21. september 2021
Hanne Alice Pedersen er ganske enkelt bidt af en gal pensel. Det er tredje gang, hun er i Medborgerhuset, og nu har hun aftalt med sit barnebarn, at de skal mødes der og lave projekter sammen. Fotos: Kristina Herlev Wulff
gallery icon

Se billedserie

Hanne Alice Pedersen er ganske enkelt bidt af en gal pensel. Det er tredje gang, hun er i Medborgerhuset, og nu har hun aftalt med sit barnebarn, at de skal mødes der og lave projekter sammen. Fotos: Kristina Herlev Wulff
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Medborgerhus skal bryde ensomheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Medborgerhus skal bryde ensomheden
Næstved - 27. juli 2021 kl. 17:19
Af Kristina Herlev Wulff

- Jeg har fundet noget glittermaling derhjemme, siger Hanne Alice Pedersen og rækker en hvid plastikbøtte med gult tilbuds-mærke på låget frem.

- Det er sådan, det vokser siger Bente Lilian Christensen med tindrende øjne og et bredt smil.

Og vokser gør det. Det glødende engagement, der har bredt sig som en energimæssig steppebrand fra initiativtagerne bag foreningen Medborgerhuset Næstved til de mange kreative ildsjæle, der lige nu står i musikskolens gamle lokaler og fletter, maler, limer og dekorerer rummene. Mens de griner. Og snakker sammen.

Og netop det samvær er hele kernen i projektet.

De to initiativtagere understreger, at medborgerhuset skal være et hyggeligt, mangfoldigt og sjovt sted at være.

Et sted for alle

Idéen om et medborgerhus startet hos den tidligere lærer Anne-Mette Danvar og den nuværende lærer Bente Lilian Christensen.

Egentlig var de lune på ideen om at finde lokaler til et værksted, hvor de kunne sysle med keramik og andre kreative ting.

Men kort fortalt blev ideerne flere og flere, og de to initiativtagere inddrog samtidig flere i deres tanker.

Og snart var ideen om et medborgerhus skabt. Et sted, hvor det skal være billigt at være med. Og som er for alle.

- Vi er et sted, hvor folk har mulighed for at komme ind og selv være med. Næstveds borgere. Gamle som unge. Det synes vi, der mangler, forklarer Anne-Mette Danvar.

Video: Det summer af liv i den gamle skole
Søger mænd

I kælderen på Sct. Peders Kirkeplads er der ved at blive indrettet et »grovværksted«. Til de projekter, der sviner lidt, og som man måske ikke har plads til at udføre derhjemme.

Langs væggen står grønne plastikkasser med skeer snittet i træ og kæbepartier fra dyr, og op ad væggen modsat høvlebænkene ligger en stabel gevirer.

- Det er bare så spændende, det er sådan et rigtigt »mandeværksted« hernede, siger bestyrelsesformanden Bente Lilian Christensen med et grin.

Men ligesom i alle andre af den nystartede forenings rum i den gamle skole er også grovværkstedet for alle køn.

Men initiativtagerne har en særlig opfordring:

- Vi vil have nogle mænd, der kommer herned og bruger det her, uden det skal blive et lukket sted og en luk-ket kreds, siger bestyrelsesformanden.

Og netop det med at skabe et sted, hvor der er højt til loftet - og hvor alle er velkommen - er en hjertesag.

- Der skal ikke komme en keramikforening her og have til huse. Der kan komme nogen, der er interesserede i keramik, der også byder andre, der kommer og synes, det ser spændende ud, velkommen. Det skal ikke vær en lukket kreds nogen steder i det her hus, understreger Anne-Mette Danvar.

Den gamle musikskole ser måske forladt ud udefra - men indeni summer den af liv.

Ikke finkultur

Når medborgerhuset for alvor slår dørene op til efteråret, er der ikke kun kreative værksteder, workshops og rendyrket hygge på tapetet.

Det er også meningen, at den gamle skolebygning nu skal udgøre et værn mod ensomhed.

- Det handler om at bryde den der ensomhed. Så man lukker mennesker ind, som har et socialt behov, siger Bente Lilian Christensen.

Og hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan du kan blive en del af det sprudlende fællesskab, så skal du bare følge Medborgerhus Næstved på Facebook.

Eller du kan stikke hovedet ind på den gamle skole, når de energiske frivillige tryller lokalerne om til kreative epicentre.

- Uanset hvem du er. Hvis du er et barn, så siger vi også velkommen. Hvis du er ældre, er du også velkommen. Og spektret midt i mellem. Det er virkelig vigtigt, at det her skal være borgernes hus. Det skal ikke være finkulturens hus. Det skal heller ikke være foreningernes hus. Det skal være et medborgerhus, siger Bente Lilian Christensen.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk