24. september 2021
Freja Halskov, Julius Kolstrup, Rafael Balbuena og Cecilie Jensen fra 8. N. på Kobberbakkeskolen, afd. Sct. Jørgen var alle godt tilfredse med de to dage med besøg fra erhvervslivet. Foto: Jørgen C,. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Freja Halskov, Julius Kolstrup, Rafael Balbuena og Cecilie Jensen fra 8. N. på Kobberbakkeskolen, afd. Sct. Jørgen var alle godt tilfredse med de to dage med besøg fra erhvervslivet. Foto: Jørgen C,. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På jagt efter den næste elev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På jagt efter den næste elev
Næstved - 07. maj 2021 kl. 19:19
Af Robert Andersen

Festen er tilbage.
Alle eleverne er på plads på skolebænken. Her er en råben og skrigen. Energien dirrer, og de vælter rundt mellem hinanden. Men kun klassevis. Coronaen er stadig præsent, men kan ikke tage glæden ud af de unge, på en dag hvor de ydermere har besøg ude fra.

arrow Læs også: Hvor stammer »Næveren« fra?

Torsdag og fredag har 8. M, N, O og P. en stribe medarbejdere fra forskellige virksomheder på visit på Kobberbakkeskolen, afd. Sct. Jørgen for at fortælle om, hvordan det er at være på arbejdsmarkedet, og hvad man kan blive, når man forlader folkeskolen - og det er ikke så lidt.

Man behøver bestemt ikke vælge det almene gymnasium for at få en god uddannelse eller have et relevant springbræt til sin videre færd her i tilværelsen. Det er i korte træk budskabet.

Det ligger fint i forlængelse af regeringens holdning, til at der skal uddannes flere i hændernes fag og færre i de boglige - over år bliver de faglærte en mangelvare. Det er blevet bedre, men en helt ny undersøgelse viser, at det stadig er svært for erhvervsskolerne at tiltrække nok nye elever. Ifølge flere undersøgelser vil vi om få år stå og mangle op mod 100.000 med kloge hænder.

Gryden skal koge

Ole Hilden er erhvervsplaymaker i både Næstved og Faxe kommuner, og det er ham, der har sat dagens seance op.

- Vi skal have flere ind på erhvervsuddannelserne, siger han.

Han blev ansat i forbindelse med DM i Skills i 2019 i Næstved for at sætte fokus på, at det også er attraktivt at gå på en teknisk skole. Han arbejder med at skabe forbindelse mellem eleverne og virksomhederne.

- Nu gælder det om at holde gryden i kog frem Skills i 2026, siger han, for håbet er, at den store begivenhed er tilbage i Næstved om fem år.

Han fortæller, at de unge kommer på virksomhedsbesøg, og som nu kommer en række unge mennesker ud på skolerne og fortæller, hvordan det er at være i lære som for eksempel smed, kok eller måske i serviceafdelingen i Bilka.

Fantastisk

Det kan 18-årige Louise Christensen fortælle om. Hun er næsten færdig med sin uddannelse i Bilka og har bestemt ikke fortrudt. Nu satser hun på en karriere i detailbrancen.

- Jeg sad i kassen før, men fik blod på tanden. Jeg er i serviceafdelingen, og jeg brænder for at hjælpe vores kunder, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Louise Christensen fra Bilka er meget glad for sin elevplads, og det fortalte hun eleverne på om. Foto: Robert Andersen

Hun er mødt op på skolen sammen med to kolleger for at slå et slag for en erhvervsuddannelse, som hun synes er et supergodt alternativ, hvis man er lidt skoletræt.

- Man får lov til at bruge hænderne. Det er en god uddannelse. Det har været fantastisk, siger hun.

Snart er hun igang med første trin i Bilkas lederuddannelse.

Ikke helt sikker

Eleverne fra 8. N. synes også, at det har været nogle lærerige dage.

Freja Halskov synes, dagene har været interessante, især da kokken var på besøg, men hun er selv ret afklaret. Hun satser på HTX, da hun er meget glad for fysik.

Den er Rafael Balboena med på, for han vil gerne være ingeniør, mens Cecilie Jensen satser på pædagogikken.

Julius Kolstrup mener også , at dagene har været meget interessante.

- Jeg er ikke sikker på, hvad jeg vil - måske noget med hænderne, men jeg er ikke sikker, siger han.

Og det er lige sådan nogle som Julius Kolstrup, som erhvervsskolerne gerne vil have fat i - dem med de kloge hænder.

Men noget er gået galt, for der er stadig ikke nok, der søger ind på skolerne for kloge hænder.

Fortrøsningsfuld

En helt ny undersøgelse viser, at den syv år gamle reformen på området, der skulle få ca. 1/4 del af en årgang til at vælge erhvervskolerne har fejlet. Der er kun ca. 1/5-del, der gør det, og ca. halvdelen falder fra under uddannelsen.

Det kunne Deadline på DR2 fortælle onsdag aften.

Ole Hilden er dog fortrøsningsfuld, for i Næstved ser tallene noget bedre ud. Her er det over 28 procent, der søger en erhvervsuddannelse.

- Det her er en slags brobygning mellem folkeskolen og virksohderne, siger han.

De to dage på Sct. Jørgens har budt på elever fra detail-, bygge- og industribranchen, og Ole Hilden mener, at eleverne synes det er spændende. Han glæder sig over, at de kan mane nogle fordomme i jorden - for eksempel stor en smed ikke længere foran essen og hanrer og banker, men programmer og maskiner og præcisionssvejser.

Brobygning og et fortov

Og hvad mon en anlægsstruktør er. Det er ikke til at gætte, men 22-årige Simon Hornbek kan hurtigt kaste lys over det. Det er det, man tidligere omtalte som jord-betonarbejder.

Han er godt igang med sin uddannelse og er superglad for den. Han er med til at lave kloakker, bygge broer og lave belægninger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Simon Hornbek er i lære som anlægsstruktør. Han håber, at han kan inspirere nogen til at gå samme vej. Foto: Robert Andersen

- Jeg vil gerne fortsætte i Holbøl i nogle år, og så vil jeg måske blive selvstædig, siger han.

Han er mødt op, for at give elverne et indblik i sin hverdag og reklamerer lidt for sig fag, for der er ikke så mange der vælger den vej.

- Der er mange murere og tømrer, men på midt hold er vi kun otte. Der er brug for os med alle de store anlægsprojekter - for eksempel Femern-forbindelsen, siger han.

Alle valgene

Der er derfor at erhvervsplaymaker Ole Hilden mener, at det er vigtigt at virksomhederne gerne vil være med og sender nogen ud på skolerne.

- Det er brobygning til erhvervsuddannelserne, siger han.

I Næstved bliver de afholdt ca. en gang om året, og han mener, at de hjælper med at udvide alles horosont.

Og måske kan de være med til at mindske den store efterslæb, eksperterne frygter ligger få år forude.

Og elever ser ud til, at der ikke er den mindste antydning af bekymring. De har en fest over at være tilbage i hinandens selskab, men snart skal valgene træffes, og så bliver det alvor. Også for virksomhederne og Danmark.

:Erhvervsplaymaker Ole Hilden er ansat til at bygge bro mellem folkeskolen og erhvervslivet. Foto: Jørgen C. Jørgensen.

arrow Klik dig frem til en vellykket tur i byen
07. maj 2021 kl. 19:14 Opdateret: kl. 19:14
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk