31. oktober 2020
SFs Anne Valentina Berthelsen fik besked på, at hun burde skydes. I baggrunden ses Kathrine Olldag fra Det Radikale Venstre, som, samme dag statsminister Lars Løkke Rasmussen (v) udskrev valg, modtog trusler om vold. Foto: Robert Andersen
gallery icon

Se billedserie

SFs Anne Valentina Berthelsen fik besked på, at hun burde skydes. I baggrunden ses Kathrine Olldag fra Det Radikale Venstre, som, samme dag statsminister Lars Løkke Rasmussen (v) udskrev valg, modtog trusler om vold. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trusler og svinsk tale er hverdag for politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trusler og svinsk tale er hverdag for politikere
Næstved - 10. maj 2019 kl. 08:15
Af Robert Andersen

Valgkampen kom i gang tirsdag eftermiddag, og allerede en time senere modtog fem kvindelige folketingskandidater fra Det Radikale Venstre; Xenia Stampe, Line Krogh Ley, Vibeke Grønbæk, Kathrine Olldag, der alle er opstillet i Sjællands Storkreds og Bente Johansen, der er opstillet på Bornholm; trusler om mord, voldtægt og vold fra en anonym. Politiet arbejder med sagen. Onsdag skabte Rasmus Paludan fra Stram Kurs et ramaskrig, da han i DRs Aftenshowet kaldte det tidligere folketingsmedlem fra Centrum Demokraterne Mimi Jacobsen for et nazi- svin. Så er tonen sat, og niveauet lagt.

arrow Læs også: Ny bog og tv-dokumentar: Hvor er de forsvundne nazidokumenter ?

Men taler man med andre politikere, viser det sig, at dette ikke er noget nyt - det har floreret gennem flere år.

Sjællandske har talt med medlem af Næstved Byråd Githa Nelander, der er opstillet for Dansk Folkeparti; tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) og SFs nye kandidat i Næstved Anne Valentina Berthelsen om deres oplevelser. De er alle tre opstillet til Folketinget.

DFs Githa Nelander er blevet kaldt mange ting. Nazist og racist er standard,og det foregår altid på de sociale medier aldrig ude i virkeligheden.

- Og mine holdninger er blevet sammenlignet, med hvad der foregik i 1930'erne (en slet skjult hentydning til nazismen og fascismen. red.). Det værste folk synes, de kan kalde dig er nazist. Det udskammer folk, siger hun.

I starten var hun overrasket over folks reaktion, men nu må hun erkende, at hun er blevet hårdhudet, og det er hun ked af.

Hun har aldrig modtaget direkte trusler, og der sætter hun også grænsen.

- Det skal man ikke finde sig i, siger Githa Nelander.

Med tiden har hun lært, at vælge ordene med omhu. Det har hjulpet, men på Facebook bliver det personligt, når folk kan gemme sig bag skærmen.

SF'eren Anne Valentina Berthelsen er i gang med sin første valgkamp til Folketinget, og hun har lagt mailboks til meget svineri. Hun er enig med Githa Nelander, om at man bliver hårdhudet hen ad vejen.

At blive kaldt luder og andre ukvemsord hører tilsyneladende med, når man stiller op til politiske poster.

Hun afviser, at hun har modtaget direkte mordtrusler, men hun har modtaget beskeder, hvor mænd har skrevet: Du burde voldtages, og du burde skydes.

Det sker, når hun har skrevet noget om især integration, flygtninge og ligestilling.

- Jeg bliver ked af det. Jeg blev bange et par gange. Jeg følte mig overvåget, siger Anne Valentina Berthelsen.

Det sker, når den samme person bliver ved med at skrive. Det sker altid på Facebook eller Messenger, aldrig i den virkelige verden.

- Nogle gange sætter jeg dem på plads, hvis de er særskilt åndssvage. Så får de svar på tiltale, men jeg får bare mere af samme skuffe, siger hun.

Hun har opgivet at anmelde episoderne til politiet. Det tager for meget tid. Hun ved, at hun burde, men orker det ikke.

- Så kunne jeg ikke bestille andet. Det er nytteløst, siger hun.

Selv om det ofte er mænd, der går hårdt efter kvindelige politikere, så bliver de mandlige politikere også ramt. Det kan den tidligere socialdemokratiske transportminister og nuværende folketingsmedlem Magnus Heunicke tale med om.

- Ja, jeg har også modtaget trusler. Det er nogle år siden, og jeg meldte det til politiet, siger han.

Magnus Heunicke endte dog med at klare sagen selv. Manden blev ved med at ringe, og til sidst begyndte politikeren at skrive det ned, som blev sagt.

- Jeg fandt nogle formuleringer på et internetfora, som mindede om det. Her stod hans navn. Næste gang han ringede, sagde jeg hans navn, og han blev helt stille. Så stoppede det, siger Magnus Heunicke.

Han fik en længere samtale med manden og fik gjort det klart, at han aldrig skulle ringe igen.

- Han var dybt frustreret og ude af balance. Han ringede fra en mønttelefon, siger han.

Magnus Heunicke kender også til, at man med tiden bliver hårdhudet, men der er ting, han ikke finder sig i - især når det går ud over familien.

Som med de andre så oplever han det primært på sociale medier - aldrig ude i samfundet.

Han er ked af udviklingen, da han mener, at det er helt unikt, at man i Danmark med et enkelt telefonopkald kan få fat i sin folketingspolitiker - det, håber han, kan bevares.

- Det har stor værdi, siger han.

arrow Kryptisk budskab fjernet fra skovtoilet
18. juni 2019 kl. 06:33 Opdateret: kl. 17:30
arrow SS-løgneren Hugo Plaun er død
21. januar 2019 kl. 08:02 Opdateret: kl. 19:26
arrow SS-løgneren og det store tyveri på Rigsarkivet
06. februar 2018 kl. 07:15 Opdateret: kl. 16:34
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk