25. september 2021
Det var på Birkebjergcentret, at den første sundhedsklinik blev oprettet. Nu er man klar til at rulle ordningen ud i hele kommunen. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Det var på Birkebjergcentret, at den første sundhedsklinik blev oprettet. Nu er man klar til at rulle ordningen ud i hele kommunen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre grunde til, hvorfor sundhedsklinikker er en god idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tre grunde til, hvorfor sundhedsklinikker er en god idé
Næstved - 18. november 2020 kl. 14:30
Af Robert Andersen

Planen, der blev sat i værk i januar, bliver nu rullet ud i hele kommunen. Der bliver åbnet tre nye sygeplejeklikker, efter man har gjort sig nogle få erfaringer med den klinik, der blev åbnet i begyndelsen af året.

arrow Læs også: Debat: Ret skal (vel) være ret

Den første kom til at ligge i Birkebjergcentret, mens de tre næste bliver placeret i henholdvis Birkevang Plejecenter (Distrikt Nord), Munkebo plejecenter (Distrikt Øst) og Fugleparken (Distrikt Vest). Går det efter planen, vil de blive åbnet i begyndelsen af det nye år.

Projektet blev vedtaget, fordi administrationen vurderer, at udgifterne til området vil eksplodere de kommende år, og forventningerne er, at sundhedsklinikkerne vil spare kommunen for penge.

Fakta
  • Det er meningen, at de kommende sygeplejeklinikker skal yde en lang række forskellige services. Det er blandt andet medicindosering, sårpleje, insulin til diabetikere, anlæggelse og udskiftning af katetere og skift af sonde til næring.
  • Beslutningen om at etablere en række sygeplejeklinikker sker, fordi Næstved Kommune vurderer, at presset på den kommunale sundhedssektor vil stige eksplosivt de kommende år.
  • Det er især de ældre, der koster penge, og antallet af ældre - 80+ - er på himmelflugt.
  • Administrationen vurderer, at antallet af sygeplejeydelser er steget fra 103.000 til 141.000 fra 2016 til 2019 - en stigning på 40 procent.
  • I samme periode er antallet af borgere, der modtager sygeplejeydelser steget fra 1400 til 1860 - en stigning på 33 procent.
  • Samtidig skal kommunerne generelt overtage flere og flere af de opgaver, som hospitalerne tidligere varetog.
Fokus på udfordringer

Det var Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget, der traf beslutning i november sidste år, om at oprette et antal sygeplejeklikker, hvor borgerne selv skal dukke op i stedet for at få besøg af hjemmesygeplejen - hvis de kan.

Formand Michael Perch (S) og resten af udvalget er enige, om at det kan blive en udfordring for nogle borgere, for eksempel kan transporten blive en økonomisk belastning for nogle.

- Det er der fokus på, og vi følger det tæt, har han tidligere sagt til Sjællandske.

Det bliver en opgave for kommunens visitatorer at vurdere, hvem der stadig skal have hjemmebesøg af sygeplejerskerne.

- Jeg stoler på vores folk ude i felten, sagde Michal Perch, der peger på, at medarbejderne er positive overfor forslaget.

Det har været i høring i Ældrerådet, der tager projektet til efterretning, men rådet noterer sig, at nogle kan få problemer med transport og økonomi.

Oplev noget andet

Forsøgsordningen i Birkebjergcentret kom dog lidt skidt fra start. Som med så meget andet blev det coronapandemien, der satte en stopper for den helt store udbredelse, fortæller centerchef i Center for Ældre og Sundhed Dorthe Berg Rasmussen.

- Det har været meget afgrænset, siger hun.

Man kan læse i dagsordenen for det seneste møde i udvalget, at der indtil videre har været syv patienter forbi på klinikken på Birkebjergcentret. De syv har besøgt klinikken 84 gange og har modtaget 89 behandlinger.

Sårbehandling og receptpligtig hudpleje er de hyppigst leverede ydelser, og herudover er der også givet hjælp til medicindosering og injektion.

Dorthe Berg Rasmussen mener, at når først borgerne er mødt op på centret, så er oplevelsen positiv.

Forventede fordele
Administrationen har tidligere listet en række fordele op ved at etablere sygeplejeklinikker:
  • Det giver øget fleksibilitet for borgerne, der ikke skal sidde hjemme og vente på sygeplejersken. Man mener også, at kommunen bedre kan udnytte sygeplejerskernes tid, da der ikke længere er samme behov for transporttid, og derfor kan de bruge deres tid på borgerne.
  • Samtidig er rammerne og faciliteterne bedre på en sygeplejeklinik end i en borgers hjem, så de patienter, der nu får hjælp i hjemmet kan forvente at få bedre behandling i sygeplejeklinikken.
  • Behandlingen kommer til at foregå i et sterilt og fagligt miljø. Personalet får mulighed for at sparre med hinanden.
  • Der er også en forventning om, at sygeplejerskernes arbejdsmiljø bliver forbedret.

- Der er mulighed for at opleve noget andet. Måske kan man deltage i aktiviteterne, siger hun.

Borgere uden bil er dog stadig tilbageholdende.

Man kan videre læse i dagsordenen, at medarbejderne oplever, at klinikken bidrager til forbedret sundhedsfaglig indsats på grund af de indretningsmæssige forhold samt rette remedier og produkter lige ved hånden. Sidstnævnte bidrager også til at reducere spild af produkter, fordi produkter, der er taget med ud til en borgers hjem, skal destrueres, hvis de ikke er blevet brugt.

Ingen hård model

Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det ligeledes en fordel for nogle borgere, at skulle bevæge sig fra eget hjem og hen til en klinik, da det er med til at vedligeholde både fysiske og mentale funktioner.

Klinikkens fysiske rammer og indretning ser ud til at fungere efter hensigten med de remedier, udstyr og inventar, der er. Medarbejderne fremhæver især god belysning, hæve/sænke-briks og hæve/sænke-vask med brus i forhold til et godt arbejdsmiljø og med heraf følgende forbedrede behandlingsmuligheder.

Beslutningen om at åbne de næste tre klinikker er taget på bagrund af erfaringerne fra Birkebjergcentret og fra erfaringer indhentet fra andre kommuner.

- Vi har valgt en model, som ikke er lige så hård som i for eksempel Køge. Vi lægger snittet senere, siger Mickael Perch.

Han fortæller, at man indtil videre har fravalgt at have måltal og målgrupper, men der imod at starte lidt stille op.

Det er stadig muligt at fravælge sundhedsklinikkerne og istedet få besøg af hjemmesygeplejen.

Planen om at indføre sygeplejeklikker i hele kommunen er nu sat i gang. Der er ikke de store egenerfaringer, men en del fra andre kommuner. Tanken er, at det kan spare kommunen for penge, men også samtidig forbedre plejen.

arrow Debat: Vil Michael Perch forsvare grundlovsbrud?
27. november 2020 kl. 15:10 Opdateret: kl. 09:38
arrow Farvel til Varmestuen - længe leve Cafe Håbet
22. november 2020 kl. 08:55 Opdateret: kl. 14:56
arrow Madordning for udsatte sat på pause: Politikerne har trukket stikket
19. november 2020 kl. 04:40 Opdateret: kl. 15:52
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk