5. august 2020
Huset her er Appenæs ældste. Ejeren fik for nylig tilladelse til at rive det ned. Men ellers er der mange huse i Appenæs, der er værd at bevare, vurderer kommunen.
Huset her er Appenæs ældste. Ejeren fik for nylig tilladelse til at rive det ned. Men ellers er der mange huse i Appenæs, der er værd at bevare, vurderer kommunen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kulturmiljøet i gammelt fiskerleje skal bevares med ny plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturmiljøet i gammelt fiskerleje skal bevares med ny plan
Næstved - 05. december 2018 kl. 13:58
Af Kim Palm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det gamle fiskerleje i Appenæs er forlængst vokset sammen med Næstved og udgør i dag en attraktiv bydel ved Susåens udmunding. Nye og gamle huse - og et velpolstret villakvarter for folk med hang til fjordudsigt. Det er værd at bevare, mener politikerne i Plan- og erhvervsudvalget, som netop har godkendt et udkast til en bevarende lokalplan for det gamle Appenæs.

arrow Læs også: Museumsinspektør frygter for kulturmiljøet

Ganske vist har politikerne tidligere godkendt, at Appenæs ældste hus på Gødsholmvej 1 bliver revet ned, fordi det var temmelig slidt i betrækket. Men resten af det gamle kulturmiljø er værd at bevare og derfor skal de gamle huse nær Jacobshavn og den tidligere Appenæs Brugs forsynes med en bevarende lokalplan.

- Det er et unikt miljø og det handler om at passe på området, siger formanden for Plan- og erhvervsudvalget, Daniel Lillerøi (S).

Det område kommunen vil beskytte strækker sig langs Appenæs Bygade. Ud mod Susåen og fjorden ligger engområder, der er udpeget som beskyttet natur og mod øst grænses området af ældre parcelhuse ved Blåbærsvinget og Enebærvænget.

»Landsbymiljøet er delvist bevaret. Dog er den eksisterende bebyggelse flere steder erstattet af moderne parcelhuse med arkitektur og materialevalg, der ikke tager afsæt i områdets karakteristika«, hedder det i forvaltningens beskrivelse af det gamle Appenæs.

Den bevarende lokalplan skal derfor udpege de områder af det gamle Appenæs, der betegnes som bevaringsværdige. Det vil betyde, at husejere ikke uden videre kan rive ned for at bygge nyt. Arkitekturen skal tage hensyn til bymiljøet med fiskerhuse og gårde med skure og stejlepladser.

- Det lyder som en god plan, selvom jeg godt kan undre mig over, at vi slet ikke er blevet spurgt, siger Oldermand i Appenæs Bylaug, Grethe Andersen.

arrow Nu skal tidligere fiskerleje bevares for eftertiden
03. januar 2019 kl. 10:47 Opdateret: kl. 11:41
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk