29. september 2020
Lotte Juul Petersen er startet som leder af Rønnebæksholm og er flyttet til Næstved med sin familie. Fotos. Jørgen C. Jørgensen
Lotte Juul Petersen er startet som leder af Rønnebæksholm og er flyttet til Næstved med sin familie. Fotos. Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny leder: Lotte byder indenfor i dannelsens stuer i kendt kunsthal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny leder: Lotte byder indenfor i dannelsens stuer i kendt kunsthal
Næstved - 23. maj 2019 kl. 13:22
Af Anna C. Møhl

Lotte Juul Petersen med det gyldne hår har flere gange besøgt kunsthallen Rønnebæksholm udenfor Næstved. Et sted, der kombinerer historien og nutiden.

arrow Læs også: Kvindelige kunstnere kuraterede selv

Nu er hun leder af det kommunale centrum for samtidskunst.

Endnu har hun kun været der i så kort tid, at hun stadig arbejder med at åbne hoveddøren og holde balancen, når hun sidder på Arne Jacobsens tre-benede Myren.

Da hun i vinter så, at stillingen som direktør for det historiske kunstcenter var slået op, søgte hun straks.

- Jeg kunne bare ikke lade være, siger hun.

Den 39-årige cand.mag. i kunsthistorie og visuel kultur kommer direkte fra en tilsvarende stilling på Wysing Arts Centre i Cambridge, England.

Med sig til Næstved har hun sin mand og deres to døtre på fem og syv år.

Familien er flyttet ind i en lejlighed i bymidten og børnene er begyndt i den lokale skole.

- Så længe min mand har en god internetforbindelse, kan han arbejde overalt, siger Lotte Juul Petersen.

Hendes mand er historiker og arbejder for en større global virksomhed.

Hans job og Lotte Juul Petersens uddannelse har gjort det muligt at arbejde i England i 11 år. Og at flytte familien til Danmark.

Rønnebæksholms historie går tilbage 1513 og handler til at begynde med om krudt og kugler.

Den mest kendte historie om herregården væver sig rundt om digterpræsten N.F.S. Grundtvig. Da han i midten af 1800-tallet mødte Marie Toft, var det hans livs kærlighed, han stod overfor. Marie Toft var blevet enke i 1841, og hun arvede herregården Rønnebæksholm efter sin mand. Digterpræsten tog Marie Toft med storm. Og omvendt. I januar 1851 blev han enkemand, og det kunne ikke gå hurtigt nok med at gifte sig med Marie Toft.

Parret boede lykkeligt på herregården. Dog var Marie Toft træt af digterpræstens piberøg i de fine stuer, så hun fik bygget pavillonen Venligheden, hvor Grundtvig kunne bakke på sin pibe lige så tosset han ville. Venligheden fremstår i dag som et slags miniatureslot i Rosenborg-stil med tårn, spir og altan med udsigt over Rønnebæksholms herligheder.

Kærligheden varede kort. Marie Toft døde i 1854 få uger efter hun fødte sønnen Frederik. Skjalden rykkede ud og giftede sig senere med en kvinde, som er mere end 40 år yngre end ham.

Historien om Grundtvig, Toft, dannelse og læring hænger uløseligt sammen med Rønnebæksholm.

- Med sociale medier er der på godt og ondt mulighed for adspredelse. Men kunst kan samle og skabe de nødvendige sociale fællesskaber. I sin tid var Rønnebæksholm centrum for læring og fællesskaber og det skal vi arbejde videre med, siger Lotte Juul Petersen.

Hun drømmer om at trække på sit internationale netværk i kunstverdenen og kombinere herregårdens historie med samtidskunst. Gerne med kunstnere, der bor på Rønnebæksholm i kortere projektperioder.

- For mig repræsenterer Rønnebæksholm på et personligt plan, at alle på lige fod har adgang til viden og læring, siger hun.

Og tænker på det engelske uddannelsessystem, som for få år siden skruede gevaldigt op for egenbetalingen til universiteterne, hvor et enkelt års kunststudier kan løbe op i 90.000 kroner.

arrow Ny leder af kunstcenter er fundet
29. marts 2019 kl. 10:36 Opdateret: kl. 09:50
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk