24. oktober 2021
Alex Thomsen er formand for den nye forening Købstedernes Lejerforening. Foto: Kim Palm
Alex Thomsen er formand for den nye forening Købstedernes Lejerforening. Foto: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny lejerforening tager kampen op mod LLO

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ny lejerforening tager kampen op mod LLO
Næstved - 20. marts 2021 kl. 09:54
Af Simone Orby Jarolics

Alex Thomsen er i den grad en lokal ildsjæl. Han er formand for foreningen Landsby Nærdemokrati, der blandt andet kæmper for at afskaffe den kollektive varmeforsyning i Hyllinge i jagten på alternativer.

arrow Læs også: Efter beskyldninger om fusk: Nu er forening tilbage i byen

Nu har han også startet Købstædernes Lejerforening, der med lokalkendskab vil repræsentere sydsjællandske boliglejere i alt fra billigere varmeregninger til huslejenedsættelser.Det handler om at skabe meddemokrati i et lokalt samfund, der ofte er overladt til sig selv, lyder det fra Alex Thomsen. At LLO, Lejernes Landsorganisation, atter er i byen, afskrækker ikke formanden.

- Vi har stiftet os, fordi LLO ikke var her, og at vi kunne fornemme, at de lokale var utilfredse. Det er fint, at de så har genetableret sig, men vi håber på at levere en bedre service. Så får de lidt konkurrence - og det kan kun være til lejernes gavn, siger han.

Grøn og billig agenda

Med et medlemskab hos Købstædernes Lejerforening bliver lokale lejere en del af et fællesskab, der kæmper for grønnere samt billigere løsninger for alle, forklarer formand Alex Thomsen.

- Lejere er som regel de svageste i samfundet - det er ikke dem, man skal kræve superabonnementer af. Alle skal have mulighed for grønnere løsninger, derfor er vores kontingent på kun mellem 400 og 450 kroner årligt,siger han.

Til sammenligning koster et medlemskab hos LLO fra 555 kroner halvårligt. Men det er der en god grund til - det koster at ansætte professionelle jurister samt at sende dem på jævnlige kurser, forklarer Helene Toxværd, landsformand i LLO.

- Som lejerforening har man et rådgivningsansvar, som man skal tilgå med meget stor forsigtighed og ydmyghed, fordi det handler om folks hjem. Hvis man ikke kender reglerne i detaljen - og lejeloven er ikke nem - så risikerer man at rådgive folk sådan, at de i yderste konsekvens mister deres bolig. Derfor holder vi os hele tiden up-to-date med den nyeste lovgivning og retspraksis, siger hun.

Selvom Alex Thomsen erkender, at LLO som landsdækkende forening kan stille større muskler til rådighed, vejer hans lokalkendskab tungt.

- Det kan godt være, at de kan hjælpe med det juridiske, men vi har mere lokalkendskab og flere forbindelser i Næstved - vi kender også politikerne. Det vil jeg kun kalde en ekstra fordel for lejerne, siger han.

Lejerforening som café

Købstædernes Lejerforening er dog så ny, at den først for nyligt har nedfældet sine vedtægter. Desuden består den på nuværende tidspunkt kun af fem medlemmer - herunder en lokal ejendomsmægler samt Alex Thomsen selv, der er uddannet jurist.

- Vi er totalt nyfødte, men nu skal man aldrig gøre en armé større, end den er - vi har, hvad der skal til. Det betyder ikke, at vi ikke også søger gode hoveder. Jo mere dynamisk, vi kan gøre lejerforeningen, jo bedre bliver den, siger han og pointerer, at foreningen allerede kan kontaktes på telefon og mail.

På trods af den spæde start, skorter det ikke på lejerforeningens ambitioner. Drømmen er, at foreningen til sommer kan slå dørene op til en café, hvor fortvivlede lejere kan søge råd over en kop kaffe.

arrow Debat: LLO Næstved siger tak og takker af
26. november 2020 kl. 10:15 Opdateret: kl. 10:03
arrow Debat: Fik hjælp fra LLO til huslejenedsættelse
24. november 2020 kl. 17:30 Opdateret: kl. 10:03
arrow Boligballade: Lejere betaler til ekskluderet forening
21. november 2020 kl. 16:51 Opdateret: kl. 14:37
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk