11. maj 2021
Et samarbejde mellem Pernelle Maegaard og Nina Maria Kleivan  vist som glasmosaik. Privatfotos
gallery icon

Se billedserie

Et samarbejde mellem Pernelle Maegaard og Nina Maria Kleivan vist som glasmosaik. Privatfotos
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny udstilling: Duo komponerer Kähler, kaffekopper og kønsroller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny udstilling: Duo komponerer Kähler, kaffekopper og kønsroller
Næstved - 10. april 2021 kl. 18:10
Af Robert Andersen

Når Holmegaard Værk efter mange måneders utålmodig venten genåbner 21. april, slår museet samtidig dørene op for årets første særudstilling Smeltedigel.

Bag udstillingen står de to kunstnere Pernelle Maegaard og Nina Maria Kleivan, som både sammen og hver for sig har skabt en række nye spændende værker i video, glas og keramik helt særligt til den gamle produktionshal Hytte 68.

Titlen Smeltedigel refererer direkte til de gamle glasovne, der er inddraget i udstillingen - og indirekte til tematikken om det sammensmeltede, det sammenbragte, det sammensatte.

arrow Læs også: Kendt designvirksomhed lancerer glas lavet på Holmegaard Værk

- Det er et scoop at få to så spændende og erfarne kunstnere til Holmegaard Værk. Kleivan og Maegaard inddrager både deres eget liv og kunstneriske praksis i udstillingens værker, og det er derfor en meget personlig, humoristisk og tankevækkende udstilling, vi viser her, siger Holmegaard Værks faglige leder Mette Bielefeldt Bruun.

Intet varer evigt

Smeltedigel viser de to kunstneres samarbejde, der har stået på siden 2001. Sammen bruger de glas og keramik på nye og overraskende måder. I videoen Sommerferie tager Kleivan og Maegaard f.eks. de 1001 kaffekopper, kunstnerne har produceret hos Kähler Design, med på sommerferie og integrerer dem i de daglige handlinger.

Videoværket Nothing Lasts Forever er en kommentar til noget af det arbejde, som kvinder udfører, der sjældent værdsættes. Her har Maegaard og Kleivans bosat sig sammen i et totalt forfaldent hus langt ude i ødemarken i Island, hvor de udfører forskellige typiske kvindesysler. En stor fælles glasmosaik viser det kunstneriske møde mellem kunstnerne med den bagage, de begge bringer med ind i samarbejdet.

En smeltedigel

Derudover præsenterer udstillingen også individuelle værker af de to kunstnere. Pernelle Maegaard har arbejdet med keramiske objekter, og flere af dem er skabt af ler, som hun har blandet med glas - en smeltedigel.

- Jeg har arbejdet meget med beholderen og figuren, som var noget af det første, det forhistoriske menneske formede. Figurerne er ofte lidt kantede, lidt vemodige og morsomme, siger Pernelle Maegaard.

Nina Maria Kleivan tager udgangspunkt i genbrug.

Nothing last forever er et værk, der kommenterer det arbejde, kvinder udfører, men som ofte bliver overset.

- Jeg har taget udgangspunkt i, hvad Holmegaard Værk er og har været. Jeg har f.eks. igennem et år indsamlet forskellige glasplader på den lokale genbrugsstation og bearbejdet dem ved hjælp af serigrafiske trykteknikker, siger hun.

Udstillingen er støttet af Arne V. Schleschs Fond og Trelleborg Fonden og kan ses i perioden 21. april til 30. juni.

arrow Efter fejl: Museum køber det gamle »guld« tilbage
29. april 2021 kl. 04:42 Opdateret: kl. 17:56
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk