27. september 2021
- Min krop går tilbage til overlevelsesmode, som den var, da jeg var 12 år. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan klare det, siger Elene Nielsen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

- Min krop går tilbage til overlevelsesmode, som den var, da jeg var 12 år. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan klare det, siger Elene Nielsen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sagen om Elene: Tilbage er bare håbet.... der brast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sagen om Elene: Tilbage er bare håbet.... der brast
Næstved - 16. juli 2018 kl. 12:58
Af Robert Andersen

Der stod fire kvinder på gulvet og kiggede på hinanden med tomme blikke. Hvor skulle de ellers se hen? Måske ned i gulvet.

arrow Læs også: Mand anholdt i Borgerservice: Truede personalet og nægtede at gå

På bænken sad en lille spinkel og bleg kvinde og græd. I sorg og desperation. Hulkende. Siddende i fosterstilling. Med ét arrig og konfronterende. Det næste øjeblik opgivende og defaitistisk.

Det var Borgerservice i Næstved Kommune, der lagde lokaler til dette bizarre optrin. Hjerteskærende for dem der deltog, og akavet og ubehageligt for dem, der bare kiggede på, og som måske havde et helt andet ærinde her ved kommunens frontdisk.

Her hvor de, der ønsker hjælp, møder dem, der skal yde hjælp. Her hvor ønsker og forventninger rammer realiteter og dagens virkelighed.

Det var 26-årige Elene Nielsen, der sad der på bænken. Mellem sine tre bisiddere og sin sagsbehandler. De var netop kommet ud fra et møde med rehabiliteringsteamet.

Da Sjællandske talte med hende dagen før, var hun nervøs men ved rimeligt godt mod. Hun havde - måske ikke en forventning - men så i hvert fald et håb om, at det ville gå godt.

Det gjorde det ikke. Det gik, som hun frygtede allermest. Hun fik mere af det, hun har fået i årevis, og som ikke har hjulpet.

Hun var blevet bevilget fem års ressourceforløb. Hun havde håbet på en førtidspension. Hendes sagsbehandler arbejde mod en førtidspension, mener Elene Nielsen. Havde forventet, at den ville køre glat igennem.

Sagsbehandleren forsvandt fra optrinnet i Borgerservice. De tre bisiddere kiggede på hinanden uden helt at have set, hvad der ramte dem. De forstod ikke, hvordan rehabiliteringsteamet var kommet frem til den afgørelse. Forventningen var en pension.

- Jeg har hele tiden været af den overbevisning, at vi arbejdede hen imod en førtidspension, siger Elene Nielsen.

Men det er efter arbejdsmarkedsreformen fra 2013 blevet meget svært at få førtidspension, og er man under 40 år, er det noget nær umuligt. Det viser alle tal.

Ikke desto mindre valgte Næstved Kommune tilsyneladende at arbejde frem mod en pension til 26-årige Elene Nielsen, og det troede hun på.

Dette har det ikke været muligt at få Næstved Kommune til at be- eller afkræfte dette.

Pension ville rehabiliteringsteamet ikke høre tale om og valgte et fem-årigt ressourceforløb.

Teamet lægger dog op til, at den martrede unge kvinde skal have et forløb, hvor hun ikke bliver presset. Arbejdsmarkedsrettede indsatser er bandlyst, indtil en psykiater finder det tilrådeligt.

Man lægger hele ansvaret over på Distriktspsykiatrien, hvor Elene Nielsen er tilknyttet i forvejen. Et system, der er så presset, fortæller Elene Nielsen, at man skal bestille sin medicin tre uger før, man skal bruge den - der er ganske enkelt så lang ventetid. Der er kun tilknyttet en psykiater i øjeblikket, fortæller hun.

Nu står den på en årrække med psykiatrisk hjælp og socialpædagogisk støtte - som den har gjort de sidste mange år. Tilsyneladende futilt.

Og Elene Nielsen er gået i sort, og dødedansen fortsætter.

Nu sidder hun der hjemme under den ti kilo tunge kædedyne, hun måtte kæmpe så ihærdigt for at få, da Næstved Kommune afviste hendes ønske.

Den dyne, som får hende til at falde til ro, når verden bliver for præsent.

Tilbage er bare håbet - der brast.

Fakta

* Sjællandske fortalte i november 2017 historien om 26-årige Elene Nielsen, der i store dele af sin barndom har levet i det, hun selv kalder et helvede.

* Elene Nielsen har levet et liv fyldt med vold og misbrug. Hendes liv har været et langt fald. Ingen har tilsyneladende været deres opgave voksen. Hverken forældre, de sociale myndigheder, Center for Børn og Unge eller Næstved Jobcenter.

* Sjællandskes gennemgang af sagen viste, at Elene Nielsen allerede, fra hun var ganske lille, viste tegn på, at hun ikke havde det godt. Der var noget galt.

* Det lykkedes dog aldrig myndighederne at oprulle sagen og finde grunden til den lille piges grænsesøgende adfærd - den bevidst stummes råb om hjælp.

* Efterfølgende kom det frem, at hun var blevet seksuelt krænket og misbrugt af en lang række mænd, og at hun var blevet mishandlet og vanrøgtet af sin mor.

* I store dele af sin af barndom og ungdom havde hun et kraftigt misbrug af hårde stoffer, men nu er hun stoffri. Hun bruger dog medicin, mad, alkohol og selvskade, som erstatning for den narkotiske rus.

* I dag er hun stadig invalideret af oplevelserne i sin barndom, og det er svært for den unge kvinde at finde fodfæste i livet. Hun mener, at der mangler kvalificeret hjælp fra systemet, hvor alt handler om at komme hurtigst muligt i arbejde.

* Hun er diagnosticeret med flere psykiske lidelser: Svær personlighedsforstyrelse, ADHD og OCD. Hun lider desuden af kroniske smerter i bevægeapparatet.

* I otte år har hun været tilknyttet jobcentre i København og Næstved og er nu på vej mod fem års ressourceforløb.

arrow Ahmads opråb: Hør fortællinger fra ghettoen
26. september 2018 kl. 15:14 Opdateret: kl. 09:36
arrow Efter narkosalg: Vagter holder øje på bibliotekterne
14. august 2018 kl. 15:44 Opdateret: kl. 10:46
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk