20. marts 2019
Selveste Dronning Margrete har besøgt FabHouse, da regentparret i september 2012 var i Næstved med kongeskibet Danmark. Her ses hun gå ind i bygningen sammen med Peter Løhr. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Selveste Dronning Margrete har besøgt FabHouse, da regentparret i september 2012 var i Næstved med kongeskibet Danmark. Her ses hun gå ind i bygningen sammen med Peter Løhr. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Prestigeprojekt rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prestigeprojekt rives ned
Næstved - 25. september 2018 kl. 12:03
Af Helle Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Næstved får landets første FabLab. Bæredygtigt byggeri er fremtiden. FabHouse skal sikre lokale arbejdspladser.

Under overskrifter som disse blev der her i spalterne skrevet meget om det spektakulære byggeri af FabHouse på Maglemølle i Næstved tilbage i 2011 og 2012, og selveste Dronning Margrete har været inde og se det bæredygtige udviklingshus med nye digitale værktøjer - blandt andet 3D-print og laser-skæremaskiner. Men FabHouse er snart historie.

FabHouse var det første af sin art i Danmark bygget efter inspiration fra USA, hvor projektleder Peter Løhr havde besøgt flere FabLabs. Huset er et eksperiment bygget af lokale bæredygtige genbrugsmaterialer klargjort udelukkende ved brug af digital teknologi som 3D printere, laserskærere og CNC-fræsere. Det er beklædt med fibergipsplader og isoleret med ålegræs, og mange var fra start af meget skeptiske over for det meget anderledes byggeri uden nogen rette vinkler.

Flere gange har det da også regnet ind i FabHouse, som hele vinteren 2012/2013 var lukket og pakket ind i sort plastik, mens man ventede på foråret og 10 grader døgnet rundt, så huset kunne få en ny tæt plastikmembran.

Det lykkedes i starten af maj, og kommunen konstaterede i den forbindelse, at træværket ikke havde taget skade af fugten. Leverandøren af den nye plastikmembran garanterede 25 års holdbarhed på det nye »tag«.

Der er dog stadig problemer med at holde regnvand ude af bygningen, den indvendige tagkonstruktion har fået fugtskader og der skal sikres, så mus og rotter ikke kan komme ind. Dertil kommer temperatursvingninger og punkterede termoruder. I stedet for at bruge penge på det, har Økonomiudvalget besluttet, at FabHouse skal rives ned. Det kommer til at koste 115.000 kroner.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk