16. september 2021
Det er blandt andet i Round Up, at man kan finde det aktive stof glyphosat, som er meget godt til at stoppe uønsket plantevækst. De senere år har man arbejdet på at mindske forbruget på offentlige arealer, og det ser ud til at være lykkedes. På 25 år er forbruget i kommuner og regioner faldet fra 13.721 kg til 3400 kg aktivstof. Foto: Mie Neel
Det er blandt andet i Round Up, at man kan finde det aktive stof glyphosat, som er meget godt til at stoppe uønsket plantevækst. De senere år har man arbejdet på at mindske forbruget på offentlige arealer, og det ser ud til at være lykkedes. På 25 år er forbruget i kommuner og regioner faldet fra 13.721 kg til 3400 kg aktivstof. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topper giftlisten og bruger flest stærke pesticider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topper giftlisten og bruger flest stærke pesticider
Næstved - 01. juni 2021 kl. 04:43
Af Robert Andersen

Mens en lang række kommuner har skruet forbruget af pesticider helt ned - nogle helt ned til nul, så er der nogle, der har holdt fast i brugen.

Det handler både om de let nedbrydelige syrebaserede stoffer og de mere hardcore glyphosat baserede stoffer.

Næstved Kommune holdt fast i brugen af Round Up med aktivstoffet glyphosat.

Og det i en sådan grad, at Næstved indtager førstepladsen over kommunernes forbrug af det giftige stof, som flere undersøgelser viser kan true grundvandet.

arrow Læs også: Rockerborg bliver til bosted for unge

Miljøministeriet har netop udsendt en undersøgelse, hvor kommunerne selv har indberettet, hvor meget de bruger af pesticider om året. Næstved har brugt 102 kg glyphosat, som er kategoriseret som et ikke let nedbrydeligt stof, mens nummer to på listen Tønder har brugt 88 kg og nummer tre Haderslev har brugt 83 kg.

102 bliver til 5800

De 102 kg glyphosat skal blandes op med vand, og de giver lidt over 5.800 liter, som Næstved Kommune hvert år køre ud på især veje og fortove. Formand for Teknisk Udvalg Helle Jessen (S) fortæller, at hun arbejder for at få mængden ned, men at det bliver dyrt.

Det bekræfter centerleder Torben Kelm Danielsen, Center for Ejendomme og Veje. Han fortæller, at der skal bruges flere mandetimer, hvis man skal stoppe med brugen af Round Up.

- Nu skal vi bare sprøjte en gang om året. Hvis vi skal bruge gasbrændere, så skal vi over det samme sted 10-12 gange om året, siger han.

Forbruget af glyphosat i Næstved er ifølge Park og Vej faldet med 80 procent inden for de seneste fire år efter indkøb af nyt udstyr.

Der er også sket et fald over hele landet, hvor forbruget er sunket med 18 procent siden 2016.

Til gengæld er forbruget af let nedbrydeligestoffet steger markant på landsplan fra 383 kg i 2016 til 2.553 kg i 2020. Det er midler, der indeholder aktivstofferne pelargonsyre og eddikesyre. De stoffer bruger man ikke i næstved, da de ikke er lige så effektive som glyphosat og skal bruges i større mængder og meget oftere.

Enhedslistens byrådsmedlem Susanne Tariq mener, at man skal udfase glyphosat med det samme.

Hun vil hellere bruge flere penge på at sende nogle flere medarbejdere på gaden og bekæmpe ukrudtet på en anden måde end med Round Up.

- Det er ikke et sted, vi mener, man skal spare, siger hun.

arrow Kirsten siger farvel efter 43 år
01. juni 2021 kl. 11:24 Opdateret: kl. 11:24
arrow Lokale klubber beholder stjernerne
01. juni 2021 kl. 10:58 Opdateret: kl. 15:50
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk