26. juni 2019
Ludolf Nielsen var stor i sin samtid og nu spilles han igen over hele verden. Ny bog fortæller om Ludolf Nielsens liv og musik.
gallery icon

Se billedserie

Ludolf Nielsen var stor i sin samtid og nu spilles han igen over hele verden. Ny bog fortæller om Ludolf Nielsens liv og musik.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sydsjællands største komponist: Ludolf spilles over hele verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sydsjællands største komponist: Ludolf spilles over hele verden
Næstved - 21. januar 2019 kl. 13:43
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alle kender Carl Nielsen, mens kun de færreste aner hvem Ludolf Nielsen var. Alligevel er der mange fællestræk ved de to komponister. De var begge født på landet, de var nogenlunde jævnaldrende, de befandt sig i samme musikmiljø og så var de begge særdeles anerkendte i deres samtid.

Mens Carl Nielsens melodier fandt vej til Højskolesangbogen og den brede offentlighed gik Ludolf Nielsen en anden vej. Bondesønnen fra Nr. Tvede var til store symfoniske og senromantiske værker og blev hyldet i sin samtid. Senere gik han i glemmebogen, men i de senere år er hans værker blevet spillet over det meste af kloden og hans symfonier er nu tilgængelige for orkestre overalt i verden.

- Ludolf Nielsen var en vanvittig god komponist og hans værker er hverken gemt eller glemt. Han har tusindvis af følgere på YouTube og jeg er fascineret af historien om bondedrengen, der drog mod Hovedstaden og satte nye standarder i dansk musik, siger manden bag bogen om Ludolf Nielsen, programmedarbejder i Danmarks Radio, Jens Cornelius.

Ludolf Nielsen blev født i 1876 og voksede op som barn nummer fem i en børneflok på seks på en gård i Nr. Tvede - en god håndfuld kilometer øst for Næstved.

Hjemmet var musikalsk. Faderen spillede både violin og harmonika og Ludolf viste tidligt talenter på begge instrumenter. Han stod i lære hos egnens lokale spillemand og som otte-årig gik han til Næstved for at modtage undervisning af chefen for det lokale militære musikkorps.

»Min Vej gik gennem Kalbyris Skov, og det var knapt så morsomt, thi dette Stykke af Vejen slap jeg ikke uden en voldsom Hjertebanken. Det vrimlede nemlig af Snoge i denne Skov«, skrev Ludolf Nielsen i sine erindringer.

I en alder af 16 år flyttede Ludolf Nielsen til København for at videreudvikle sit talent. I forvejen boede hans to ældre brødre i byen, i færd med at læse til læge og dyrlæge. Han tog timer i violin og det belønnede sig med en friplads på musikkonservatoriet.

»En sjælden Udmærkelse er det, at Hans Nielsens søn i Nørretvede, Ludolf Nielsen har opnaaet at være bleven foretrukken iblandt mange andre Ansøgere til en Friplads paa 3 Aar i Kjøbenhavns Musik-Konversatorium«, stod der at læse i Næstved Tidende i julen 1895.

Læs mere i Sjællandske.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk