26. marts 2019
Havneudvalget i Næstved var på besøg i Horsens for at se, hvad en by af tilsvarende størrelse har gjort for at forvandle havnen til et attraktivt boligområde. Ill.: Horsens Kommune
Havneudvalget i Næstved var på besøg i Horsens for at se, hvad en by af tilsvarende størrelse har gjort for at forvandle havnen til et attraktivt boligområde. Ill.: Horsens Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næstved Havn henter inspiration i Horsens - husk almene boliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næstved Havn henter inspiration i Horsens - husk almene boliger
Næstved - 19. november 2018 kl. 16:03
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Havneudvalget i Næstved har været på inspirationstur i en række danske havnebyer for at se på muligheder, hvis havnen for enden af Kanalen bliver flyttet ud af byen.

arrow Læs også: Havnen skal være byens ny bydel om 20-30 år

Besøget gik blandt andet til Horsens. Her har kommunen søsat et storstilet projekt under overskriften »Havnen tilbage til borgerne«, født i 2006 af byens tidligere borgmester Jan Trøjborg, der døde pludseligt i 2012.

Dermed blev han ikke selv vidne til udviklingen på nordhavnen i Horsens, der først for alvor tog fart efter finanskrisen. Havnen bliver nu bebygget i stor stil med eksklusive ejerboliger samt almene og private lejeboliger. Befolkningstallet i kommunen stiger med over 1.000 om året og Horsens er på vej væk fra sit kedelige ry som fængsels- og industriby. I dag vælger folk af egen drift at flytte til Horsens og de synes også parate til at betale dyrt for liebhaverlejligheder med fjordudsigt.

- De dyreste koster i omegen af 10 millioner kroner og de bliver solgt, fortæller journalist på Horsens Folkeblad, Thomas Schütt.

Hvad er det Horsens har gjort - og hvad kan Næstved lære af en by af tilnærmelsesvis samme størrelse - hvis byrådet vælger at flytte havnen til Ydernæs og gøre havnen til en del af bymidten?

Sjællandske har spurgt Jesper Gemmer, by- og havneudviklingschef i Horsens Kommune.

- For det første handler det om de eksisterende lejere på havnen. Mange af dem havde lange lejeaftaler, så der er blevet drukket utallige kopper kaffe og forhandlet med havnens lejere om opsigelse af lejemål. Det længste gik til år 2040, men heldigvis kunne den pågældende virksomhed selv se et potentiale i at flytte ud af havnen. Det er et langt sejt træk, men det kan og skal lykkes, siger Jesper Gemmer.

Dermed var der fri bane til at realisere drømmene om en ny havnefront i Horsens. Der bygges nu på livet løs og planen er, at hele nordhavnen kommer til at huse 5.000 nye beboere.

- Når der først er åbnet op for boligudvikling, gælder det om også at få de almene boligforeninger med, så havnefronten ikke kun bliver en reservat for de rigeste. Vi har også bevaret et unikt miljø med gamle træhuse, hvor fiskerne tidligere holdt til. Det er vigtigt med variation i beboersammensætningen og at du bevarer den sjæl, der er i og omkring havnen, siger Jesper Gemmer.

Sidst men ikke mindst gælder det ifølge Jesper Gemmer at åbne havnen for hele byen og ikke kun for dem, der bor der.

- Her har kommunen sikret offentlig adgang til hele havnemiljøet. Alt andet er dumt og skaber splid i lokalbefolkningen. Havnen er for hele Horsens, siger by- og havneudviklingschefen.

Ikke alle er dog lige begejstrede for udviklingen i Horsens. Foreningen Bedre Bymiljø mener, at udviklingen i byen i høj grad er styret af projektmagere, at debatten er forstummet i byrådssalen og at tingene er klappet af på forhånd - uden forudgående folkelig debat.

Men for de fleste har Horsens ranket ryggen og er ikke længere den evige underdog i forhold til storebrødrene Aarhus og Vejle.

Horsens Kommune tæller i dag 87.736 indbyggere, hvoraf 56.536 bor i Horsens by, og ifølge fremskrivningerne vil tallet i 2026 være på cirka 97.000.

arrow Havneformand: Vi kan lære meget af Horsens
20. november 2018 kl. 07:26 Opdateret: kl. 16:49
arrow Næstved Havn er på vej til Ydernæs
12. november 2018 kl. 07:31 Opdateret: kl. 17:33

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk