27. juli 2021
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var hjemme i Næstved for at holde båltale på Rønnebæksholm.Fotos: Jeppe Sahlholdt
gallery icon

Se billedserie

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var hjemme i Næstved for at holde båltale på Rønnebæksholm.Fotos: Jeppe Sahlholdt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Midsommer på Rønnebæksholm: Tøvende flammer og båltale fra Heunicke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midsommer på Rønnebæksholm: Tøvende flammer og båltale fra Heunicke
Næstved - 23. juni 2021 kl. 23:27
Af Jeppe Sahlholdt

- Vi elsker vort land, men ved midsommer mest,
når hver sky over marken velsignelsen sender, når af blomster er flest, og når kvæget i spand giver rigeligst gave til flittige hænder, når ikke vi pløjer og harver og tromler, når koen sin middag i kløveren gumler, da går ungdom til dans på dit bud, sankte Hans! Ret som føllet og lammet, der frit over engen sig tumler.

Onsdag aften kunne vi igen synge med på Holger Drachmanns kendte midsommervise.

En tør og til tider glohed juni måned var tæt på at koste danskerne de traditionsrige sankthansbål, men hvad der mindede om skybrud flere steder i landet i begyndelsen af ugen reddede bålene i sidste øjeblik.

På Rønnebæksholm var den årlige Sankthansaften tilbage efter sidste år, hvor coronakrisen satte en kæp i hjulet for fejringen.

arrow Læs også: Lokalt talent får chancen hos Netflix

Allerede fra starten af dagen var programmet spækket med interessante oplæg, workshops for børn og voksne samt artist talks.

Blandt andet blev udstillingen Soil Sickness Society åbnet på Rønnebæksholms gods onsdag. Det hele kulminerede med midsommersang, båltaler og picnic.

Se galleri fra midsommeraftenen øverst i artiklen...

Tøvende flammer

Beredskabet var talstærkt til stede på de naturskønne arealer, og efter en lang dag med kunst og diskussioner var græsplænen fyldt med glade børnefamilier, par i alle aldre og vennegrupper på tæpper med picnickurve og dåseøl i den milde aftenluft.

Nu skulle det store bål tændes. Men beredskabet måtte af flere omgange gå frem og tilbage med deres ildfakler fra det imponerende bål, som skulle danne rammen for dette års midsommer.

Høpaller

Rituelt stillede de sig i en cirkel om de mange stykker træ, men lige lidt hjalp det for de stædige brandmænd, som ikke kunne få bålet i gang. Men de gav aldrig op.

- Spørgsmålet er, om de er for dygtige, så intet kommer ud af kontrol, lød det fra en far blandt gæsterne, der så til fra sit tæppe på græsset.

Til sidst lykkedes det. Tricket var en masse små høpaller, som fungerede som tændeblokke i det store bål, der til sidst lyste den smukke lysning op på Rønnebæksholm med røde flammer.

Fejrer friheden

Mens Næstveds Beredskab gjorde sit for at tænde det ambitiøse bål, stillede sundhedsminister Magnus Heunicke sig op på talerstolen. Han holdt dette års båltale.

- Jeg har glædet mig helt vildt til at fejre lyset, og især at fejre friheden. Vi har aldrig haft et år med så meget mørke, længsel og ensomhed og hunger efter at være sammen. I aften fejrer vi, at være sammen i de lyse nætter, sagde sundhedsministeren.

arrow Flyvende tallerkener svæver rundt i sydbyen
24. juni 2021 kl. 06:00 Opdateret: kl. 12:12
arrow Nordmænd shopper indkøbscenter for over 300 millioner kroner
24. juni 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 23:15
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk