28. juli 2021
Vestre Kaj og Vestre Mellemkaj er i fare for sammenstyrtning. Derfor er kajen spærret af på en knap 300 meter lang strækning fra havnekontoret og ned til Toldbodgade. Renoveringen begynder til sommer, fortæller havnedirektør Flemming Back og havneformand Kristian Skov-Andersen. Fotos: Kim Palm
gallery icon

Se billedserie

Vestre Kaj og Vestre Mellemkaj er i fare for sammenstyrtning. Derfor er kajen spærret af på en knap 300 meter lang strækning fra havnekontoret og ned til Toldbodgade. Renoveringen begynder til sommer, fortæller havnedirektør Flemming Back og havneformand Kristian Skov-Andersen. Fotos: Kim Palm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Millionregning på vej: Frygt for at havnekaj styrter i vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Millionregning på vej: Frygt for at havnekaj styrter i vandet
Næstved - 02. marts 2021 kl. 04:37
Af Kim Palm

Den er helt gal med bæreevnen i Næstved Havn. Det viser en rapport fra konsulentfirmaet A1 Consult, der gik i gang med at undersøge havnens tilstand, mens Græshoppebroen i Karrebæksminde blev renoveret i september sidste år. Her var skibstrafikken til Næstved Havn indstillet - og det var tid til at kigge havnen efter i sømmene.

arrow Læs også: Massivt flertal for fortsat havnedrift: Erhvervslivet vil ikke af med havn

- Rapporten viser alvorlig tæring i spunsen på store dele af Vestre Kaj og Vestre Mellemkaj, så der var ingen anden udvej end at spærre kajen af fra havnekontoret og ned til Toldbodgade, fortæller havnedirektør Flemming Bach.

Fare for sammenstyrtning

De dele af havnen, der er i færd med at smuldre væk, er fra 1935 og 1946 og er ikke blevet renoveret siden de blev opført. Værst ser det ud på en 80 meter strækning på Gammel Vestre Kaj, hvor tilstandsvurderingen er direkte alarmerende og der derfor er risiko for sammenstyrtning.

- Faktisk er vi lykkelige for at have modtaget rapporten, inden dele af kajen skvattede sammen, og vi var ude for alvorlige ulykker, der kunne have skadet Næstved Havn og Næstved by, siger havneformand Kristian Skov-Andersen (V).

Resolut handling

Den dystre tilstandsrapport har kaldt på resolut handling. Derfor har en enig havnebestyrelse på sit seneste møde frigjort de nødvendige midler til renovering af de gamle spunsjern, der stikker ni meter dybt. Her er der tale om et projekt til mellem 20 og 25 millioner kroner.

Når udbudsmaterialet ligger klar og myndighedsbehandlingen er overstået går arbejdet i gang. Det forventes at ske i juni, og arbejdet med at forstærke den mest skrøbelige del af kajarealerne varer frem til begyndelsen af november.

Artiklen fortsætter under billedet.

De gamle spunsjern er fra 1935 og har ikke været renoveret siden havnen blev anlagt, fortæller havnedirektør Flemming Bach.

- Vi prøver at skåne byen mest muligt, men beboerne i bymidten må leve med dybe dunk i byen, når der bankes spunsjern ind i kajen. Det vil være uundgåeligt, siger havnedirektør Flemming Bach.

Arbejdet fortsætter

De afspærrede dele af kajen er placeret der, hvor træpillevirksomheden Verdo har til huse og hvor Ardagh modtager sand og soda til fremstilling af glas i Fensmark. Men virksomhederne behøver dog ikke frygte for fremtidige forsyninger, da Næstved Havn har lejet en telestacker - en maskine med et langt transportbånd, der kan modtage forsyningerne, mens en syv meter bred del af kajarealerne er spærret af.

- Vi kunne også have valgt at placere en del af materialerne på kajkanten i Karrebæksminde. Men her er vi enige om, at feriebyen skal skånes for sand, soda og træpiller i turistsæsonen, siger Kristian Skov-Andersen.

Renoveringen af havnekajen kommer midt i diskussionen om erhvervshavnens fremtid og kommende udflytning. Men uanset hvad der kommer til at ske - med enten fortsat havnedrift eller kommende boligområde - så er der ingen vej udenom renovering, fastslår Flemming Bach og Kristian Skov-Andersen.

- Det er bare med at få det gjort, lyder det fra kajkanten.

arrow Debat: En stillingtagen til havnen
10. marts 2021 kl. 09:17 Opdateret: kl. 09:17
arrow Debat: Evigt solskin i budget Havn på Ydernæs
09. marts 2021 kl. 11:05 Opdateret: kl. 10:39
arrow Debat: Havnens masterplan og økonomianalysen
07. marts 2021 kl. 14:31 Opdateret: kl. 17:23
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk