3. august 2021
Pernille Follmann Ballebye, Charlotte Eliassen og Michael Steen fra Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn fremviser byggegrunden for den radikale miljø- og landbrugsordfører Zenia Stampe.
gallery icon

Se billedserie

Pernille Follmann Ballebye, Charlotte Eliassen og Michael Steen fra Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn fremviser byggegrunden for den radikale miljø- og landbrugsordfører Zenia Stampe.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøforening til kamp: Byråd bør blande sig i sag om gigantisk svinefarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Miljøforening til kamp: Byråd bør blande sig i sag om gigantisk svinefarm
Næstved - 05. januar 2021 kl. 18:50
Af Rikke Bondesen

Den radikale miljø- og landbrugsordfører Zenia Stampe og initiativtagerne til Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn besøgte mandag området udenfor Glumsø, hvor svineproducent Kasper Jeppesen, Tybjerggaard Agri Aps, har søgt om tilladelse til at bygge en af landets største svinefarme, der vil fylde næsten 9500 kvadratmeter og som årligt skal producere op til 45.000 slagtesvin.

arrow Læs også: Naboer raser over svinefarm: Gravemaskiner er tyvstartet

Miljøforeningen har omkring 70 medlemmer, der bor i nærheden af den kommende svineproduktion. Foreningen frygter larm, lugt og forurening fra svinebedriften.

Beboerprotester

Zenia Stampe har stillet sig i front for lokale beboergrupper flere steder på Sjælland, der ønsker debat om den lovgivning, som de mener sætter industriel landbrugsproduktion foran beboere i landområderne.

- I og med at vi bor på landet har vi også sagt ja til at bo i et erhvervsområde, hvor landbruget har fortrinsret, så længe det overholder miljøreglerne. Men det er en Morten Korch-lovgivning, som slet ikke tager højde for at der i dag bliver bygget svineindustrikomplekser. Det er ikke bare landbrug, siger Charlotte Eliassen, der er formand for Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Zenia Stampe har stillet sig i front for lokale beboergrupper flere steder på Sjælland, der ønsker debat om den lovgivning, som de mener sætter industriel landbrugsproduktion foran beboere i landområderne.

Opråb til politikere

Mens de Radikales Zenia Stampe vil rejse spørgsmålet om den manglende lokale indflydelse på store svinebrug på Christiansborg, vil Miljøforeningen forsøge at få kommunalpolitikerne i Næstvedkommune i tale.

-Vi vil invitere borgmester Carsten Rasmussen, viceborgmester Klaus Eusebius Jakobsen og kommunaldirektør Rie Perry til et virtuelt møde, for at forklare dem, at kommunen bør søge om at blive undtaget fra loven for selv at få indflydelse på hvor der kan bygges industrielt landbrug, siger Pernille Follmann Ballebye fra Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn.

Herlighedsværdi

Flere andre kommuner, blandt andet Esbjerg og Holbæk, har søgt om at blive undtaget for loven om husdyrbrug, som ikke levner kommunerne mulighed for at bestemme hvor der må bygges nye store staldanlæg. Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn mener, at Næstved kommune skal gå samme vej.

- Området ved Glumsø, tæt ved skov og Suså er attraktivt for tilflyttere. Derfor bør kommunen bede om større fleksibilitet fra lovgivningens side, så der kan tages lokale hensyn og man sammen kan finde en alternativ placering for svineproduktionen, siger Michael Steen.

Han er næstformand i Miljøforeningen og bliver nærmeste nabo til svinestalden på Vinderuphøjvej 1 ved Glumsø.

Kasper Jeppesen, Tybjerggaard Agri Aps, der har søgt om at få lov til at bygge det store svineproduktionsanlæg fortalte før jul Sjællandske, at han gerne vil placere anlægget længere væk fra naboerne, og gerne vil i dialog med dem.

- Han har ikke inviteret os til dialog. Det er ham der vil bygge, så det bør være ham der kører rundt og snakker med naboerne, mener Michael Steen.

arrow Radikale: Byråd bør kunne sige nej til mega svinefarme
18. marts 2021 kl. 04:48 Opdateret: kl. 21:12
arrow Miljøforening: Svinestald vil være en øjebæ i landskabet
19. februar 2021 kl. 10:59 Opdateret: kl. 10:59
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk