20. september 2021
Minkavl er et overstået kapitel. Det er slut og der er kun ekspropriation tilbage, siger Christian Nordling.
gallery icon

Se billedserie

Minkavl er et overstået kapitel. Det er slut og der er kun ekspropriation tilbage, siger Christian Nordling.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Minkavler i tårer: Staten skal ekspropriere vores farme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minkavler i tårer: Staten skal ekspropriere vores farme
Næstved - 09. november 2020 kl. 05:48
Af Anna C. Møhl

Arbejdet med at aflive Christian Nordlings 35.000 mink i hallerne på Hovedskovgård er i fuld gang. På få dage er 8.000 mink slået ned. Inden 16. november skal alle mink have taget deres sidste åndedrag.

arrow Læs også: Formand kommer med opfordring til minkavlere

En synligt rystet Christian Nordling har inviteret folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V), Povl Fritzner, bestyrelsesmedlem i landboorganisationen Gefion, og Sjællandske til at lytte til hans uforbeholdne mening om regeringens krav nedslagtningen af millioner af danske mink. Alene i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds skal knap 450.000 mink aflives.

Alle danske mink skal aflives efter der er fundet en variant af coronavirus, som har bredt sig fra mink til mennesker. Sundhedsmyndighederne frygter, at mutanten - den såkaldte cluster 5 - kan gøre en kommende vaccine ubrugelig.

3. generation

Christian Nordling er vokset op på Hovedskovgård uden for Herlufmagle. Lige som sin far og farfar har han været minkavler på gården. I hvert fald indtil et pressemøde onsdag i sidste uge, hvor der blev fældet den ultimative dødsdom over pelshvervet.

Vi skruer tiden tilbage til onsdag.

Et kvarter inden pressemødet, indkaldes landets minkavlere til virtuelt møde med deres formand. Han skitserer kort, at alle mink i Danmark skal aflives. Senere kommer samme udmelding fra regeringen og myndighederne.

Fortvivlelse

39-årige Christian Nordling er fortvivlet. Han har meget på hjerte, men hans budskab drukner med jævne mellemrum i gråd.

Han fortæller, hvordan han kæmper for at få hverdagen for hans to børn, Karla på fire år og Victor på to år, og hans kæreste til at hænge sammen.

Samtidig med, at han skal stå i spidsen for at aflive tusinder og atter tusinder af mink.

Holder børnene hjemme

Christian Nordling holder sine børn hjemme fra daginstitution. Han ønsker ikke, at nogen skal hviske om hans lille datter: Det er da hende fra minkfarmen. Mon hun kan smitte os med corona?

Han appelerer til, at staten påtager sig det fulde ansvar for at aflive minkbranchen. Christian Nordling mener, at alle minkfarme skal eksproprieres - altså et statsligt opkøb til en realistisk sum, som kan give minkavlerne mulighed for at komme videre. Han håber også, at Fødevarestyrelsen fastlægger, hvilke betingelser, der skal være for kompensation og dropper zigzag-kursen, som minkavlerne oplevede for få dage siden.
Artiklen fortsætter under billedet.

Fremlæg fakta

Christian Nordling tager coronarestriktionerne meget alvorligt. Han holder ikke bare en meters afstand - han står 4-5 meter fra andre.

Louise Schack Elholm savner, at regeringen fremlægger fakta om cluster 5 og de mulige konsekvenser.

- Vi vil gerne have, at regeringen fremlægger fakta. Vi kan ikke stå på mål over for et nyt Wuhan, men vi er på minkavlerne side, siger hun.

Regeringen skal i dag i samråd om masseaflivningen af minkbestandene. Der skal også forhandles i folketinget om erstatning til minkavlerne.

- Minkavl er et overstået kapitel. Det er slut og der er kun ekspropriation tilbage, siger Christian Nordling.

Er nødt til at agere

På et pressemøde lørdag forsvarede Statens Seruminstitut masseaflivning af mink og særlige restriktioner i syv nordjyske kommuner.

- Vi ved ikke, hvad status er på denne variant (cluster 5, red.). Vi så de sidste tilfælde i slutningen af september måned. Vi kan håbe på, hvis vi er heldige, at lige præcis denne cluster ikke findes længere. Men vi ved det ikke, før vi har svar på alle prøverne i Nordjylland, sagde afdelingschef Tyra Grove Krause.

Også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forsvarer den drastiske beslutning.

- Er der noget, vi har lært, så er det, at de lande, der handler for sent, der kommer situationen ud af kontrol. Vi har ikke den luksus, at vi kan vente i ugevis. Vi er nødt til at agere, siger han.

- Jeg var i chok. Vi fik at vide, at vi havde 10 dage til at slå os selv ihjel. Jeg har ikke sovet siden og det er der heller ingen af mine kolleger, der har, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

En medabejder har fyldt en vogn med døde mink. Foto: Anna C. Møhl

- Vi ligger ned og så jokker de på os, siger han.

Folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V) vil have, at regeringen fremlægger fakta om cluster 5. - Venstre vil ikke indtage det populistiske standpunkt, at aflivningen af mink skal stoppes omgående. Men vi er på minkavlernes side, siger hun. Foto: Anna C. Møhl

arrow Regeringen dræber ikke kun mink men også et helt erhverv
12. november 2020 kl. 22:15 Opdateret: kl. 10:32
arrow Minkavler vil måske vælge Arne-pensionen
12. november 2020 kl. 07:30 Opdateret: kl. 19:56
arrow Minkavler: Det ændrer ikke en skid
11. november 2020 kl. 18:37 Opdateret: kl. 19:09
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk