23. juni 2021
Pernille Follmann Ballebye, Charlotte Eliassen og Michael Steen fra Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn fremviser byggegrunden for den radikale miljø- og landbrugsordfører Zenia Stampe.
gallery icon

Se billedserie

Pernille Follmann Ballebye, Charlotte Eliassen og Michael Steen fra Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn fremviser byggegrunden for den radikale miljø- og landbrugsordfører Zenia Stampe.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Opfordring fra byråd til tre ministerier: Lovgivning om husdyrhold skal ændres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Opfordring fra byråd til tre ministerier: Lovgivning om husdyrhold skal ændres
Næstved - 24. marts 2021 kl. 16:00
Af Robert Andersen

Tre ministerier kan forvente at få en opfordring fra byrådet i Næstved. Det er Miljøministeriet, Erhvervsministeriet og Fødevareministeriet med socialdemokraterne Lea Wermelin, Simon Kollerup og Rasmus Prehn i spidsen.

arrow Læs også: Naboer raser over svinefarm: Gravemaskiner er tyvstartet

Byrådet valgte på mødet tirsdag aften at støtte det radikale forslag om at opfordre de tre ministerier om at kigge på Husdyrbrugsloven fra 2017, så det bliver nemmere for landets kommuner at kunne sige nej til meget store landbrugsanlæg.

Efter en passioneret debat, hvor diskussionerne bølgede hen over salens blå tæppe, valgte et flertal på 17 - bestående af Socialdemokratiet, De Radikale og Enhedslisten at sende en opfordring til de tre ministerier.

Imod stemte Venstre, De Konservative og Nye Borgerlige - i alt 13. SF's Jette Leth Buhl var fraværende. Mindretallet ønskede, at det fremgår af opfordringen, at de stemte imod.

Fremsat forslag i byrådet

Sjællandske har de seneste måneder skrevet om planerne om at etablere et meget stort svineproduktionsanlæg på Vinderuphøjvej syd for Glumsø, hvor en gruppe borgere højlydt har protesteret over planerne og efterfølgende har stiftet foreningen Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn.

Som loven er skruet sammen nu, så kan kommunerne - i dette tilfælde Næstved Kommune - ikke sige nej til byggeriet, hvis byggeriet ligger inden for reglerne. Det vil De Radikale gerne have lavet om på, og derfor har partiet fremsat et forslag i byrådet, hvor man ønsker, byrådet gør Miljøministeriet, Erhvervsministeriet og Fødevareministeriet opmærksom på det uhensigtsmæssige i den nuværende lovgivning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landskabet ved Vinderuphøjvej 1, hvor der planlægges byggeri af 9000 kvadratmeter svineprodutionsanlæg

Frustrerede politikere

Partiet ønsker, at Næstved Byråd med en skrivelse til de tre ministerier skal gøre opmærksom på nødvendigheden af at ændre på gældende regelsæt omkring godkendelse af husdyrbrug, så kommunerne fremover får reelle beføjelser til at give afslag, vurderet ud fra en lokal helhedsvurdering i forhold til kommunens udviklingsplaner, bosætning, miljøbelastning og de berørte lokalområder og borgere.

- Vi er frustrerede over, at vi som lokalpolitikere ikke har nogen reel mulighed for at blande os i noget, som får så stor påvirkning på lokalområdet, har Lars Hoppe Søe (R) tidligere sagt til Sjællandske.

Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative afviste, at det skal være en kommunalopgave at træffe disse beslutninger, da de frygtede, at det ville blive enden på det danske landbrug og dermed et angreb på den danske velstand.

Til udlandet

Det var Løkke-regeringen, som i 2017 fik ændret husdyrbrugsloven, så kommunerne fik begrænset muligheden for at afslå og i øvrigt påvirke ansøgninger om markante udvidelser af blandt andet svinebrug - blandt andet for at ensarte beslutningerne landet over.

Så længe ansøgningerne, som behandles administrativt og ikke politisk, lever op til miljøkravene, kan kommunerne ikke sige nej til landbrugene. Før 2017 havde kommunerne større indflydelse, mener De Radikale.

Både Socialdemokratiet og De Radikale var selv med til at vedtage ændringen i 2017, men som loven bliver forvaltet, kan De Radikale ikke længere være med.

- Når man har prøvet at leve med reglerne, som det er blevet, må vil sige fra, sagde Lars Hoppe Søe.

Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative mener, at det kan ende med, at svineproduktionen flytter til udlandet, og det kan ingen være tjent med i Danmark, slog de fast.

arrow Radikale: Byråd bør kunne sige nej til mega svinefarme
18. marts 2021 kl. 04:48 Opdateret: kl. 21:12
arrow Miljøforening: Svinestald vil være en øjebæ i landskabet
19. februar 2021 kl. 10:59 Opdateret: kl. 10:59
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk