20. oktober 2021
Irina Higham og Oxana Steen har på blot to måneder skabt stor succes med at samle p.t. 1900 russiske-talende kvinder i Danmark i et fælles forum, der viser vej til vellykket integration. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Irina Higham og Oxana Steen har på blot to måneder skabt stor succes med at samle p.t. 1900 russiske-talende kvinder i Danmark i et fælles forum, der viser vej til vellykket integration. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Russiske powerkvinder viser vej til vellykket integration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Russiske powerkvinder viser vej til vellykket integration
Næstved - 01. august 2020 kl. 21:04
Af Kim Palm

De fleste af os har et noget mørkt og mudret billede af Rusland, Ukraine og Hviderusland og de mennesker, der kommer derfra. Det har Oxana Steen fra Næstved og Irina Higham fra Ringkøbing sat sig for at lave om på.

arrow Læs også: Andreas er landet på toppen af byen: Derfor er han vendt hjem

Sammen har de stiftet online-platformen Powerwomen, et fællesskab for russisk-talende kvinder i Danmark, der p.t. tæller 1900 aktive medlemmer, som oprindelig kommer fra Rusland, Ukraine, Hviderusland og andre tidligere sovjetrepublikker.

- Vi startede op for blot to måneder siden, så det er gået rigtig stærkt, siger Oxana Steen, der kom til Danmark i 1999 fra byen Tomsk i det vestlige Sibirien. I dag er hun dansk-russisk tolk med opgaver for især Udlændingestyrelsen, Flygtningenævnet, danske erhvervsfremstød i Rusland og den russiske ambassade i Danmark.

Kun for kvinder

Sammen med socialrådgiver og kostvejleder Irina Higham, der oprindelig kommer fra Sct. Petersborg, har hun sat gang i et væld af aktiviteter, der alle skal føre til vellykket integration i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet

Oxana Steen fra Næstved er medstifter af Powerwomen, et forum for russisk-talende kvinder i Danmark. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Med online-kurser i karriererådgivning, gode råd til kvinder, der går gennem en skilsmisse og andet, der kan inspirere og knytte venskaber for de russisktalende kvinder i Danmark. Og langt de fleste er kommet hertil med en solid faglig bagage. Flere er højtuddannede, andre er selvstændige eller studerende og de færreste sidder derhjemme og bare venter på, at manden kommer hjem fra arbejde.

- Vi gennemførte en spørgeskemaundersøgelse om, hvordan vi er kommet til Danmark. Og det var faktisk noget af en overraskelse. Vi havde nok forventet, at de fleste russisk-talende kvinder var dansk gift. Men det er kun en tredjedel. De fleste er kommet hertil sammen med familien, f.eks som arbejdskraft i landbrug og industri, der har mange ukrainere ansat, eller som undervisere, læger eller videnskabsfolk, fortæller Oxana Steen fra hjemmet i Næstved.

Bog på vej

Målet er, at det nye Powerwoman-forum skal føre til en bog, der viser vej til vellykket integration for alle kvindelige migranter uanset, hvor de kommer fra.

- Vores vigtigste budskab er at lære sproget. Sproget er døren til en vellykket integration, og så betyder det mindre, at du taler med accent. Du skal heller ikke være bange for at stille spørgsmål om livet i Danmark. Danskerne - langt de fleste - er høflige folk, der gerne hjælper dig på vej. Danmark er mulighedernes land og derfor skal du også være åben for andre kulturer end din egen, siger 45-årige Oxana Steen.

Efterlyser sponsorer

Hun har selv været igennem en skilsmisse og ved, hvad det kræver at stå på egne ben. Nu deler hun ud af egne erfaringer og sammen med Irina Higham har hun skabt et længe efterspurgt fællesskab for russisk-talende kvinder i Danmark.

- Vi var for nylig på sightseeing i København. 90 af vores medlemmer mødte op - for at se byen og møde hinanden. Det var fantastisk, siger Oxana, der efterlyser sponsorer som vil være med til at støtte platformen, hvor alt arbejde udføres gratis.

- Jeg synes, vi er mange, der lever op til det politikerne altid taler om, nemlig vellykket integration. Derfor er vi værd at støtte.

Ifølge Danmarks Statistik bor der omkring 6.000 russere og 11.000 ukrainere i Danmark.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk