26. oktober 2020
Andrés Woedd (th.) og Elias Bertelsen håber, at resultatet fra Masseeksperimentet kan hjælpe forskerne i kampen for en grønnere jord. Fotos: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Andrés Woedd (th.) og Elias Bertelsen håber, at resultatet fra Masseeksperimentet kan hjælpe forskerne i kampen for en grønnere jord. Fotos: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøbevidste elever undersøger plastforureningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøbevidste elever undersøger plastforureningen
Næstved - 10. oktober 2019 kl. 14:00
Af Ida Steenfeldt Andersen

Handskerne er på og det skarpe syn er slået til. Det affald, der ligger i området, er nemlig ikke store bæreposer eller hele stykker flamingo. Det er slikpapir, cigaretskodder og plast splittet til atomer af en græsslåmaskine.

arrow Læs også: Affaldsindsamling: Så skal der samles skrald

Det betyder, at det gemmer sig godt i græs og buske, så eleverne fra Fuglebjerg Skole skal koncentrere sig ekstra meget, når de finkæmmer græsrabatten for affald.

- Jeg ville altså bede folk om at samle det op, hvis jeg så, at de kastede det, siger Poul Sivertsen på 11 år.

I de to timer, affaldsindsamlingen har stået på, har han både fundet hundelorteposer, emballagen fra en ostehaps og propper til flasker.

Ud over at gavne naturen og dyrene i området har indsamlingen også et større formål. Fuglebjerg Skole indsamler nemlig affaldet, fordi de er med i Masseeksperimentet i forbindelse med årets Naturvidenskabsfestival. I år er temaet plastforurening. Det betyder, at eleverne skal sortere og identificere alt det plastikaffald, som de finder. Resultaterne bliver brugt til at redegøre for hvilke former for plastikaffald, der er mest af i naturen.

For at finde ud af hvilken form for plastik det er, de har fundet i græsrabatten, skal eleverne lave forskellige kemiske forsøg med plastikken. Andrés Woedd fra 8.Y og Elias Bertelsen fra 4.X undersøger plastikken ved at finde ud af, om det kan brænde, og om det kan flyde.

- Det er ret fedt at lave forsøg, fordi så får vi det i hænderne i stedet for bare at læse noget om det, siger Andrés Woedd på 14 år.

Elias Bertelsen på 10 år er enig.

- Det er sjovt at lave forsøg, og endnu sjovere når vi så faktisk bliver klogere af det, siger han.

Snakken falder på, hvorfor affald i naturen er dårligt. Drengene har mange gode pointer. Blandt andet at hvis dyr spiser mange små stykker plastik, så kan de føle sig mætte men stadig dø af sult, fordi der ikke er noget næring i plastikken.

- Det er jo forfærdeligt at tænke på, siger Elias Bertelsen stille.

En af de lærere, som er med eleverne ude og samle affald og som bagefter lærer dem om, hvad der sker med plastik i naturen, er natur og teknologi-lærer Rose Berit Jørgensen. Hun er sikker på, at på fokus og arbejdet med affald i naturen sætter nogle tanker i gang hos eleverne.

- De undrer sig og spørger ind til, hvorfor folk ikke smider affaldet i skraldespanden i stedet for ud af vinduet, siger hun.

Eleverne har ifølge hende allerede en stor viden om, hvordan man passer på natur og miljø.

- De oplever, at der er fokus på, at man skal passe på jorden hele tiden, og det gør dem både genbrugs- og ressourcebevidste, siger hun.

Efter identifikationen af plasttyperne har eleverne lavet både skraldemonstre, fisk og gobler af affaldet til en flot udstilling på skolen.

arrow AffaldPlus kræver flere penge for at tage imod skraldet
16. august 2020 kl. 09:41 Opdateret: kl. 10:01
arrow V vil sortere glasset fra
26. maj 2020 kl. 15:59 Opdateret: kl. 10:04
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk