21. oktober 2021
Her i Rådmandshaven sidder medarbejdere fra både Center for Børn og Unge, Center for Arbejdsmarked og Center for Handicap og Psykiatri og arbejder med at undgå, at helt unge mennesker ender i hjemløshed.. Med en forebyggende indsats er det nemmere at få de unge tilbage på rette spor. En midsvejsrapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er netop blevet fremlagt for byrådspolitikerne. Foto: Robert Andersen
gallery icon

Se billedserie

Her i Rådmandshaven sidder medarbejdere fra både Center for Børn og Unge, Center for Arbejdsmarked og Center for Handicap og Psykiatri og arbejder med at undgå, at helt unge mennesker ender i hjemløshed.. Med en forebyggende indsats er det nemmere at få de unge tilbage på rette spor. En midsvejsrapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er netop blevet fremlagt for byrådspolitikerne. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overraskende mange unge lever på kanten af hjemløshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Overraskende mange unge lever på kanten af hjemløshed
Næstved - 17. september 2021 kl. 04:43
Af Robert Andersen

35. Det er antallet af unge mellem 14 og 24 år, som ikke har noget hjem eller som lever som såkaldte sofasovere, hvor de turnerer rundt blandt familie og venner for at finde et sted at sove.

arrow Læs også: Borgmester skyder radikale drømme ned

Det tal er overraskende højt, mener medarbejderne i et nyt projekt, der skal kortlægge problemets omfang og finde løsninger, så de unge kan få en ordentlig start på livet.

Projektet hedder Housing First for Unge og er betalt af Socialstyrelsen. Det handler om at skaffe de unge et sted at bo, inden eventuelt andre problemer bliver forsøgt løst, og formand for Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune Anette Brix (K) er meget begejstret for projektet.

- Det er godt tænkt, at vi skal arbejde på tværs og sætte tidligt ind, så de unge ikke mister fodfæstet. Det kan være svært uden en fast base, siger hun.

Socialstyrelsen bevilligede i august sidste år og frem til 31. december i år 2.896.092,50 kr. til at styrke en tværfaglig indsats for en snæver, men udsat målgruppe af unge på 14-24 år, der er hjemløse eller er i risiko for hjemløshed.

Der er fire kommuner med i projektet. Ud over Næstved er det Slagelse, Fåborg-Midtfyn og Odense.

- Vi blev kontaktet af Socialstyrelsen. De ville starte et projekt for de 14-24-årige, og jeg talte med de andre centerchefer (Lars Nedergaard (CBU) og Torben Bahn Petersen (CAM)), som gerne ville være med, siger Bo Gammelgaard, centerchef i Center for Handicap og Psykiatri.

Han var selv tovholder på projektet i begyndelsen, men det sker ofte, at det er Center for Arbejdsmarked, der bliver der centrale spiller, fordi, det er her, de sidder med overførselsindkomsterne.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget Anette Brix (K) er meget begejstret for projektet. Hun forventer, at det fortsætter efter projektperioden, der udløber ved årsskiftet. Privatfoto

Bo Gammelgaard fortæller, at de har stor erfaring med Housing First-principperne, og han synes, det er spændende at arbejde på tværs med de andre centre, og han synes, at alle har taget godt imod projektet.

- Vi har fået et fælles sprog, siger han, det øger forståelsen.

Hjælp udefra

Det er revisions- og konsulentvirksomheden PricewaterhouseCoopers, der har snor i økonomien, mens det er VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd løbende evaluerer kvaliteten af projektet, og der er netop kommet en foreløbig statusrapport.

Essensen af den rapport er blevet forelagt Næstved Kommunes tre involverede udvalg - Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget; Børne- og Skoleudvalget og Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Og konklusionen er overraskende, og problemet større end forventet for flere af medarbejderne.

Formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget og næstformand i Børne- og Skoleudvalget Michael Perch (S) er ikke så overrasket, men det har gjort et stort indtryk på ham, at den gruppe lever i eller på kanten af hjemløshed. Han fortæller, at det ofte skyldes problemer i hjemmet, psykisk sygdom og dårlig økonomi. Han fortæller, at kommunen har redskaberne til at hjælpe dem langt hen ad vejen. Det er dog projektets hovedfokus Housing First, de har det svært med.

- Der mangler billige boliger i Næstved. Vi så gerne, at der var en blandet boligmasse, siger han.

Og som situationen i byggebranchen er lige nu, så er der ingen udsigt til, at der bliver bygget billige boliger lige i øjeblikket.

Ni på venteliste

I Næstved gik projektet i gang i begyndelsen af året, da der blev ansat to nye medarbejdere, der skal samarbejde med medarbejdere fra Center for Børn og Unge (CBU), Center for Arbejdsmarked (CAM) og Center for Handicap og Psykiatri (CHP).

Anette Brix, der sidder med i alle tre udvalg og er formand i Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget fortæller, at de i alle tre udvalgt har været meget positivt indstillet til projektet.

- Vi skal virkelig være opmærksomme på dette problem. De er meget unge, og vi skal forebygge, siger hun.

Medarbejderne på projektet har de seneste seks måneder arbejdet med at kortlægge Næstveds behov og indsatser for udsatte unge, der er hjemløse eller truet på det.

Kortlægningen har afdækket, at der er en overraskende stor gruppe unge i målgruppen - det er i hvert fald VIVEs vurdering. Der har været screenet 43 unge til projektet i Næstved Kommune. Ikke alle har opfyldt kravene, men indtil videre har projektet afsløret, at der er 35 unge, som passer til projektet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bo Gammelgaard, centerchef i Center for Handicap og Psykiatri, har været tovholder på projektet fra begyndelsen. Privatfoto

Af dem er de 26 nu en del af projektet nu, mens ni er på venteliste.

- Nogle gange er det så banalt, som at de bare skal have hjælp til at blive skrevet op til en lejlighed. Bare holdes lidt i hånden, siger Anette Brix.

I Næstved er der ingen i den helt unge målgruppe - alle er mellem 18 og 24 år, og knap to tredjedele er mænd.

Fremtiden

VIVEs rapport kommer også med anbefalinger til det kommende arbejde med de unge.

De skriver, at der er brug for at styrke arbejdet med at sikre, at man får synliggjort denne gruppe unge i at indgå i den sociale boligstrategi-ske indsats; og en øget tværgående koordinering, der tager højde for boligsituationen i indsatserne.

Målet er, at der inden projektafslutningen er et koordineret tværfagligt samarbejde omkring sårbare unge, som har indarbejdet de nye erfaringer, projektet har givet.

I dele af projektperioden har det været CAM, der har været tovholder, men det er ikke sikkert, at det fortsætter efter projektet.

- Det kommer an på evalueringen. VI skal nok have en dialog med CBU, siger Anette Brix.

Hun forventer, at evalueringen vil fortælle, lidt om hvad de skal gøre for at tage det videre, og hvordan de sikre, at det sker. Hun er i hvert fald interesseret i, at det skal fortsætte, efter at Socialstyrelsens penge er brugt, og at Næstved Kommune selv skal finde midlerne.
Tålmodighed

Bo Gammelgaard glæder sig over, at der er fokus på en gruppe i hvert fald potentielle hjemløse. Men normalt ikke har øje for, selv om gruppen ikke ser sig selv som hjemløse.

- Ja, det er superinteressant, siger han og håber, at de kan hjælpe dem.

Når projektet er slut, håber han, at de kan gøre brug af alle erfaringerne. De skal sikre fokus på boligerne, og de skal skabe sig et overblik over, hvordan det ser med antallet af billige boliger, som unge kan betale, hvis de er på kontanthjælp eller måske SU - både private og almennyttige.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget og næstformand i Børne- og Skoleudvalget Michael Perch (S) ser gerne, at projektet fortsætter efter det statsfinansierede pilotprojekt. Han mener, at det giver mening for borgerne. Foto: Thomas Olsen

- Nogle gange har de bare brug for en støttende hånd, siger han.

Michael Perch opfordrer til at man har tålmodighed. Han ser gerne, at projektet fortsætter i Næstved, for andre kommuner har vist gode resultater.

- Jeg tror, at det giver mening for borgerne. Vi skal bare ikke forvente hurtige resultater, siger han.

arrow Ministerbesøg på Munkebo gav ikke anledning til sjusser
17. september 2021 kl. 16:25 Opdateret: kl. 16:25
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk