26. januar 2020
Næstved Bryghus har fået produceret Copper Ale, Champagne-øl nr. 1, Brown Ale og Kaff Porter på kontrakt i Aalborg. Julebryg, i midten, er den første øl til de lokale butikker lavet i Næstved.
gallery icon

Se billedserie

Næstved Bryghus har fået produceret Copper Ale, Champagne-øl nr. 1, Brown Ale og Kaff Porter på kontrakt i Aalborg. Julebryg, i midten, er den første øl til de lokale butikker lavet i Næstved.
Foto: Per Witt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvalitetsjulebryg skal skylle juleanden ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvalitetsjulebryg skal skylle juleanden ned
Opdateret 05. februar 2015 kl. 11:55
Næstved - 26. november 2013 kl. 09:33
Af Per Witt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Næstved // Noget har boblet og gæret på Fabriksvej 26 siden august og spændingen har været næsten ulidelig.

Onsdag den 20. november blev derfor en rigtig mærkedag på det nye Næstved Bryghus, der blev etableret på Loranges tidligere vinlager på Fabriksvej i juli. For denne dag blev spændingen udløst, og de første mærker - eller etiketter om man vil - kunne blive sat på nye, halvliters glasflasker.

Nyt brugt anlæg

Det var samtidig første dag det nyindkøbte, brugte tappeanlæg fra Viborg Bryghus skulle tages i brug. Så brygmester Peer Holgersen, tidligere Holmegaard Bryghus, vinhandler - og nu også ølproducent - Jens Steffen Hansen fra Lorange Vinhandel i Næstved samt salgskoordinator og brygger John Serritzlev, tidligere Bryggeriet Føniks, var meget spændte på, om det hele flaskede sig på transportbåndet.

Før flaskerne får sat etiket på skal de skylles, have et pust CO2 i den tomme flaske for at fjerne luften og derefter have den overgærede juleøl fyldt på under tryk. Til sidst sættes en kapsel på i en fart, inden kulsyren får øllet til at skumme over.

- Tappeanlægget har været anvendt på Viborg Bryghus de seneste seks år, så det har stået sin prøve. Men dette bryggeris succes har gjort, at anlægget blev en flaskehals for Viborg-bryggeriet men har en størrelse, der passer til os, siger Jens Steffen Hansen, der er direktør i Næstved Bryghus, der er et fritidsprojekt for de involverede, der har arbejde ved siden af.

800 liter juleøl

Tappeanlægget kan fylde op til 350 flasker i timen med en halv liter øl samt kapsle og etikettere, så en stål-tankfuld øl med 800 liter færdigbryg kan tappes på flaske og emballeres i seks styks kasser på en arbejdsdag.

Verdenspremieren med bryghusets »Julebryg« er netop lavet i en tank med plads til 800 liter øl, og det er, hvad der laves i år af denne lidt bitre, mørke og halvstærke såkaldte Ale, der går så godt til fed julemad.

En enkelt gang under den første tapning i onsdags var overtegnede tæt på at græde over spildt øl, da en kapsel kom skævt på flasken. Det resulterede i adskillige liter julebryg på gulvet, der forsvandt i afløbsristen under tappeanlægget.

Verdensnyheden præsenteres

»Julebryg« er nærmest solgt på forhånd til lokale supermarkeder og restauranter, men man kan alligevel både smage og sikre sikre sig nogle flasker, hvis man er hurtig.

Verdenspræmieren på denne første øl lavet på det gode, sydsjællandske drikkevand var hos Svends Møbler i søndags. Fik man ikke lige denne verdensbegivenhed skrevet ind i kalenderen, så er der stadig en mulighed for at smage de gyldne dråber. Den egentlige, officielle præsentation sker nemlig på bryghuset på Fabriksvej 26 lørdag 30. november kl. 10 til 14. Fremover vil bryghuset åbne dørene for alle interesserede den første lørdag i måneden.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk