.

Han slår dog fast, at der ikke er et bestemt sted i kommunen, der er hårdest ramt.

- Episoderne rammer meget bredt de steder, hvor der er direkte borgerkontakt, siger han.

Ville bombe kommunen

Et nyere eksempel på en skriftlig trussel til kommunen, var en mail, der blev sendt tilbage i april 2019. Her skrev en 43-årig kvinde følgende til kommunens sikker funktionspostkasse: »Til svinene i Næstved kommune (...). I kan ikke også tage mine penge. Så kommer jeg og bomber Næstved Kommune ad helveds til. Det her er en rigtig trussel.«

Truslen fik personalet, der åbnede mailen, til at frygte for deres og andre liv, og derfor blev truslen taget meget alvorligt.

Ved en retssag i starten af oktober i år blev kvinden dømt 20 dages betinget fængsel. Hun nægtede sig dog skyldig, og udbad sig betænkningstid i forhold til at anke sagen.

Når voldsomme oplevelser opstår, kan det være nødvendigt for de involverede at modtage akut krisehjælp. Derfor har Næstved Kommune et krise-kollega-støttekorps.

Det er et korps, der består af 11 ansatte i kommunen, som - udover deres daglige arbejde - er uddannet til at kunne rykke ud og yde akut krisehjælp, hvis der sker en voldsom hændelse.

Derudover indgår korpset også i kommunens beredskab. Det vil sige, at hvis en voldsom hændelse som for eksempel en togulykke eller en stor eksplosion foregår i Næstved, kan krisemedarbejderne bruges til at yde krisehjælp der.

SKorpset blev oprettet i slutningen af 2018, og der indgår ansatte fra flere forskellige centre.

arrow Her er fire forslag til jobcenter: De er gode, men...
26. november 2020 kl. 20:10 Opdateret: kl. 10:47
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk