17. oktober 2021
Spørgsmålet om nye rygerestriktioner i Næstved splitter politikerne forud for mandagens møde.
Spørgsmålet om nye rygerestriktioner i Næstved splitter politikerne forud for mandagens møde.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rygeforbud: Når vi kan i Struer, så kan I også i Næstved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rygeforbud: Når vi kan i Struer, så kan I også i Næstved
Næstved - 20. oktober 2018 kl. 05:41
Af Kim Palm

Mandag skal politikerne i Økonomiudvalget tage stilling til, om Næstved skal følge trenden og tendensen i en lang række andre kommuner og gennemføre et totalt rygeforbud for samtlige ansatte.

arrow Læs også: Skod smøgerne: Voldsom uenighed om kommunalt rygestop

Det har de forlængst gjort i Struer. Den nordvestjyske kommune indførte rygefri arbejdstid 1. juni 2014. Og det virker, lyder meldingen fra formanden for kommunens Social- og sundhedsudvalg, Grethe Hestbech (SF).

- Der var selvfølgelig en del krusninger i starten, men siden er det gået smertefrit. Vi hører ikke længere noget brok om, at der ikke må ryges i arbejdstiden og så er andelen af rygere faldet i kommunen, siger Grethe Hestbech.

Hun henviser til en stor folkesundhedsundersøgelse, der viser at borgerne i Struer er mere overvægtige, spiser mere usundt og har kortere gennemsnitsalder end andre sammenlignelige kommuner. Til gengæld er andelen af rygere faldet. I dag er det kun 16 pct. af borgerne, der ryger oppe i Struer.

- Det viser, at det virker og når vi kan i Struer, så kan i også nede i Næstved, siger Grethe Hestbech.

Sjællandske har kontaktet flere af Økonomiudvalgets medlemmer forud for mandagens møde. Her er meningerne delte, selv om det tegner til et ja til forslaget om rygeforbud for kommunens mange ansatte.

Kristian Skov-Andersen (V): - Det er ikke noget, vi har drøftet i Venstres gruppe, men personligt mener jeg, at vi skal indføre rygestop i kommunen. Rygerne lægger beslag på store dele af sundhedsudgifterne i kommunen, så jeg mener godt det kan forsvares at sige ja til rygeforbud i sundhedens tjeneste. Også i et liberalt parti som Venstre.

Helge Adam Møller (K):
- Det bliver et klart nej herfra. Det er formynderisk forslag, der indebærer at kommunens ansatte får en række restriktioner og helt tåbelige forbud. F.eks må kommunens vejmænd ikke længere ryge under åben himmel, lige som forslaget også siger stop for rygning på din hjemmearbejdsplads. Selv har jeg aldrig røget, men det her, det er ganske enkelt for meget.

Freja Lynæs Larsen (EL): - Jeg mener, at vi som kommunalt ansatte er rollemodeller for borgerne, så derfor støtter jeg op om forslaget. Vi har ikke drøftet det i partiet, men jeg siger ja.

Jette Leth Buhl (SF): - Jeg er ikke meget for forbud. Jeg mener det bør være et anliggende, der skal løses af medarbejderrepræsentanterne på de enkelte afdelinger. Blandt nogle afdelinger af kommunen giver det rigtig god mening med et rygebud, mens det i andre afdelinger ikke giver meget mening - så det bliver et nej herfra.

Hanne Sørensen (S): - Jeg siger ja. Jeg gør det fordi jeg føler, at vi »ikke-rygere« i forvejen arbejder op mod en halv time mere end rygerne, der lister ud og holder pause, når de ryger. Samtidig er rygning jo hamrende usundt og vi ser desværre, at stadig flere unge begynder at ryge. Derfor skal vi som kommunalt ansatte gå forrest med et godt eksempel, siger Hanne Sørensen.

Hvis rygerestriktionerne bliver vedtaget af et flertal i Økonomiudvalget sendes forslaget videre til kommunens MED-grupper, der har mulighed for at drøfte og kommentere på det nye rygereglement, inden det fremsættes for byrådet.

arrow Kommune på vej med totalforbud mod rygning
19. oktober 2018 kl. 09:42 Opdateret: kl. 09:42
arrow Jobcenter vil tvinge Henning til rygestop
23. februar 2018 kl. 09:54 Opdateret: kl. 09:22
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk