21. oktober 2020
Mathilde Falch er efter mange års modgang tilbage med glæde og gejst.
gallery icon

Se billedserie

Mathilde Falch er efter mange års modgang tilbage med glæde og gejst.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mathilde Falch vender næsten hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mathilde Falch vender næsten hjem
Opdateret 13. marts 2016 kl. 14:41
Næstved - 13. marts 2016 kl. 13:45
Af Kristian Willumsen

I efteråret udgav Mathilde Falch sit tredje studiealbum »Alle Taler«. Albummet er blevet modtaget fint, og blev udvalgt til p4 »ugens album«, ligesom radiostationen havde albummet med på listen over bedste album i 2015. Der er med andre ord nået at glæde sig til, når Mathilde Falch med sit band kommer til Næstved og Vershuset for at give koncert.

arrow Læs også: En anorektikers vej ud af mørket

Spiseforstyrrelse
Da avisen møder Mathilde Falch sker det i et kælderstudie i Valby. Mathilde Falch griner og smiler. Hun snakker åbent og længe og stråler langt væk af overskud og livsglæde. Sådan har det ikke altid været.

- Jeg var meget langt ude. Spiseforstyrrelsen havde taget fuldstændig over. Både kroppen og hovedet var ved at stå af, fortæller hun om de barske år, hvor hun kæmpede mod anoreksien.

Mathilde Falch blev indlagt på psykiatrisk afdeling i Næstved. Som gammel Vordingborg-pige var byen ikke fremmed for hende. Tidligere har hun også spillet en del tennis i byen. Det er derfor lidt som en hjemkomst for Mathilde Falch, når hun gæster Vershuset den 18. marts.

Tilbage igen
Da Mathilde Falch lod sig indlægge på psykiatrisk afdeling, var hun helt derude, hvor livet ikke længere føltes værd at leve. Der er sket meget siden da.

- Jeg glæder mig til at komme tilbage på denne her måde. Med et nyt album, god energi og med en glæde og tro på livet igen. Det bliver rigtig godt, siger hun om »hjemkomsten«.

Det var i Næstved, hun tog de første skridt mod et bedre liv. Det var her, hun fik den professionelle behandling, der gjorde det muligt for hende at viderebehandle sig selv. Viderebehandle sig selv på samme måde, som hun i dag bearbejder sig selv og omverdenen på. Skrive og lave musik.

- Da jeg begyndte at få det bedre, skulle jeg skrive. Det kunne jeg ikke lade være med. I starten var det meget dagbogsagtigt, men så kunne jeg godt se, at der var en del, af det jeg skrev, der begyndte at rime. Og ja, så var der jo ikke andet for end at begynde at skrive egentlige sange, fortæller hun smilende om starten på vej ud af sygdommen og hen i mod karrieren.

Ambassadør
Mathilde Falch har først og fremmest selv formået at skabe en lysere fremtid for sig selv, men hun fik også hjælp. Hjælp fra musikken, familien, hendes mand og psykiatrien. Det har derfor været et meget bevidst valg for Mathilde at give noget af den hjælp tilbage.

Jeg har sluppet sygdommen totalt. Det har været afgørende for, hvor jeg står i dag. Jeg vil hjælpe andre videre, så de også kan indse, at der er et liv, der skal leves.

Mathilde Falch har derfor valgt at blive ambassadør for forening SIND. En forening som tager udgangspunkt, i de problemer man kan opleve ved psykisk sygdom.

Skriv!
Hun beskriver det selv, som en »kæmpe gevinst« at kunne være med til at hjælpe. Hjælpen har blandt andet bestået af »snakke koncerter«. Koncerter hvor hun har optrådt med numre for unge med skrøbeligt sind og samtidigt fortalt om sit eget liv, og om hvordan hun selv er kommet videre.

»Skriv«, siger Mathilde Falch med stort udråbstegn.

- Jeg tror, det er så vigtigt, at man får sat ord på overfor sig selv. Det behøver ikke være lyrik eller digte. Formen er sådan set ligegyldigt, men skriv, lyder det velmenende råd, hun giver til de unge, der står i det kaos, hun selv stod i for år tilbage.

arrow Det handler om at få det bedre
02. marts 2010 kl. 09:49 Opdateret: kl. 12:10
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk