15. juli 2020
Møllerne i Store Røttinge blev opført i 2015 trods lokale protester. Det er møller af tilsvarende størrelse, som nu søges opstillet ved Sparresholm. Foto: Robert Andersen
Møllerne i Store Røttinge blev opført i 2015 trods lokale protester. Det er møller af tilsvarende størrelse, som nu søges opstillet ved Sparresholm. Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye kæmpevindmøller: Godsejer i modvind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye kæmpevindmøller: Godsejer i modvind
Næstved - 14. maj 2018 kl. 05:57
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vindmølleprojektet på godset Sparresholm er gravet frem igen, efter at det var blevet lagt i mølpose tilbage i 2012, hvor projektet var i offentlig høring.

arrow Læs også: Godsejer: Vindmøller er majestætiske og generer ikke

Godsejer Thomas Garth Grüner har søgt om tilladelse til at opføre tre 150 meter høje vindmøller på sit gods og Næstved Kommune har udarbejdet en ny lokalplan for området og en ny miljørapport, der tager højde for en del af den kritik, der blev fremført mod projektet for seks år siden.

- Jeg tror på det, ellers vil alt arbejdet jo være spild af tid. Jeg er klar til at gå i dialog med naboerne og lytte til konstruktiv kritik, siger godsejer Thomas Garth Grüner til Sjællandske.

Da projektet første gang blev præsenteret i 2012 hed det bl.a. at:

1. Vindmøllerne vil være skæmmende for landskabet, oplevelsen af de store skove i området og for naboernes udsigt,

2. Der er dårligere vindforhold ved Sparresholm end ved kysten eller ude på havet,

3. Vindmøllerne vil påvirke naturen, bl.a. flagermus og rovfugle, negativt,

4. Folk har valgt at bo i området på grund af det smukke landskab og ønsket om fred og ro.

Men nu er vindmølleprojektet atter klar til politisk behandling. Sagen er i dag på dagsordenen i Næstved Kommunes Plan- og Erhvervsudvalg.

Udvalgsformand Daniel Lillerøi (S) er parat til at sende vindmølleprojektet på Sparresholm i høring og indkalde til borgermøder om de tre kæmpemøller på Sjællands højstbeliggende gods.

- Vindmølleprojektet skaber grøn energi til 7.500 husstande. Overordnet set tror jeg på projektet, og vi vil selvfølgelig lytte og nærlæse alle de høringssvar, der måtte komme, siger Daniel Lillerøi.

Det er ikke første gang politikerne i byrådssalen kaster sig ud i en vindmølledebat, hvor der er garanti for strid modvind i lokalområderne.

Senest har møllerne i St. Røttinge og ved Saltø gods skabt lokale modstandskampe, talrige læserbreve og politiske stridigheder.

Ved seneste mølleopsætning, på Saltø Gods i 2015, erklærede den daværende formand for Teknisk Udvalg, Søren Revbæk (V), stop for flere møllebyggerier på land og i området omkring Sparresholm er en lokal gruppe vindmøllemodstandere klar til kamp.

- Vi forstår ikke, hvordan kommunen med den ene hånd kan udpege et område som Naturbeskyttelses-område, mens man med den anden hånd overvejer at give tilladelse til opførelse af vindmøller, der efter kommunens eget udsagn vil afstedkomme stor påvirkning hos de nærmeste naboer, skriver Sparresholmgruppen på deres hjemmeside.

Godset Sparresholm blev raseret af et lynnedslag i juni 2013 og er nu i gang med at blive genoopført.

arrow Stormomsuste vindmøller på vej i høring
30. maj 2018 kl. 08:30 Opdateret: kl. 08:26
arrow Godsejer på charmeoffensiv
29. maj 2018 kl. 15:15 Opdateret: kl. 15:15
arrow Politisk skovtur om vindmøller
27. maj 2018 kl. 10:40 Opdateret: kl. 13:57
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk