27. juli 2021
Ulrik Vintersborg selv beskriver sit kunstværk som en halv kube, selvom han er klar over, at det egentlig ikke findes.
gallery icon

Se billedserie

Ulrik Vintersborg selv beskriver sit kunstværk som en halv kube, selvom han er klar over, at det egentlig ikke findes.
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næstved: Skulpturpark under opbygning: Oplev kunsten langs havnepromenaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Næstved: Skulpturpark under opbygning: Oplev kunsten langs havnepromenaden
Næstved - 24. marts 2021 kl. 21:50
Af Esben Thoby

- Vores vision er, at skulpturparken skal være med til at løfte kulturlivet i Næstved. Kulturen kommer i mange sammenhænge i anden række, især under coronaen, men vi synes, den er så vigtig, at den fortjener at være med i første række.

arrow Læs også: Fitness for livsnydere skal skabe mere liv på havnen

Ordene kommer fra Nils Byskov-Ottosen, formand for Skulpturpark Næstved Havnepromenade, der er godt i gang med at indfri visionen. Kulturen er i hvert fald kommet i første række i direkte betydning, for indtil videre er tre skulpturer stillet op på Kanalvej i første række med udsigt til vandet.

Græsplæne skal udnyttes

Arbejdet begyndte tilbage i 2016, da Næstved Havn lagde op til, at det store, bare stykke græsplæne langs havnepromenaden skulle benyttes. Nils Byskov-Ottosen meldte sig på banen sammen med Harry Nielsen, og de to har sidenhen fået følgeskab af en lille håndfuld andre pensionister i det, der i 2019 blev en forening. På den måde er det nemmere at søge penge fra de store fonde.

Samme år blev den første skulptur sat op. Den er lavet af Knud Verner Knudsen og er inspireret af omgivelserne, nemlig skibe, fragt og havnen. Tre forskellige jernkonstruktioner udformet som en båd på hver tre meter er fyldt op med det, som fragtes frem og tilbage gennem kanalen: Sten, tømmer og soda til glasproduktion.

En social skulptur

Sidste år fulgte så det, der må betegnes som det foreløbige hovedværk i skulpturparken: Ulrik Vintersborgs »A Geometric Point of View«, der er udført i rå jernplader. Kunstværket er baseret på en lille skitse af marmor, som kunstneren lavede helt tilbage i 1999, da han var i gang med sit fjerde år på Accademia di Belle Arti i Venedig.

- Det er en enormt god idé med en skulpturpark ved promenaden. Mange går ture dernede, og alle fra Næstved har et forhold til havnen på den ene eller anden måde. Med min skulptur har jeg tænkt, at det skulle være noget, der kan fungere 360 grader rundt. I en traditionel skulpturpark er kunstværket mere en ting, man bare kigger på, men her skal det være en social skulptur, som man kan bruge, siger Ulrik Vintersborg og uddyber:

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi har et bart stykke græsplæne, hvor skulpturerne skal være med til at skabe liv. Vi vil gerne gøre lidt mere for kulturen i Næstved og skubbe lidt til både politikere og borgere, siger Nils Byskov-Ottosen.

- Børn kan klatre på den, voksne kan tage en yogamåtte med og dyrke yoga, eller man kan bare sidde på den og nyde udsigten ud over havnen. Stedet inviterer til, at skulpturen skal bruges, den skal ikke bare kigges på. Da jeg hørte om idéen med en skulpturpark, tænkte jeg med det samme, at nu var det rigtige sted til min skulptur der endelig.

Enke donerede værk

Det tredje og indtil videre sidste kunstværk, der kan iagttages på en frisk gåtur fra Næstved Roklub og op mod den centrale del af byen, er lavet af den afdøde, autodidakte stenkunstner Kristian Nesgaard og har ikke noget navn.

Bag denne gemmer sig også en sjov historie. Poul Dubienko fra Skulpturpark Næstved Havnepromenades bestyrelse havde nemlig i længere tid haft lyst til at ringe på hos en nabo til nogle gode venner, han ofte besøger i Rønnebæk, hvor der stod flere flotte og interessante stenskulpturer.

En dag gjorde han det. Lise Houken åbnede døren, og hun kunne fortælle, at kunstværkerne var udført af hendes enkemand. Efter en snak besluttede enken sig for at donere en skulptur til foreningen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den navnløse skulptur af Kristian Nesgaard er doneret af hans enke.

Håber på to nye

Fremtidsplanerne for skulpturparken er nu, at der skal være helt op til 12 skulpturer i alt. Foreløbig har Næstved Havn sagt ja til yderligere fem, og Skulpturpark Næstved Havnepromenade har forhåndsaftaler med de fem mulige kunstnere på plads.

Den ene er Søren Martinsen, der allerede har lavet et skitseprojekt til en skulptur, som han kalder »Fældet Træ«. Den skal være 2,6 meter lang og udføres i bronze eller keramik.

- Vi håber, at både den og endnu en kan komme op i løbet af efteråret. Men det forudsætter, at flere fonde kommer på banen, så vi har de økonomiske midler. Vi mangler stadig omkring 350.000 kroner, før den næste skulptur kan sættes op, og nok et par millioner i alt, før vi har råd til alle fem. Jeg tror på, det kan lade sig gøre, og hvis ikke, så kommer de bare op til foråret i stedet, siger Nils Byskov-Ottosen.

arrow Flyt ind på toppen af byen: Nye rækkehuse får tagterasse
04. april 2021 kl. 12:11 Opdateret: kl. 17:23
arrow Nyt forslag: Forening vil gentænke planer for havnen
01. april 2021 kl. 21:21 Opdateret: kl. 15:07
arrow Gourmetrestaurant vil lave street food på stejlepladsen
31. marts 2021 kl. 21:24 Opdateret: kl. 13:47
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk