23. juni 2021
Blue Miljø modtog flere tons ulovligt slam, som de i første omgang opbevarede udendørs men senere flyttede ind i nogle haller. Det laver dog ikke om på, at firmaet ikke har haft de nødvendige tilladelser til at opbevare og håndtere slammen fra septiktanke ifølge Næstved Kommune. Foto: Næstved Kommune
gallery icon

Se billedserie

Blue Miljø modtog flere tons ulovligt slam, som de i første omgang opbevarede udendørs men senere flyttede ind i nogle haller. Det laver dog ikke om på, at firmaet ikke har haft de nødvendige tilladelser til at opbevare og håndtere slammen fra septiktanke ifølge Næstved Kommune. Foto: Næstved Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøfirma meldt til politiet: Tog imod forurenet slam uden tilladelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Miljøfirma meldt til politiet: Tog imod forurenet slam uden tilladelse
Næstved - 01. februar 2021 kl. 15:00
Af Ida Steenfeldt Andersen

Da Næstved Kommune i 2016 gav miljøfirmaet Blue Miljø lov til at opbevare og oprense slam, var der næppe nogen, der kunne forudse, at det tre år senere ville ende i en politianmeldelse. Firmaet, der i første omgang hed Blue Alert, men som senere skiftede navn til Blue Miljø, fik lov til at opbevare 20.000 tons ikke-farligt affald i form af slam fra regnvandsbassiner på virksomhedens adresse, Sandvedvej i Flemstofte ved Fuglebjerg.

arrow Læs også: Falsk tryghed: Flere konkurser på vej i 2021

Til gengæld skulle firmaet overholde reglerne for lugt og støj, og så skulle de føre journal over deres drift - og fjerne alt affald fra området, hvis de lukkede.

Sjællandske har fået aktindsigt i firmaets virke hos Næstved Kommune. Herudfra kan man læse, at det stort set kun er lugt- og støjkravene, der er blevet overholdt.

Modtager ulovligt slam

Allerede året efter, Blue Miljø har modtaget deres miljøgodkendelse, bryder de reglerne. Firmaet modtager 5.000 tons spildevandsslam, som de ikke har lov til at opbevare eller behandle, fordi det er for forurenet.

Det samme sker i maj 2018, da firmaet modtager slam fra en septiktank - en beholder, der er koblet til afløbet fra et toilet -, som de heller ikke har lov til at håndtere.

Gennem tiden har firmaet i Flemstofte haft flere forskellige navne: Blue Alert, Blue Miljø, Blue F.F og Fuglebjerg Miljø. Foto: Ida Steenfeldt Andersen

Da Næstved Kommune gør Blue Miljø opmærksom på, at de ikke må have slammet liggende, og at det skal fjernes hurtigst muligt, beklager firmaets daværende driftschef Flemming Bach og fortæller, at han var sikker på, at firmaet havde tilladelserne i orden: »... Med andre ord er der fra Blue Miljøs side handlet i god tro«, skrev han den gang i en mail til kommunen.

Bliver ikke fjernet

Næstved Kommunen og Blue Miljø aftaler, at den ulovlige slam skal være fjernet inden nytår 2018/2019, men ved tilsyn i både januar og februar 2019 kan kommunen konstatere, at den ulovlige slam stadig befinder sig på firmaets grund - det er blot blevet rykket ind i nogle haller.

Og da kommunen i marts 2019 gør det klart, at de ikke kan give flere tidsfrister for fjernelsen, og at næste skridt bliver en politianmeldelse, kommer direktør Finn Rosenkranz på banen. Han fortæller, at han ikke har tænkt sig at få slammen fjernet, fordi han mener, at de tog i mod det i god troS.

Udover ulovligt slam har Blue Miljø også haft opbevaret mere end dobbelt så meget regnvandsslam, som de havde fået lov til. I deres miljøgodkendelse står, at de må have 20.000 tons liggende, men firmaets driftsjournaler - der flere gange bliver beskrevet som mangelfulde - viser, at der på flere tidspunkter er mere end 45.000 tons sediment på pladsen.

Herudover tyder kommunens dokumenter også på, at Blue Miljø blander noget af det ulovlige slam i det regnvandsslam, der bliver kørt væk fra pladsen for at slippe af med det.

Anmeldt til politiet

Den 27. marts 2019 bliver det for meget for Næstved Kommune, og de indsender en politianmeldelse til Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi. Heri anmelder kommunen Blue Miljø for at have overtrådt deres miljøgodkendelse i og med, at firmaet har modtaget det ulovlige slam, har opbevaret for meget regnvandsslam og ikke har ført korrekte og tilstrækkelige driftsjournaler. Firmaet i Flemstofte er sidenhen gået konkurs.

Politiet bekræfter overfor Sjællandske, at der ligger en anmeldelse og fortæller, at der er en efterforskning af sagen i gang.

- Vi har været i gang med at afhøre tidligere ansatte hos Blue Miljø samt personer i Næstved Kommune, og så undersøger vi gerningsstedet (Sandvedvej i Flemstofte, red.), siger politikommissær i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politis lokale efterforskning i Næstved, Peter Fobian Hvidberg.

Han fortæller, at hvis der bliver rejst tiltale, bliver det formentlig for overtrædelse af miljøgodkendelsen og naturbeskyttelsesloven.

- Vi forventer af kunne sigte en eller flere personer i sagen indenfor fire til seks uger, siger han.

Sjællandske har kontaktet Finn Rosenkranz for at få en kommentar. Han har dog ikke ønsket at besvare henvendelserne.

arrow Conveyor Technique konkurs: Coronaen åd egenkapitalen
18. februar 2021 kl. 13:57 Opdateret: kl. 13:57
arrow Ung direktør god for 431 millioner: - Penge er ikke afgørende
04. februar 2021 kl. 04:42 Opdateret: kl. 16:45
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk