23. oktober 2021
Region Sjælland skulle ligesom resten af landets regioner mandag bevise, at de kan vaccinere 100.000 borgere på én dag. I Arena Næstved fik 3250 borgere stikket.
gallery icon

Se billedserie

Region Sjælland skulle ligesom resten af landets regioner mandag bevise, at de kan vaccinere 100.000 borgere på én dag. I Arena Næstved fik 3250 borgere stikket.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Massevaccination har stort potentiale: 3250 borgere fik stikket i Arena Næstved

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Massevaccination har stort potentiale: 3250 borgere fik stikket i Arena Næstved
Næstved - 13. april 2021 kl. 12:07
Af Jeppe Sahlholdt Christensen

Arena Næstved råder over mere end 2.500 siddepladser, som under normale omstændigheder bliver brugt til sportsarrangementer, udstillinger og koncerter. Men coronakrisen hærger stadig, og den slags begivenheder må vente til, vi alle er blevet vaccineret. Så i stedet for at bidrage med et rigt kulturliv, lagde den godt 6.000 kvadratmeter store hal mandag rammen for Region Sjællands store generalprøve for vaccineindsatsen, hvor tusindvis af vacciner fra enten Pfizer/Biontech eller Moderna skulle finde en ejermand.

arrow Læs også: Næstved Arena: D-A-D fik siddende publikum til at rocke på stolene

Stresstesten i Næstved er en del af de fem regioners samlede plan, hvor ikke færre end 100.000 danskere mandag blev vaccineret i landets vaccinationscentre. I starten af året meldte Sundhedsstyrelsen ud, at regionerne skulle kunne vaccinere netop 100.000 om dagen, og det skulle derfor stå sin prøve i denne uge i april.

I Arena Næstved skulle i alt 3.250 borgere stikkes i tidsrummet 7 til 22, og det er flest i hele Region Sjælland. I alt blev 16.900 vaccineret i Region Sjælland, og til sammenligning blev 3.980 stukket i hele Region Sjælland, da der blev holdt generalprøve sidste gang.

Men vaccineindsatsens voksen i volumen stopper ikke her, for sammen med landets fire andre regioner, kan Region Sjælland se frem mod juni, hvor der efter planen skal vaccineres helt op til 400.000 danskere om dagen.

- Det er jo Danmarkshistorie det her. Ved at lave de her generalprøver får vi enormt god erfaring, så vi kan være klar, når endnu flere skal vaccineres, siger Pernille Voigt, som leder vaccinationscentret i Arena Næstved.

Kom ikke for tidligt

Mandag, midt på dagen, rammer solens stråler parkeringspladsen ved Arena Næstved. Pernille Voigt står i gul vest og byder på kaffe til de mange mennesker. Hun holder øje med, at de ikke samler sig i for store grupper. Og der er mødt mange mennesker op - flere i god tid.

Generalprøven handler særligt om at undgå køer og flaskehalse, fortæller Pernille Voigt. For det er stadig vigtigt at holde afstand til hinanden.

- Vi har styr på vaccinerne, så det er mere en test af logistikken bag. Hvor mange biler parkeringspladsen kan rumme, og hvad der sker, når borgerne kommer i god tid og så videre, siger hun.

Hun har særligt en appel til dem, som selv på et tidspunkt skal vaccineres i et lignende vaccinationscenter.

Tæt på midterlinjen i Arena Næstved blev de tusindvis af doser vacciner fra Pfizer og Moderna blandet af Region Sjællands personale. Ikke en dråbe gik til spilde, for skulle der være vacciner til overs, stod Næstved Kommunes frontpersonale klar til at blive stukket med de overskydende vacciner.

- Lad være med at komme 30-40 minutter før, du har en tid. Det er jo velment, at man kommer i god tid, men det er faktisk en kæmpe udfordring for os, fordi det skaber pres på køen, siger Pernille Voigt.

De fremmødte borgere, som var så heldige at få tilbudt en vaccine, er alle i Sundhedsstyrelsens prioriteringsgruppe 7, 8 og 9. Det vil sige, at de typisk er i alderen 65 til 84. Og det er i høj grad det grå guld, som er mødt op. Men Pernille Voigt fortæller, at der også er budt enkelte freeriders op. Altså folk, som ikke er blevet inviteret, og som forgæves har forsøgt at få et stik med hjem.

- Dagen i dag er jo forbeholdt de særlige grupper 7, 8 og 9, så de kunne selvfølgelig ikke blive vaccineret, men det forklarer vi stille og roligt til dem, så alt er fint, siger Pernille Voigt.

For datterens skyld

25-årige Sara Andersen skiller sig ud fra mængden med sit blonde hår bundet i en stram hestehale. Hun sidder med benene over kors på en stol med de andre vaccinerede, og er selv lige blevet stukket i armen med første stik fra en Pfizer.

Hun har fået udleveret et glas saftevand og skal sidde til observation i 15 minutter, inden hun må køre hjem til sig selv i Næstved. Det er standardprocedure, for hvis en vaccineret skulle udvikle uheldige bivirkninger, er der en læge til stede i arenaen. Sara Andersen fik et opkald for en måned siden af Rigshospitalet med et tilbud om at blive vaccineret mod covid-19. Hendes 1-årige datter har været indlagt i fire måneder på Rigshospitalet, fordi hun er født med den sjældne sygdom Treacher Collin's syndrom. Det er det, som Theo fra tv-programmet De Sjældne Danskere på TV 2 har, fortæller hun.

Datteren har derfor øget risiko for at blive alvorligt syg med corona, og Sara og hendes mand er derfor blevet tilbudt en vaccine før tid.

- Jeg sidder her for hendes skyld, så vi ikke længere i lige så høj grad skal bekymre os om at smitte hende, siger hun.

Vigtig milepæl

Når så mange mennesker skal igennem vaccinationssystemet på én dag, er formålet at sikre, at man er klar til at stå imod presset, når flere millioner danskere skal stikkes de kommende måneder.

Danmark modtager i de første uger af april omkring 250.000 vacciner om ugen. Det forventes at stige til 400.000 i maj, 800.000 i juni og 1,3 millioner i juli.

Tallene er dog inklusive AstraZeneca-vaccinen, som er sat midlertidigt i bero, mens myndighederne undersøger sammenhængen mellem vaccinen og nogle sjældne bivirkninger. Det blev dog meldt ud mandag eftermiddag, at den fjerde i rækken af coronavacciner ankommer til Danmark allerede på onsdag i stedet for i næste uge.

48 borgere hvert 10. minut

Det er vaccinen fra amerikanske Johnson & Johnson, der bliver leveret til Statens Serum Institut i denne uge med 38.400 vacciner i første sending. Afhængigt af, hvor mange vacciner Danmark og de forskellige regioner får leveret de kommende måneder, kan vaccineindsatsen skrues yderligere op, så flere danskere kan blive vaccineret hurtigere. Der er nemlig et stort potentiale i måden, hvorpå generalprøven indtil videre har forløbet, siger Pernille Voigt.

- Vi har allerede gjort os mange erfaringer siden i februar, hvor vi havde vores første store vaccinationsdag. I dag gik det endnu hurtigere med at folk igennem, og jeg er sikker på, at når vaccinerne er til rådighed, så kan det gå endnu hurtigere, siger hun.

Pernille Voigt vil ikke sætte et konkret tal på, hvor mange borgere centret i Arena Næstved på sigt kan vaccinere dagligt, men generalprøven med 3.250 er gået godt. Personalet har ifølge hende vaccineret cirka 48 borgere hvert 10. minut, og den største udfordring er ikke antallet af vacciner, men arenaens logistik.

- Vores største udfordring er, at vi kun har én elevator til de mange ældre, siger Pernille Voigt.

arrow Hella Joof i Arena Næstved: Mit liv som hun
16. april 2021 kl. 15:44 Opdateret: kl. 11:11
arrow Kulturlivet klar til genåbning med blandede følelser
25. marts 2021 kl. 12:00 Opdateret: kl. 19:15
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk