
Tilbage i marts besluttede et enigt børne- og skoleudvalg i Næstved Kommune at ansøge om at få mulighed for at forkorte skoledagen på samtlige folkeskoler. De ønsker at omlægge dele af den såkaldte understøttende undervisning til to-lærerordning, hvor der er to lærere på i sidste lektion fremfor én lærer i to lektioner. Det vil afkorte skoledagen med en enkelt lektion.
Med ansøgningen ønsker Børne- og Skoleudvalget at give den enkelte skoleleder mulighed for, sammen med skolebestyrelsen, at kunne omlægge undervisningen på samtlige klassetrin, hvis de ønsker det.
- Vi har søgt om at få lov til - på generel basis - at kunne ændre skoletidens længde. Eleverne får færre timer, men man bruger ressourcerne på en anden måde. Vi vil hellere have kvalitet end kvantitet, konstaterer formand for Børne- og Skoleudvalget, Lars Hoppe Søe (RV) overfor Sjællandske.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som hører under Undervisningsministeriet, har givet blankt afslag på ansøgningen med den begrundelse, at folkeskoleloven ikke indeholder hjemmel til en generel dispensation. Folkeskolelovens § 16b giver mulighed for at omlægge dele af den understøttende undervisning, hvis særlige forhold er gældende for den enkelte klasse, forklares det i afslaget.
Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) er blandt de politikere, der har været med til at sætte kortere skoledage på den politiske dagsorden. Han ærgrer sig over, at de umiddelbart ikke kan få lov. De giver dog ikke op og har netop igangsat en juridisk undersøgelse og vurdering af, om Næstved Kommune har hævdvunden ret til at fortolke folkeskolelovens paragraf 16b lempeligt, ligesom mange andre kommuner gør.
- Undervisningsministeriet er vel vidende om, at mange kommuner fortolker loven på en måde, der muliggør en generel afkortning for hele årgange, uden der bliver grebet ind, forklarer Sebastian Mylsted-Schenstrøm.
- Hvis man anerkender praksis, må der gælde samme regler for alle. Jeg vil mene, vi har en god sag, fastslår han.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her