23. oktober 2021
Infrastrukturen omkring gaskompressorstation er velorganiseret, og intet er overladt til tilfældigheder. Der findes en instruktion for hver enkelt bid af anlægget, fortæller Per Stangholm Jakobsen, afdelingschef for drift og vedligehold af det danske gastransmissionsnet og chef på anlægget ved Egtved. Foto: Hans Jørgen Johansen
Infrastrukturen omkring gaskompressorstation er velorganiseret, og intet er overladt til tilfældigheder. Der findes en instruktion for hver enkelt bid af anlægget, fortæller Per Stangholm Jakobsen, afdelingschef for drift og vedligehold af det danske gastransmissionsnet og chef på anlægget ved Egtved. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokale kræver at kæmpe gasanlæg gemmes væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale kræver at kæmpe gasanlæg gemmes væk
Næstved - 09. april 2019 kl. 05:47
Af Niels Brande

Selv om gasprojektet Baltic Pipe har været på vej i knap to årtier, blev det først for alvor berømt og berygtet i Næstved Kommune, da Energinet som den danske part i det dansk-polske gasprojekt i 2017 tegnede en gasstreg tværs gennem Sydsjælland med placering af en såkaldt gaskompressorstation ved Tågeskov nær Everdrup.

arrow Læs også: Kæmpe gasprojekt godkendt - lokale fortsætter modstandskampen

Gasprojektet har været undervejs, siden daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i sommeren 2001 var rejst til Polen og skubbede på op til underskrivelsen af en gasaftale mellem daværende danske DONG og den polske pendant POGC.

Projektet ville koste 2,5 milliarder kroner, og aftalen indeholdt en gasledning kaldet Baltic Pipe.

- Den politiske erklæring indebærer, at vi nu sætter handling bag ordene om et øget samarbejde rundt om Østersøen, sagde Poul Nyrup Rasmussen dengang til Berlingske.

Siden har Baltic Pipe været på bordet i flere omgange, og nu ser det ud til at blive gennemført.

På fredag slutter høringsfasen om et landplandirektiv og en miljøkonsekvensrapport, som indeholder rammerne for gaskompressorstationen, der bliver placeret ved Tågeskov.

Det skal ikke stå usagt hen, og derfor er der tirsdag ekstraordinært byrådsmøde i Næstved, hvor eneste punkt på dagsordenen er, hvad der skal stå i kommunens høringssvar.

I et udkast til høringssvaret indgår der et udtrykt ønske om jordvolde om anlægget. Voldene er et stort ønske i lokalområdet og skal gerne supplere de bælter af beplantning, som i forvejen er en del af projektet.

Ender Energinet med at acceptere at gemme deres kompressorstation væk bag volde, kommer det til at stå i kontrast til den anden og hidtil eneste gaskompressorstation i Danmark vest for Egtved.

Kompressorstationen ved Tågeskov har indtil nu sendt Baltic Pipe-projektet i lokal modvind, hvilket står i kontrast til etableringen af den jyske kompressorstation for syv-otte år siden.

Der var der vindstille. Også selv om der er frit udsyn til det arkitekttegnede gasanlæg i et fladt landskab med udsigt til naboerne.

De udeblevne protester skyldes ikke bare, at jyderne er sindige, for er der andre infrastrukturelle projekter i farvandet, vindmøller for eksempel, kan de sagtens skabe lokal ravage, lyder der fra kilder på Vejle Amts Folkeblad, som har fulgt projektet i Egtved.

arrow Folketingskandidater er tavse om milliarddyrt gasprojekt
04. juni 2019 kl. 07:53 Opdateret: kl. 10:19
arrow Elkabel på afveje når kæmpegasanlæg skal køre på strøm
24. maj 2019 kl. 05:32 Opdateret: kl. 15:44
arrow Energinet: Fravigelse af gæsteprincippet er helt normalt
23. maj 2019 kl. 11:36 Opdateret: kl. 11:10
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk