19. september 2021
Her forsvinder Gækhøjvej og her begynder Skyttemarksvej, fortæller Hans Henning Christiansen. I baggrunden kan du skimte morænebakken Gækhøj, der er årsag til hele balladen. Fotos: Jan Jensen
gallery icon

Se billedserie

Her forsvinder Gækhøjvej og her begynder Skyttemarksvej, fortæller Hans Henning Christiansen. I baggrunden kan du skimte morænebakken Gækhøj, der er årsag til hele balladen. Fotos: Jan Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal vrede: Hvorfor må vejen til Gækhøj ikke hedde Gækhøjvej?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lokal vrede: Hvorfor må vejen til Gækhøj ikke hedde Gækhøjvej?
Opdateret 11. juli 2020 kl. 16:03
Næstved - 11. juli 2020 kl. 08:10
Af Kim Palm

I generationer har bønder med halm i træskoene gået på Gækhøjvej - den gamle hovedfærdselsåre mellem Rønnebæk og Holme-Olstrup, øst for Næstved. Det var Route 66 for bønder og borgere. Vejen op til morænebakken Gækhøj hed Gækhøjvej. Det har den altid heddet - og dermed basta.

arrow Læs også: Video: Katja er klar til DM i kæphest

Stor var forundringen derfor, da en gruppe lokalhistorisk interesserede Rønnebæk-borgere sidste år opdagede, at på kommunens såkaldte GIS-kort, der bruges til at registrere geografiske data, er den del af vejen der fører op til Gækhøj nu forsynet med navnet Skyttemarksvej. Dermed har Skyttemarksvej - markkvarterets markante hovedstrøg - fået vældigt vokseværk og har forgrenet sig helt ind i hjertet af landsbyen Rønnebæk.

- Stort set samtlige veje herude på det militære øvelsesterræn bærer navnet Skyttemarksvej. Det er kulturel ekspropriation af værste skuffe. Vi har rejst problemet overfor kommunen og er blevet mødt af et svar, der bedst kan oversættes med et »gå hjem og vug«, siger Hans Henning Christansen, der sammen med hustruen Lene Gamsbøl er gået helt til tops med sagen om den dubiøse navneændring af Gækhøjvej.

- Jeg er født og opvokset i Rønnebæk og her i byen har vi altid vidst, at vejen til Gækhøj hedder Gækhøjvej. Men når vi har henvendt os til kommunen er vi kun blevet mødt med frejdig arrogance, siger Lene Gambøl.

Historien kort

Engang var Gækhøjvej en travl og asfalteret vej. Men i 1953 rykkede Forsvaret ind og forvandlede området til øvelsesplads for pansrede mandskabsvogne. I dag er Gækhøjvej blot en lille strimmel asfalt gennem den ældste del af Rønnebæk. Resten af vejen er i dag et hjulspor i et terræn med fritgående kvæg og heste og med låger i begge ender af øvelsesterrænnet. Et herligt sted at møde frøer der kvækker og anden vild og usprøjtet natur. Derfor smerter det i lokalsamfundet, at hverken kommunen eller Forsvaret øjensynligt kan se problemet i at Gækhøjvej nu hedder Skyttemarksvej.

- Jeg har skrevet til formanden for Teknisk Udvalg, Helle Jessen, og her fremgår det i et svar fra hendes forvaltning, at de ikke kan finde noget i deres egne arkiver om, at vejen har heddet andet end Skyttemarksvej. Det er et underligt argument. For vi har masser af kortmateriale, der bevidner at vejen hedder Gækhøjvej, så der er absolut ingen grund til at benoves over forvaltningens hånlige snak om Gækhøjvejs mulige eksistens kun er næret af folkemunde og landsbytosser, siger Hans Henning Christiansen.

Parret henviser til, at det altid har været sådan, at længere vejstrækninger blev navngivet efter deres bestemmelsessted, som Slagelsevej, Vordingborgvej, Ringstedvej - og for den sags skyld også Gækhøjvej.

Næstved Kommune har også forhørt sig hos Forsvaret. Men de er slet ikke interesserede i at vejen har et navn, da det ikke er en vej længere, men blot en sti til friluftsfolk, der vandrer, cykler eller rider i terrænnet.

- Vi har derfor spurgt om vi måtte navngive stien Gækhøjstien. Men også her er vi blevet afvist af både kommunen og Forsvaret, fortæller ægteparret.

Dermed ligner kampen for Gækhøjvejs snarlige comeback på byskilte og landkort en lang march op af en stejl morænebakke.

Udvalgsformand Helle Jessen (S) forstår godt frustrationerne i Rønnebæk, men tvivler på om hun kan gøre noget for at hjælpe borgerne.

- Jeg har også altid selv troet, at vejen hed Gækhøjvej og forstår godt de folk, der vil have deres vejnavn tilbage. Men vi kan ikke gøre noget for at hjælpe dem, da arealet ejes af Forsvaret, så det må i sidste ende være op til Danmarks væbnede styrker om borgerne kan få Gækhøjvej tilbage, siger hun.

Jubilæumsgaven

Selvom sagen ny synes lukket, vil de lokalhistoriske ildsjæle ikke give sig uden kamp.

- I år er det 50 år siden at Rønnebæk blev indlemmet i Næstved Kommune. Og man kunne have forestillet sig en smukkere jubilæumsgave end den meningsløse og ulovlige fjernelse af et lokalt forankret vejnavn. I stedet ser vi et trist eksempel på magtmisbrug og kulturel ekspropriation, slutter Hans Henning Christiansen sin velsmurte verbale lussing til kommunen.

arrow Politiet sender misrøgtede dyr på papagøjehotel
20. juli 2020 kl. 00:33 Opdateret: kl. 11:59
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk