29. februar 2020
Affaldschef i Næstved Kommune Søren Nielsen blev sendt på ekstraarbejde i sommerferien med krav om at udpensle tallene i affaldsbudgettet i en grad, så politikerne kan forstå dem. Foto: Anna C. Møhl
gallery icon

Se billedserie

Affaldschef i Næstved Kommune Søren Nielsen blev sendt på ekstraarbejde i sommerferien med krav om at udpensle tallene i affaldsbudgettet i en grad, så politikerne kan forstå dem. Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skraldechef sendt på overarbejde i ferien for at skille affaldsbudget ad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skraldechef sendt på overarbejde i ferien for at skille affaldsbudget ad
Næstved - 24. juli 2019 kl. 07:42
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvorfor bliver håndteringen af husholdningsaffald i Næstved Kommune dyrere fra 2019?

arrow Læs også: Debat: Affaldscontainere som stinkbomber

Det spørger brugerne sig selv om, efter det i juni kom frem, at der venter en prisstigning på 185 kroner årligt for en standardløsning.

Især fordi affaldschef Søren Nielsen havde lovet, at det ikke ville blive dyrere at håndtere borgernes affald med den nye affaldsordning, som blev indført i oktober 2018. Derfor var han også noget frustreret, da han i juni måtte forsvare stigningen.

Det er dog ikke kun brugerne, der er utilfredse.

Selv om både Teknisk Udvalg og Økonomiudvalget lod det fremlagte affaldsbudget for de kommende år passere deres hænder uden bemærkninger, fik budgettet en anden modtagelse i byrådet, da der var møde i slutningen af juni.

Her skulle affaldsbudgettet for de kommende år godkendes, men flere medlemmer havde på forhånd luftet frustrationer over særligt et bilag, som skulle forklare stigningen, ikke var grundigt nok udført. Blandt andre var Venstres gruppe enige om, at bilagsarbejdet ikke var godt nok.

Det kunne tolkes som om, at den nye skraldespand med glas, plast og metal, der er blevet dyrere at håndtere end ventet, fik skylden for stigningen.

Derfor bad formand for Teknisk Udvalg, Helle Jessen (S), ganske enkelt om at få punktet pillet af dagsordenen, så det kan behandles igen i august.

Det betød også, at affaldschef Søren Nielsen blev sendt på ekstraarbejde i sommerferien med krav om at udpensle tallene i en grad, så politikerne kan forstå dem. Det har han nu gjort, og af hans eksempel fremgår det, at ikke kun den såkaldte MGP-fraktion, altså sorteringen af glas, plast og metal, giver en ekstraregning - selv om det bærer en væsentlig del af skylden.

To faktorer gør sig gældende. Det er blevet væsentligt dyrere at få skille glas, plast og metal ad igen, end der var budgetteret med.

Med den nye skraldordning havde affaldsafdelingen, måske lidt vel optimistisk erkender chefen, budgetteret med en sorteringspris pr. ton MGP-affald på 350 kroner.

Imidlertid bliver prisen i 2019 formentlig 705 kroner - og i 2020 forventes endnu et hak opad til 875 kroner.

Det skyldes især, at da den nye affaldsordning blev indført, skulle der findes en virksomhed til at sortere indholdet af spanden.

Først forsøgte Reiling sig, inden de lod opgaven gå videre til RGS Nordic, inden opgaven sendes i udbud i efteråret. Det er gradvist blevet dyrere at få sorteret skraldet.

Samtidig er borgerne blevet så gode til at sortere, at der indsamles dobbelt så meget genbrugsaffald, som affaldsafdelingen havde kalkuleret med - tæt på 3000 tons på årsbasis.

Næsten halvdelen af alt indsamlet affald fra husholdninger bliver nu genbrugt, hvilket er tæt på målsætning i 2022.

- Det er fuldstændig fantastisk, siger Søren Nielsen, når han forholder sig til den dobbelte mængde indsamlet genbrugsmateriale.

Samtidig giver det også panderynker, for med en højere pris pr ton indsamlet glas, plast og metal samt en større mængde at håndtere, kan prisen kun gå en vej - opad.

Samtidig med de øgede udgifter til MGP-affaldet vil affaldsafdelingen også polstre budgettet til fremtiden.

Ikke med store summer, men med 800.000 kroner om året de kommende fem år, så der opnås en muskel på fire millioner kroner.

Der blev sparet op til den nye affaldsordning, eksempelvis til indkøb af nye skraldespande, men lige nu er kassen tom, og da affaldsområdet ikke må belaste kommunens kasse, skal det kunne hvile i sig selv, og det gøres bedst med en smule på kistebunden til uforudsete udgifter - eller politiske idéer såsom ekstra tømninger.

Fire millioner kroner svarer til cirka fire procent af det årlige affaldsbudget.

I august fremlægges affaldsbudgettet så igen for teknisk udvalg og senere byrådet, som så må forholde sig til, om de vil acceptere prisstigningen. Denne gang udstyres de også med resultatet af skraldechefens sommeropgave.

Affaldsordningen skal evalueres i Teknisk Udvalg efter det første år.

arrow Victor på otte år: Fedt at sortere affald
19. juli 2019 kl. 09:52 Opdateret: kl. 08:45

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk