25. februar 2020
Snart vælges der lægdommere for de kommende fire år. De skal enten, som på billedet, flankere en juridisk dommer som domsmænd i straffesager, eller være en del af et nævningeting i større sager. Foto: Thomas Olsen
Snart vælges der lægdommere for de kommende fire år. De skal enten, som på billedet, flankere en juridisk dommer som domsmænd i straffesager, eller være en del af et nævningeting i større sager. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nævninge og domsmænd søges

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nævninge og domsmænd søges
Næstved - 05. januar 2019 kl. 13:01
Af Esben Thoby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nævninge og domsmænd - begge kaldet lægdommere - har til opgave at hjælpe rettens juridiske dommere i visse straffesager. Hvis det er noget for dig, skal du til at sende din ansøgning, for Næstved Kommune søger netop nu nye lægdommere.

arrow Læs også: 19-årig varetægtsfængslet i fire uger for voldtægt i baggård

Disse udtages for fire år ad gangen, og næste periode er fra 1. januar 2020 til 31. december 2023. Man skal søge om at komme på en såkaldt grundliste, som skal sendes til Østre Landsret senest 1. april i år - men fristen for ansøgninger, som foregår via kommunens hjemmeside, er allerede 31. januar.

Det er helt almindelige borgere, som får opgaven som enten domsmænd eller nævninge afhængig af typen af straffesag.

For at komme på grundlisten er der dog en række krav at opfylde: Man skal blandt andet være dansk statsborger over 18 år og ikke være fyldt 80 inden periodens udløb, have en ren straffeattest og valgret til Folketinget, ligesom man ikke må være for eksempel ansat ved politiet, advokat, præst eller fængselsbetjent.

Der er brug for 276 lægdommere, så man er ikke garanteret en plads automatisk. Grundlisten skal i første omgang repræsentere et bredt udsnit af befolkningen fordelt på eksempelvis køn, etnisk oprindelse, uddannelsesmæssig baggrund og beskæftigelse.

Grundlisteudvalget, som er udpeget af byrådet og består af Carsten Rasmussen (S), Jette Leth Buhl (SF), Freja Lynæs Larsen (EL), Kristian Skov-Andersen (V) og Valdemar Riis Søndergaard (K), har til opgave at sammensætte listen, der sendes til landsretten. Det er her, de 276 navne vælges endeligt ved lodtrækning.

arrow Rumænske Rema 1000-tyve udvist
29. december 2018 kl. 06:01 Opdateret: kl. 15:56
arrow Hjerneskadede Fredrik og familien klager over »uretfærdig« retssag
21. december 2018 kl. 11:31 Opdateret: kl. 11:29

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk