5. august 2021
Kompagnihuset bruges til blandt andet møder, diverse fester, runde fødselsdage, konfirmationer og bryllupper. Lige nu er den fredede bygning pakket ind i stilladser, da taget skal renoveres. Foto: Mia Than West
gallery icon

Se billedserie

Kompagnihuset bruges til blandt andet møder, diverse fester, runde fødselsdage, konfirmationer og bryllupper. Lige nu er den fredede bygning pakket ind i stilladser, da taget skal renoveres. Foto: Mia Than West
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Renoveringen er i gang: Nordens ældste gildehus skal have nyt tag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Renoveringen er i gang: Nordens ældste gildehus skal have nyt tag
Næstved - 16. april 2021 kl. 10:08
Af Mia Than West

Renoveringen af taget på Nordens ældste gildehus - Kompagnihuset i Næstved - er netop gået i gang. Det seneste års tid har »Næstved Nostalgiske Selskab«, som ejer bygningen, arbejdet på at realisere projektet. Det er nu lykkes, og opsætningen af stilladser er i fuld gang.

arrow Læs også: 67 lejligheder nær bymidte sat til salg: Så meget koster de

- Bygningen er fredet, så vi må ikke slå et søm i væggen uden tilladelse. Vi har fået hjælp af en arkitekt med forstand på restaurering af gamle bygninger. Dernæst har vi søgt donationer. Det er en lang proces. Derfor er vi frygteligt glade for, at vi nu kan se, at renoveringen går i gang, siger Per Andersen, der er formand for bestyrelsen for »Næstved Nostalgiske Selskab«, som ejer Kompagnihuset.

- Vi er meget stolte og beærede over de donationer, vi har fået til vores historiske bygning her i Næstved. Der har været fester og forsamlinger i Kompagnihuset siden middelalderen. Det gør ikke bare Kompagnihuset til det ældste af sin slags, men det eneste af sin slags i Norden. Vi glæder os meget til at gøre bygningen klar til nye oplevelser, uddyber han.

Opstå ting undervejs

Projektet er blevet muligt med støtte fra Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Slots- og Kulturstyrelsen, Brand 1848, Ulla og Erik Hoff-Clausens Familiefond og Trelleborg Fonden.

Udover selve taget er det også blevet muligt at give andre dele af det historiske hus en opdatering.

Hvor mange penge, der er doneret til projektet, og hvor meget renoveringen kommer til at koste i alt, venter bestyrelsen med at offentliggøre, til renoveringen er færdig.

- Det er et projekt, hvor der kan opstå ting undervejs. Det regner vi også med, at der gør. Der er lagt en rimelig margin ind til uforudsete udgifter, fortæller formanden.

Glæde og gode oplevelser

Nordens ældste gildehus blev bygget for at samle folk og for at give byen et anderledes rum til møder og fest. Den historie kan nu fortsætte i mange år fremover. Gennem netop udlejninger skaffer »Næstved Nostalgiske Selskab« penge til at holde Kompagnishuset ved lige.

- Det er en helt særlig glæde at passe på denne historiske del af byens kulturarv. En arv, der ikke er bygget til at samle på støv, men til at samle på glæde og gode oplevelser, siger kasserer for bestyrelsen, Erik Holst, der suppleres af bestyrelsesmedlem Georg Bentzen:

- Vi sætter en ære i at kunne tilbyde de historiske rammer til nye møder, nye ideer og nye eventyr. At kunne tilbyde et anderledes rum, når der skal være fest, fødselsdag, bryllup, foredrag, musik, dagsmøde, arbejdsmøde, foreningsmøde og meget mere, forklarer han.

Kompagnihuset kan fortsat lejes under hele renoveringen. Byggeriet og renoveringen står på fra den 12. april og 3 måneder frem. Entreprenør er Mester Madsen, Bårse, mens arkitekt er Jesper Herbert Nielsen fra Vordingborg.

Formanden for »Næstved Nostalgiske Selskab« Per Andersen (yderst til højre), bestyrelsesmedlem Georg Bentzen (bagerst til højre), kasserer Erik Holst (forrest til venstre) samt arkitekt Jesper Herbert Nielsen (bagerst til venstre). Privatfoto

arrow Politikere baner vej for fuld forvandling af byens plejehjem
20. april 2021 kl. 07:12 Opdateret: kl. 15:25
arrow Sygehus sætter 92 tomme boliger til salg
14. december 2019 kl. 04:34 Opdateret: kl. 09:38
arrow Erhvervsmægler ser muligheder i sygehusets bygninger
15. november 2018 kl. 08:53 Opdateret: kl. 08:53
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk