25. november 2017
Museet har i både 2007, 2010 og 2011 lavet forundersøgelser på de berørte områder, men nu er man igang med de egentlige arkæologiske udgravninger, og det har blandt andet ført til fundet af denne kerneøkse fra Maglemosekulturen.
gallery icon

Se billedserie

Museet har i både 2007, 2010 og 2011 lavet forundersøgelser på de berørte områder, men nu er man igang med de egentlige arkæologiske udgravninger, og det har blandt andet ført til fundet af denne kerneøkse fra Maglemosekulturen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spændende fund ved ny omfartsvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spændende fund ved ny omfartsvej
Opdateret 05. februar 2015 kl. 12:08
Næstved - 05. juli 2011 kl. 10:41
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Næstved // Forud for etableringen af den østlige omfartsvej omkring Næstved er arkæologer fra Næstved Museum i fuld gang med udgravningen af 10 lokaliteter med spor fra fortidens mennesker.

- De ældste arkæologiske spor i udgravningen er blevet gjort i Kalbyrisskoven, hvor der er fundet en økse fra den kultur, der kaldes Maglemosekulturen, som er en del af jægerstenalderen og cirka 10.000 år gammel. Øksen er en såkaldt kerneøkse og er meget groft tilhugget. Udover kerneøsken er der ved Rønnebæksholm og ved Øverup fundet gamle vandhuller eller våde lavninger, der er blevet opfyldt med keramik i bondestenalderen for omkring 5.000 år siden, fortæller arkæolog Nanna Holm Bendtsen fra Næstved Museum.

Fra overgangen mellem yngre stenalder og ældre bronzealderen for cirka 4.000 år siden, er der fundet spor af en boplads tæt ved Rønnebæk samt to gravhøje.

- Men pladsen har ikke kun været benyttet til beboelse. På et tidspunkt i bronzealderen er der blevet afholdt en kultisk ceremoni. Ved disse ceremonier er der blevet lavet mad i store kogestensgruber, der lå i lange rækker. En kogestensgrube har fungeret som en ovn ved at man gravede et hul i jorden, hvori der blev lagt sten og brændsel. Når stenene var blevet varmet op og ilden gået ud, blev maden lagt ned mellem stenene for på den måde at blive varmet op. En lignende ceremoni er blevet afholdt ved Øverup, hvor der også er en stor koncentration af kogestensgruber, fortæller Nanna Holm Bendtsen.

I området mellem Køgevej og Ringvejen er der fundet bebyggelse fra ældre jernalder fra 500 f. kr. til 400 e.kr., syd for Rønnebæk er et større område med bebyggelse fra den yngste del af jernalderen og fra vikingetiden blevet lokaliseret, og ved Øverup er der fundet en gård fra middelalderen.

- Fundene er fra alle perioder af forhistorien, helt fra stenalder til middelalder og giver et godt indblik i de bebyggelsesmønstre der har været i området omkring Næstved, siger Nanna Holm Bendtsen.

- De arkæologiske udgravningen fortsætter sommeren og efteråret over, og vi håber på at få en masse ny viden om områdets historie.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk