17. april 2021
Emma Hrustic (tv.), Emma Staubro og Frederik Larsen er i fuld gang med at skære frugt og grønt ud til dagens ret. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Emma Hrustic (tv.), Emma Staubro og Frederik Larsen er i fuld gang med at skære frugt og grønt ud til dagens ret. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smag på sæsonen: Æbler på skoleskemaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smag på sæsonen: Æbler på skoleskemaet
Næstved - 01. november 2020 kl. 15:58
Af Ida Steenfeldt Andersen

Der bliver hakket, skrællet og snittet, når 6.e går i skolekøkkenet på Holmegaardskolen afdeling Fensmark ved Næstved. Efteråret og coronaen er ingen undtagelse.

arrow Læs også: Kloakmester: Flere vil have pilerens

- Har alle taget et æble og tre æg, spørger lærer Line Andersen, da undervisningen går i gang.

Ingen af eleverne har smagt den ret, som de skal til kreere. Og måske med god grund, for den er lidt alternativ.

- Det ligner en slags æggekage med æbler i, siger Emma Staubro til sin veninde Emma Hrustic og fortsætter.

- Men det kan jeg sikkert godt lide, for jeg er nærmest altædende.

Retten hedder frittata og består blandt andet af kartofler, jordskokker, bacon, tomat, æg og æbler.

Æbler i maden

Ingredienserne til retten er blevet fisket op af en GoCook smagskasse fra Coop. Med æbler som omdrejningspunkt sender GoCook 170.000 skoleelever på æblerov herover efteråret, for at gøre dem klogere på den klassiske og meget danske frugt, som de fleste elsker.

- Æbler er sunde, let tilgængelige og så tilføjer de noget sødme og sprødhed til madretterne, siger Line Andersen.

Hendes elever er i fuld gang med at forberede dagens menu, mens der bliver snakket om de forskellige ingredienser.

- Jeg er med til at lave mad derhjemme næsten hver dag, og jeg synes faktisk, at det er ret sjovt, siger Emma Staubro.

Hendes livret er nachos, men hun kan også godt lide en god salat.

- Men jeg glæder mig altid til at smage noget nyt, siger hun, mens hun hakker løg.

Alle sanser i brug

Først og fremmest skal der selvfølgelig smages på varen, men smagssanserne er ikke de eneste, der kommer i spil, når æblerne kommer på bordet. Udover madretter skal eleverne også snakke om, hvordan æblet ser ud, dets mønster, lugte, føle og sågar også høre, hvilke lyde det laver, når man taget en bid af et friskt og sprødt dansk æble.

Frittataerne er ved at være klar til at blive puttet i ovnen.

- Er det meningen, at æggene skal hæve sådan, spørger en elev.

- Ja, det er bindemidlet i retten, så det får det hele til at hænge sammen, svarer Line Andersen.

Hun indrømmer, at hun nogle gange smiler lidt, når eleverne stiller spørgsmål i køkkenet.

- Hvis de kommer og spørger, om noget er skåret ordentligt ud eller om et løg er pillet tilstrækkeligt, så beder jeg dem altså om selv at vurdere det. Det er trods alt dem, der skal spise det, siger hun.

3800 elever i Næstved

Eleverne på Holmegaardskolen afdeling Fensmark er slet ikke de eneste elever, der er taget på æblerov. På landsplan er fire ud af fem grundskoler tilmeldt GoCooks æbleprojekt. I Næstved Kommune skal 3800 elever igennem madlavningsforløbet med æblerne.

Der begynder at dufte i skolekøkkenet, og de forskellige frittataer er ved at være færdige.

- Jeg glæder mig virkelig til at smage, siger Emma Staubro da den færdigbagte æggekage med æbler i kommer ud af ovnen.

arrow Pilerens og kloakker: Nu lander lorten i byrådet
03. november 2020 kl. 16:07 Opdateret: kl. 11:17
arrow Par dømt for ulovlig rensning af spildevand
03. november 2020 kl. 14:01 Opdateret: kl. 10:18
arrow Havnen i centrum: Stop, nej, vent - siloen må ikke rives ned
31. oktober 2020 kl. 09:45 Opdateret: kl. 15:36
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk