19. juni 2021
Githa Nelander (NB) startede med at undre sig i Næstved. Det får nu Movia til at sløfte ekstrabetaling til vognmænd på muslimske helligdage. Foto: Carsten Lundager
gallery icon

Se billedserie

Githa Nelander (NB) startede med at undre sig i Næstved. Det får nu Movia til at sløfte ekstrabetaling til vognmænd på muslimske helligdage. Foto: Carsten Lundager
Foto: CARSTEN LUNDAGER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stolt Githa Nelander: Movia sløjfer ekstrabetaling på muslimske helligdage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Stolt Githa Nelander: Movia sløjfer ekstrabetaling på muslimske helligdage
Opdateret 07. maj 2021 kl. 22:10
Næstved - 07. maj 2021 kl. 19:07
Af Kim Palm

næstved: Et enkelt lille bilag, gemt i en stor bunke papirer, er nu endt med at det offentlige trafikselskab Movia trækker i bremsen og stopper ekstrabetaling til de vognmænd, som snart skal køre Flextrafik på de muslimske helligdage.

arrow Læs også: Hvor stammer »Næveren« fra?

På byrådsmødet, den 26. januar, opdagede Nye Borgerliges borgmesterkandidat Githa Nelander nemlig et bilag, hvor busselskabet Movia tog ekstrabetaling for lægekørsel på helligdage.

Helt fint og ganske udmærket med ekstrabetaling for kørsel 2. Juledag, Skærtorsdag og Store Bededag, men så opdagede jeg yderligere to datoer, jeg ikke kunne få til at rime, fortæller Githa Nelander.

En sag på Christiansborg
Her fremgik det nemlig, at Movia også krævede ekstrabetaling til chaufførerne for to dage, der markerer fejringen af den muslimske fastemåned, Eid.

- Vi bor i Danmark og har danske helligdage og i min tid som kørselsleder i Nobina, havde jeg aldrig hørt om, at vognmændene skulle have ekstrabetaling på muslimske helligdage. Derfor tog jeg sagen op, siger Githa Nelander, der i sommeren 2020 sprang fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige.

Githa Nelanders detektivarbejde blev belønnet med et flertal i Næstved byråd og sagen ramte også Chritiansborg, hvor partiets transportordfører Mette Thiesen sendte en byge af spørgsmål til Transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Vi hverken kan eller skal anerkende muslimske helligdage eller acceptere nogen form for offentlig særbehandling af muslimer, tordnede Mette Thiesen således i folketingssalen.

Udbud ændret
Det får nu Movia til fremadrettet at ændre udbuddet, så det i år er sidste gang, at der betales ekstra for kørsel under de to helligdage, der markerer begyndelsen og afslutningen på muslimernes fastemåned ramadan, oplyser Movia i en e-mail, som Berlingske er i besiddelse af.

- Jeg er da mega-stolt over, at et enkelt bilag fra Næstved kan ramme Christiansborg og blive taget op som en principiel sag. Det viser, at Nye Borgerlige er et parti, der løfter i flok,siger Githa Nelander.

Kritikere, bl.a. De Radikales Rasmus Helveg Petersen, har betegnet det som rendyrket populisme, at politiske partier blander sig i, hvordan Movia får køreplanerne til at hænge sammen. Men for Githa Nelander er sagen principiel, både med hensyn til danske værdier og hensynet til danske skatteydere.

- Det handler om, at vi ikke skal acceptere, at parallelsamfund sniges ind ad bagdøren og samtidig sparer vi penge i det offentlige udbud, fastslår Nye Borgerliges borgmesterkandidat i Næstved.

Overfor Berlingske afviser Movia, at sagen har noget som helst med muslimer at gøre.

- For os har det ikke handlet om, hvorvidt folk er muslimer eller ej. Det har handlet om at sikre flest mulige biler på gaden på det tidspunkt, hvor der er efterspørgsel efter dette. Derfor kan vi ikke se, at det har noget med sagen at gøre, siger vicedirektør i Dansk Persontransport Trine Wollenberg til avisen.

arrow På jagt efter den næste elev
07. maj 2021 kl. 19:19 Opdateret: kl. 19:19
arrow Klik dig frem til en vellykket tur i byen
07. maj 2021 kl. 19:14 Opdateret: kl. 19:14
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk