27. september 2021
30-årige Elene Nielsen har nu gennemført to dage i retten i Næstved for at få oprejsning. Ikke så meget for at få et økonomisk udbytte, for det handler langt mere om at få Næstved Kommune til at anerkende, at der blev begået gravende fejl. Foto: Robert Andersen
30-årige Elene Nielsen har nu gennemført to dage i retten i Næstved for at få oprejsning. Ikke så meget for at få et økonomisk udbytte, for det handler langt mere om at få Næstved Kommune til at anerkende, at der blev begået gravende fejl. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sagen om Elene: Store følelser og kold jura

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sagen om Elene: Store følelser og kold jura
Næstved - 11. september 2021 kl. 04:43
Af Robert Andersen

Sidste dag i retssagen mod Næstved Kommune anlagt af Elene Nielsen fik udstillet forskellen, mellem hvad der kan forekomme rimeligt og så de juridiske betragtninger.

arrow Læs også: Hvad fortiden gemmer, når musikken er rejsearrangør

På vej ud af retten i Næstved og videre til en travl eftermiddag med både reception og Menstrup Revy senere på dagen. Hen til bilen. Heden vælter ud. Kort efter hamrer det amerikanske band Disturbeds vanvidssang Down With The Sickness ud af højttalerne.

Måske en passende måde at afslutte to dage i retten med så meget sygdom, vanvid og galskab. En sag, der på mange måder viser både det værste og det bedste ved et retssamfund.

Det var åbenlyst, at ingen i retten tvivlede på, at 30-årige Elene Nielsens oplevelser i barndommen var frygtelige. Der er næppe nogen, der ikke ønsker hende alt det bedste, og at hun får resten af sit liv tilbage.

Og lige meget hvor urimeligt hun er blevet behandlet eller føler sig behandlet, så betyder det ikke ret meget, når retten er sat.

Her handler det om, hvorvidt hun er i stand til at bevise overfor retten, at det var Næstved Kommunes skyld, og at kommunen ikke havde passet sit arbejde ordentlig. Som den der har anlagt sagen, skal man kunne løfte bevisbyrden - det er straks en anden sag.

Typiske tegn

Anden dagen i sagen Elene Nielsen mod Næstved Kommune handlede primært om de to advokaters procedure. De tos blik på, hvordan de mener, at retten skal dømme.

Elene Nielsens advokat Kristine Schmidt Usterud fastholdt kravet mod Næstved Kommune på 300.000 kroner og fremdrog rækken af henvendelser til kommunen fra borgere, der var bekymret. Hun fortalte om psykolograpporter, der førte til intet, skønt den lille Elene Nielsen blev ved med at være syg, uregerlig og ekstrem opmærksomhedssøgende.

Eller som Elene Nielsens psykolog sagde det:

- De tegn, man så, er typiske for et barn, der mangler hjælp.

Kristine Schmidt Usterud mener, at Næstved Kommune har forbrudt sig mod Servicelovens §6 og 32 og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvorefter hun fremdrog en række sager, hun mener underbygger hendes påstande.

Det var en tydeligt påvirket Elene Nielsen, der måtte lytte til en oprulning af sit liv.

Kristine Schmidt Usterud fortsatte med en opremsning af alle de tilfælde, hvor sagsbehandlere og andet personale var i kontakt med familien, inden det - for sent - gik op for dem, at den var helt gal.

Det var ikke godt nok, og det var ansvarspådragende, mente advokaten.

Melding: Hus forbi

Det er næppe den store overraskelse, at Næstved Kommunes advokat Søren Skjerbæk var uenig. Han anerkendte, at Elene Nielsen var blevet seksuelt misbrugt som barn to gange. Det var de to tilfælde, som en af hendes mors kærester er blevet dømt for ved landsretten i 2009.

Advokaten afviste, at der var andre tilfælde af seksuelt misbrug - der var i hvert fald ikke bevis for det.

Søren Skjerbæk mente ligeledes, at sagen er forældet, fordi der ikke er faldet en dom for misrøgt. Det var hans påstand, at beslutningen om at fjerne forældelsesfristen kun gælder sager, hvor der er faldet dom.

Denne påstand var Kristine Schmidt Usterud helt uenig i.

Næstved Kommunes advokat var ligeledes uenig med Kristine Schmidt Usterud, i at Næstved Kommune havde overtrådt Serviceloven og skulle det være sket, var det ikke i en grad, der var ansvarspådragende, som han udtrykte det. Han meldte hus forbi - et udtryk han brugte ofte.

Han måtte igen melde hus forbi med hensyn til den påståede overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Han fremdrog en række eksempler - især fra Storbritannien - som, han mente, var langt værre end Elene Nielsens sag, for at vise hvor menneskerettighedsdomstolen lagde snittet.

Mens vi venter på Anders

Søren Skjerbæk mente ligeledes, at Næstved Kommune havde reageret, hver gang der var en borgerhenvendelse eller en anden bekymring.

Kommunen havde reageret med den rette behandling - ofte var man gået længere, end loven krævede, var hans påstand.

Derfor mente han, at Næstved Kommune skulle pure frifindes.

Det er nu op til dommer Anders Martin Jensen at træffe afgørelsen.

Det sker om fire uger - fredag 8. oktober kl. 12.45.

Imens må Elene Nielsen igen vente på en offentlig instans, som hun har gjort hele sit liv. Hun må passe sine diagnoser og på sig selv i spænding.

Stadig Down With The Sickness.

Læs alle historierne om Elene Nielsen på sn.dk/næstved

arrow Fra fattiggård til luksus med fjordkig
12. september 2021 kl. 12:56 Opdateret: kl. 15:40
arrow Journalistjubilar fejret
12. september 2021 kl. 10:44 Opdateret: kl. 10:44
arrow Elektrisk fejl fik bil til at bryde i brand
12. september 2021 kl. 10:03 Opdateret: kl. 21:54
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk