25. oktober 2021
Kokken Pernille Mai Jørgensen med holdet præsenterer maden.
gallery icon

Se billedserie

Kokken Pernille Mai Jørgensen med holdet præsenterer maden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Muslinger og tang: Ny forening på vej efter succesfuldt infomøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Muslinger og tang: Ny forening på vej efter succesfuldt infomøde
Næstved - 28. september 2020 kl. 21:21
Af Robert Andersen

Allerede inden man når hen til det gamle Fiskeri- og Bymuseum i Karrebæksminde, kan man fornemme, at der er noget i gære. Duften siver langsomt ud af døren i køkkenet og ud på gårdspladsen.

arrow Læs også: Rødder ødelægger allé: Nu skiftes træerne

Det er frivillige fra den selvejende institution Havhøst, der er i gang i køkkenet med at tilberede muslingesuppe og gratinerede østers. Fire mand er beskæftiget under ledelse af kokken Pernille Mai Jørgensen.

- De er oven på, siger en af dem og peger på en hønsestige, der fører op på museets 1. sal.

Tang og muslinger

Det er Lise Nielsen, der vil grundlægge foreningen »Vi dyrker muslinger og tang«, som har taget initiativ til dagens arrangement. Det er et info-møde, og 15 mennesker har meldt sig til, for at høre om hvad man kan dyrke, og hvordan man gør. Naturvejleder fra Næstved Kommune Christian Mørkhøj Hansen er i gang med at fortælle om forskellige former for tang.

- Tang indeholder 10 gange så mange mineraler som planter på land, fortæller han, mens en tilhører slår fast, at tang er fremtiden.

Det er her, vi er bag ud. I Kina og Japan har man brugt tang i madlavningen i mere end 8000 år, og det kan spises og høste hele året. Det er primært sukker- og blære tang, man bruger, og man køber liner, der er podet, som man så sætter ud på haven i cirka 10 meters dybde. Muslinger kan også dyrkes på vand i »strømper«. Det tager et sted mellem et og halvandet år, så er de klar til at blive spist.

Hvad er Havhøst?
  • Havhøst er en sammenslutning af maritime nyttehaver, NGO’er, skoler, virksomheder og ganske almindelige mennesker.
  • De deler alle en kærlighed til det store blå, og som ønsker at fremme en bæredygtig udvikling ved at bringe mennesker tættere på de 70 procent af jordens overflade, der er dækket af hav.
  • De kultiverer, høster og spiser af havets ressourcer, uden at naturen lider overlast.
  • Tang, blåmuslinger og østers optager næringsstoffer fra havet, reducerer iltsvind og åbner op til en verden af gastronomiske oplevelser, der er ukendt for mange.
  • Det på trods af, at Danmark har mere end 7.000 km kystlinje og intet punkt ligger mere end 50 km fra havet.
  • Se mere på havhøst.dk
Så er der mad

Med et går døren op, og ind træder de frivillige fra Havhøst. Duften fra køkkenet kommer lige efter.

- Er det ikke fantastisk, at de møder op og laver mad, siger Lise Nielsen glad, mens alle vender sig mod døren.

Fadene begynder at vandre rundt blandt stolerækkerne. Alle, der går eller står, bærer mundbind, mens deltagerne i mødet ser nysgerrigt til.

- Hvis man skal lære folk at spise østers, så prøv med de gratinerede, siger kokken Pernille Mai Jørgensen.

Der er også rå østers til de seje.

- Det er første gang, jeg har smagt østers, men det er ikke sidste gang, siger en ældre dame efter at have fortæret en af de gratinerede.

Muslingesuppen damper, mens den bliver båret rundt i en stor gryde.

- Skal vi komme igen i morgen, spørger en deltager og slikker sig om munden, mens de andre griner.

Stiftende generalforsamling

Lise Nielsen tager ordet. Nu skal formalia på plads, hvis foreningen skal op at stå.

- Der er stiftende generalforsamling torsdag 22. oktober. Det kunne være fedt med muslinger allerede næste år, siger hun.

Hun vil går i gang med at søge midler, for det er ikke gratis at sætte sådan en produktion i gang, fortæller hun. Vandkvaliteten i vandet ud for Karrebæksminde skal også undersøges, og fjorden er allerede droppet, for der er ikke dybt nok. Der skal også skaffes viden og kontakter. Én kontakt er dog fundet, og det er Hardy Jensen fra Havhøst, som også er med til mødet.

- Det er dejligt at se al den entusiasme og energi fra jer alle sammen, siger han.

Så er arbejdet sat i gang, og helt officielt kan det blive, når foreningen er stiftet. På gårdspladsen er duften af muslingesuppe langsomt ved at fordufte.

Initiativtager til foreningen »VI dyrker muslinger og tang« Lise Nielsen ses til venstre med briller. Foto: Robert Andersen

arrow Holder fast i plan: Ingen tyvstart på broåbning
01. oktober 2020 kl. 04:43 Opdateret: kl. 15:29
arrow Historien bag konkursramt byggefirma
28. september 2020 kl. 16:37 Opdateret: kl. 09:46
arrow Omstridt brolukning er blevet en turistattraktion
19. september 2020 kl. 04:43 Opdateret: kl. 13:56
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk