16. oktober 2021
Keld Møller Hansen kan på lørdag fejre 60 års fødselsdag som administrerende direktør for Museum Sydøstdanmark, hvoraf Holmegaard Værk pt. er den nyeste del. Fotos: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Keld Møller Hansen kan på lørdag fejre 60 års fødselsdag som administrerende direktør for Museum Sydøstdanmark, hvoraf Holmegaard Værk pt. er den nyeste del. Fotos: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museumsdirektør nåede kun til A og blev arkæolog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Museumsdirektør nåede kun til A og blev arkæolog
Næstved - 06. august 2021 kl. 11:42
Af Helle Hansen

Stegte sild er et overstået kapitel, men ellers kan han nu vældig godt lide alle mulige fisk.

arrow Læs også: »Græshoppebroen« skriger af smerte

Under opvæksten i Grenå blev der spist rigtig meget fisk derhjemme, men selv kommer Keld Møller Hansen nu fra et hjem, hvor faren var specialarbejder og moren bogholder.

Hvad kan jeg blive

Måske er det de mange sund fisk, som har gjort udslaget. I hvert føler han sig overhovedet ikke som en på 60.

- Jeg kan slet ikke forstå det. Jeg har stadig masser af energi og føler slet ikke, at jeg er så gammel, siger den stadig 59-årige Keld Møller Hansen, som runder på lørdag, den 7. august.

At han gør det som administrerende direktør for Museum Sydøstdanmark, er på inden måde udtryk for noget planlagt karriereforløb.

- Da jeg i slutningen af gymnasiet sad og kiggede i »Hvad kan jeg blive«, så nåede jeg ikke længere end A. Her faldt jeg over arkæolog. Jeg havde ikke drømt om, at det var noget, man kunne blive, siger han, der altid har været glad for både naturen og historie, så det lød som det helt rigtige. Og det var det.

Grønlandske bopladser

Sommerferierne fra studiet på Københavns Universitet blev tilbragt på Grønland, hvor han først deltog i og senere selv arrangerede ekspeditioner rundt i området ved Diskobugten på jagt efter spor af det ældre Grønland.

- Grønland er et eldorado for arkæologer. Kulden giver uovertrufne bevaringsforhold, siger han, der er uddannet stenalderarkæolog med speciale i bopladser.

- Jeg er vild med Grønland og kunne let være endt der, siger han, der i stedet nu har sin base på Holmegaard Værk i Fensmark centralt i museets dækningsområde, der omfatter Vordingborg, Næstved og Køge Kommuner.

Artiklen fortsætter under billedet.

Keld Møller Hansen i marken ved Stege på Møn i år 2000. Arkivfoto: Ole Hansen

Passionen

- Arkæologi er min passion. Jeg følger stadig med i, hvad der sker på området både her hjemme og internationalt, siger han, der selv har publiceres mange artikler og skrevet en del bøger, den gang han selv var i marken og lærte hver en krog af Sydsjælland at kende.

Det har mest handlet om stenalderbopladser, men han var også involveret i udgravningen af en vikingebosætning ved Næs nær Knudshoved, en pendant til bopladsen ved Vester Egesborg.

- Det var en sted med hørproduktion, men der var enormt mange brønde og håndgravede kanaler, som forvirrende os lidt. Men da Dronning Margrete besøgte udgravningen, spurgte hun, om ikke det kunne være farvebrønde. Det var rigtigt, husker Keld Møller Hansen ganske tydeligt.

Elgene

- Elgene er mit livs vigtigste fund, siger han om fem elge fundet i Lundby Mose i 1999-2000.

- Fundet var våde spektakulært og mærkeligt, siger han, der kan takke nogle energiske landsbrugselever for opdagelsen. Elever på den daværende Sydsjællands Landbrugsskole var nemlig blevet sendt ud i mosen udstyret med skovle for at lære om jordbundsforhold.

Artiklen fortsætter under billedet.

Umiddelbart efter fundet af elgene i Lundby Mose blev de i år 2000 udstillet på Museum Sydøstdanmark i Vordingborg. Her lægger Keld Møller Hansen sidste hånd på udstillingen. Pt. kan man se fundet udstillet på Holmegaard Værk som en del af »10.000 års kreativitet«. Arkivfoto: Ole Hansen

- To af eleverne synes tørvene var så lette at grave i, at de fortsatte helt ned i halvanden meters dybde, hvor de ramte ind i nogle knogler, fortæller Keld Møller Hansen. Deres lærer sendte knoglerne til det lokale museum.

- Først troede jeg bare, at det var knogler fra en selvdød ko, mindes Keld Møller Hansen, der dog sendte noget jord og knogler ind til Zoologisk Museum til nærmere undersøgelse.

- Jeg blev noget overrasket over svaret. Pollen i jorden viste, at fundet var omkring 10.000 år gammelt, siger han begejstret. Og så begyndte der ellers er par års udgravningsarbejde, som viste, at Lundby Mose har været en kæmpe stor offermose.

Han er ikke i tvivl om, at elgene var blevet ofret til guderne.

- Der var slået huller i knoglerne. Det har haft en eller anden kultisk betydning, siger han, der siden skiftede fra marken til skrivebordet og hvad dertil hører (se andetsteds på siden).

Dyrker to ting

- Jeg nyder virkelig mit arbejde. Arbejdet og familien er de to ting, jeg dyrker, siger han, der de seneste 15 år hvert år har holdt 14 dages ferie med hele familien samme sted i Grækenland. De store tager stadig med, selv om de er flyttet hjemmefra.

I dag bor han og hustruen Julie, der også arbejder i museumsverdenen, atter i Valby, hvor han også boede under studierne på universitetet. I mange år har de ellers boet i Langebæk, hvor de fire børn er vokset op. De er nu i alderen 20-27 år, og kun den yngste bor stadig hjemme.

- Nu er vi flyttet efter børnene, siger Keld Møller Hansen. De tre ældste har valgt uddannelser som fysioterapeut, inden for kommunikation og på CBS, Copenhagen Business School.

Den runde dag bliver markeret ved en uformel reception for inviterede, da Keld Møller Hansen ellers var blevet truet med et surprise-arrangement, hvilket han bestemt ikke er tilhænger af. Ellers fejres dagen sammen med familien.

Keld Møller Hansens store passion er arkæologi, noget der virkelig kræver tid. Alligevel betragter han sig selv som et voldsomt utålmodigt menneske.

arrow De Radikale vil have genskabt fem skoler
09. august 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 15:46
arrow Politiet rykker fra panserbasse til cyberninja
07. august 2021 kl. 15:10 Opdateret: kl. 13:18
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk