19. september 2021
Magnus Heunicke gør status efter otte måneder som Sundheds- og ældreminister.
gallery icon

Se billedserie

Magnus Heunicke gør status efter otte måneder som Sundheds- og ældreminister.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sundhedsminister: - Jeg havde ikke set det komme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sundhedsminister: - Jeg havde ikke set det komme
Næstved - 07. marts 2020 kl. 17:05
Af Kim Palm

Lige nu befinder Magnus Heunicke sig i orkanens øje. Som Sundheds- og ældreminister står han med det overordnede ansvar for corona-krisen - og han har travlt. Rigtig travlt.

arrow Læs også: Heunicke indvier udstilling i ferieby

Men efter valget stod det ikke ligefrem skrevet i kortene, at det var Næstved-kredsens stemmesluger, der fik det øverste ansvar for vores allesammens sundhed og ældrepleje. I hvert fald ikke for hovedpersonen selv.

- Mette Frederiksen havde bedt mig om at holde telefonen åben. Men helt ærligt, så kom det som en overraskelse.

Magnus Heunicke var på forhånd udset som et af Mette Frederiksens sikre ministeremner, da valget var overstået onsdag den 5. juni 2019 og det hurtigt stod klart, at socialdemokraterne var i stand til at danne regering.

Populær minister
Som Transportminister i Helle Thorning-Schmidt regeringen var Magnus Heunicke en populær minister med sin helt sin egen stil. Han var i umiddelbar kontakt med vælgerne, når han f.eks lagde billeder på sociale medier fra forsinkede eller overfyldte morgentog fra Næstved mod København, eller når han overnattede hos støjplagede Metro-naboer i København. Og helt lokalt blev han kendt som ministeren, der skaffede motorvejen et godt stykke nærmere Næstved.

- Jeg ville ikke have haft noget imod igen at besætte posten som Transportminister. Men Mette Frederiksen havde andre planer med mig, og først bagefter gik det op for mig, at posten som Sundheds- og ældreminister, forlængst havde været udstukket for mig. F.eks bad hun mig deltage i Danske Regioners årsmøde og jeg var også med hende på sygehusbesøg i Randers, fortæller Magnus Heunicke, da Sjællandske møder ham i familiens nyerhvervede sommerhus på Enø.

Sundhed er vigtigst
I dag har han ansvaret for et af Danmarks vigtigste ministerier.

Hver tredje krone på finansloven går til Magnus ministerium - altså sundhed og ældrepleje. Og han har - bogstavelig talt - ansvaret for liv og død i Danmark.

- Danskerne blev for nylig spurgt hvad de synes er det vigtigste område i dansk politik. Sundhed var en klar nummer ét - vigtigere end både klima og indvandrere. Det fortæller noget om hvad det er for et ansvar jeg har påtaget mig. Og det forpligtiger, siger Magnus Heunicke.

Selv fremhæver han to synlige resultater af de foreløbig otte måneder som politisk førstemand for Danmarks sundhed- og ældrepleje.

- Regeringen har skaffet penge til 1.000 flere sygeplejersker. Det er vanvittig vigtigt. Men vi er ikke i mål endnu, for vi skal jo have uddannet sygeplejerske nok til at kunne besætte stillingerne.

Kampen mod rygning
Et andet regeringsindgreb som Magnus Heunicke er stolt af er den forstærkede kamp mod rygning.

- Hvert år dør 13.000 danskere som følge af rygning. Derfor er det vigtigt, at vi motiverer de unge til ikke at ryge. Vi sætter cigaretpriserne op, vi har gemt smøgerne bag disken og senere gør vi cigaretmærkerne anonyme, siger han og fortsætter:

- Samtidig indfører vi røgfri skoletid i folkeskolerne, på gymnasierne og på de øvrige ungdomsuddannelser. Jeg skal ikke blande mig i om voksne vil fortsætte med at ryge eller ej. Det er deres eget valg. Men børnene og de unge, dem skal vi afholde fra nogensinde at gå i gang.

Brystkræft-skandalen
Som ansvarlig minister er det langtfra kun planlagte sager, der skal håndteres af ministeren og hans embedsmænd i Holbergsgade i København. Der skal også gribes ind overfor pludselig opståede sager, som corona-virus eller brystkræft-skandalen på Ringsted Sygehus.

- Det er vores fejl. Vi har svigtet patienterne og så er det vigtigt at gribe ind. Det viste sig, at Region Sjælland havde sendt digital post til 100 kvinder om genindkaldelse efter mangelfuld behandling. Jeg tog kontakt til regionen og fik dem i stedet til at ringe til hver eneste af dem. Det er sådan det skal gøres, siger Magnus Heunicke.

Forude venter nye udfordringer - og nye sager vil dukke op. Men lige nu er der ro på - når Magnus Heunciek er iført solide hjemmesutter i sommerhuset på Enø.

arrow Sundhedsministers far: Vi ser ikke meget til Magnus
30. marts 2020 kl. 18:15 Opdateret: kl. 11:06
arrow Ministerens nye fristed: Et frimærke i paradis
08. marts 2020 kl. 20:05 Opdateret: kl. 12:41
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk