20. januar 2019
Markerne er ekstra gule i år og det er ikke noget sundhedstegn. Foreløbige prøveoptagninger viser udbyttetab på mellem 30 og 50 pct. Foto: Anna C. Møhl.
gallery icon

Se billedserie

Markerne er ekstra gule i år og det er ikke noget sundhedstegn. Foreløbige prøveoptagninger viser udbyttetab på mellem 30 og 50 pct. Foto: Anna C. Møhl.
Foto: Anna C. Møhl
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Landmænd gør sig klar til tørkehøst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landmænd gør sig klar til tørkehøst
Næstved - 18. juli 2018 kl. 05:58
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lige om lidt ventes der tæt trafik af mejetærskere rundt omkring på markerne. Høsten går for alvor i gang i næste uge og planteavlere på Sydsjælland kan se frem til en høst med store tab på grund af tørken og den bagende varme sommer.

arrow Læs også: Knastør sommer får blomst til at gå amok

- Jeg begynder at høste hvede på mandag og de meldinger jeg har hørt fra kolleger, som har forsøgt sig tyder på et udbyttetab på mellem 30 og 50 pct., siger Harald Palmvang, bestyrelsesmedlem i landbrugsforeningen Gefion til Sjællandske.

Harald Palmvang driver en ejendom på 180 hektar ved Tystrup-Bavelse søerne. Han var heldig, da en lokal byge gav ham 27 millimeter nedbør midt i maj. Siden er der ikke faldet en dråbe. Derfor er hvedemarkerne ekstra gule i år og selvom jyderne er hårdest ramt ventes der også svag høst og store udfordringer for de sjællandske planteavlere.

- Det er klart at tørken har påvirket væksten af kernerne i kornet og jeg fik ikke sået hvede nok i efteråret, hvor alting var vådt, så jeg forventer en høst klart under middel, siger Harald Palmvang, der også har raps og byg stående på markerne.

Tørken har ikke kun ramt Danmark, men hele Nordeuropa. Derfor har landmændene udsigt til stigende priser på deres afgrøder. Men en del planteavlere har allerede solgt deres afgrøder til en pris, der er væsentligt lavere en den aktuelle afregningspris på kornet.

- Vi er mange, og jeg selv inklusive, som har benyttet os af del-salg inden høsten går i gang. Det har både bankerne og landbrugsorganisationerne opfordret os til. Og der var jo ingen, der kunne vide at tørken ville være så massiv som vi ser den denne sommer, siger Harald Palmvang.

Elmer Jacobsen (V) er byrådsmedlem i Næstved og planteavler i Hyllinge og han er også ramt på afgrøderne. Foreløbig er frøgræsset høstet og nu venter vårbyggen på at blive mejet. Og den er skrumpet gevaldigt.

- Normalt når jeg lufter hunden i marken bliver den helt væk. I år kan den se op over stråene, siger Elmer Jacobsen, der har 57 hektar med byg stående på marken.

Landbrugsorganisationen VKST i Sorø tør endnu ikke spå om resultatet om den sjællandske høst, men pilen peger gevaldigt nedad, oplyser planteavls-afdelingen.

arrow Billedserie: Se haven ved Susåen
19. juli 2018 kl. 10:13 Opdateret: kl. 10:13
arrow Kom indenfor: Sara holder skik på herregårdshaven
14. juli 2018 kl. 17:56 Opdateret: kl. 12:55
arrow Ekstrem brandfare lukker mose
05. juli 2018 kl. 14:34 Opdateret: kl. 14:34

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk