17. september 2019
I juni sidste år var et hold dykkere fra Næstved Sportsdykkerklub en tur i kanalen under svingbroen i Næstved for at samle affald op under vandoverfalden. Det gjorde de som en del af forsøgsprojektet Ren Natur, som nu i år bliver til et nationalt projekt.Foto: Jeppe Hee Rømer
I juni sidste år var et hold dykkere fra Næstved Sportsdykkerklub en tur i kanalen under svingbroen i Næstved for at samle affald op under vandoverfalden. Det gjorde de som en del af forsøgsprojektet Ren Natur, som nu i år bliver til et nationalt projekt.Foto: Jeppe Hee Rømer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næstved spiller nøglerolle i projekt for en renere natur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næstved spiller nøglerolle i projekt for en renere natur
Næstved - 18. marts 2019 kl. 17:55
Af Niels Brande
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nylig offentliggjorde non-profit organisation Hold Danmark Rent projektet Ren Natur, som gennem samarbejde mellem foreninger, erhvervsliv og kommuner skal gøre Danmarks natur renere.

Med dagligvarekæden SPAR, fastfoodkæden McDonald's og Dansk Retursystem som sponsorer kan foreninger i indtil videre 20 kommuner landet over byde ind på hundredevis af strækninger i by og land, hvor der skal samles affald op - blandt andet i Næstved.

Ruterne er streget op i samarbejde med de enkelte kommuner. Det er som en affaldstreenighed.

Faktisk har Næstved Kommune en helt særlig aktie i projektet.

Kommunen har været involveret i forarbejdet, siden de tidligste møder mellem ildsjæle blev holdt i et varmt kontor på femte sal i København, og Næstved var også sidste år testkommune for konceptet.

Nu er forsøget vekslet til første år med affaldsindsamlinger, hvor foreninger kan få 3000 kroner for at samle affald op på en given strækning.

Foruden en renere natur har projektet også et andet sigte. Opsamlingen har en opdragende effekt, for når der er samlet skrald i et område, er det sværere at være den første, der smider nyt.

Det kan alle kun være bedre tjent med. Lige fra burgerkæden, der får skæld ud for madpapir og papkopper i naturen til kommunen, som får ryddet op på offentlige steder, og de frivillige i foreningerne, der udover det økonomiske tilskud også får en oplevelse sammen.

Lige præcis samarbejdet mellem foreninger og erhvervsliv var nøglen, der skulle findes for at få projektet i luften.

Store erhvervsparter skulle med i projektet, og det er de kommet. Så kan kommunen spille sin særlige rolle.

- Vi er med, fordi vi kender foreningerne og erhvervslivet, og vi kan koble dem i samarbejde med borgerne, men vi er ikke kaptajn på det her projekt. Vi skal bare være dem, der får parterne til at mødes, siger affaldschef Søren Nielsen.

I første omgang er der i Næstved Kommune offentliggjort 13 ruter, og yderligere to offentliggøres senere på året. Holme-Olstrup, Fensmark og Enø Strand er blandt de udvalgte steder, hvor skraldet bliver taget.

Hver forening kan kun byde ind på en rute, og indsamlingen skal dokumenteres med billeder eller på anden kreativ vis.

Når indsamlingen er overstået, kommer Park og Vej og henter skraldet.

Nyhedsbrevet for Sjællandske Næstved / Ugeavisen Næstved/ Søndagsavisen Sydsjælland
Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 06.00
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk