27. juli 2021
Der er i alt ni værelser på det nye kvindekrisecenter. Her ses et af familieværelserne, som alle har fået en farve - i stedet for et nummer.
gallery icon

Se billedserie

Der er i alt ni værelser på det nye kvindekrisecenter. Her ses et af familieværelserne, som alle har fået en farve - i stedet for et nummer.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Krisecenter for voldsramte kvinder åbner nær berømt slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Krisecenter for voldsramte kvinder åbner nær berømt slot
Næstved - 31. oktober 2020 kl. 14:03
Af Mia Than West

Der er behov for et sted, hvor voldsramte kvinder kan søge tryghed og ro og samtidig få hjælp og støtte til at komme godt videre til et liv uden vold. Det mener Signe Berner Kruuse, der har stiftet Fonden GRO, som åbner kvindekrisecenter på Appenæshoved 2 nær Gavnø Slot i Næstved.

arrow Læs også: Gratis foredrag: Få styrket dit selvværd

Tilbuddet henvender sig til volds- og kriseramte kvinder i alderen 18 til 65 år, der er udsat for fysisk, psykisk, seksuelt eller andet overgreb og har akut behov for krisecenterophold, støtte og rådgivning.

- Vold er en bred ramme og kan i dag være mange ting. Det kan være psykisk vold eller materiel vold, hvor man får klippet hul i tøjet eller ødelagt møbler, forklarer initiativtager og leder for Fonden GRO Kvindekrisecenter, Signe Berner Kruuse.

Værdigrundlaget på det nye krisecenter hviler på respekt, tillid, troværdighed og kvalitet i indsatsen.

- Vores mål er at hjælpe voldsramte kvinder og deres børn godt videre. De her mennesker skal høres og ses, og deres rettigheder skal sikres, siger lederen og uddyber:

- Der er desværre et stigende behov. Vi skaber ro, sikkerhed og tryghed for kvinder og børn og hjælper med at få genetableret tilknytning mellem mor og barn. Håbet er, at de her kvinder kan gro og vokse, få stabilitet og lagt et fundament til at komme videre, siger Signe Berner Kruuse.

Ingen tvang

Hun er født og opvokset i Næstved og kender til området og ejendommen, der tidligere har huset Vedelsbo, som er et botilbud for sindslidende. Det har derfor ikke krævet den helt store gennemrenovering, men der er blevet malet og slebet gulve i ejendommen, som også er blevet indrettet på ny.

- Det er et utroligt smukt sted. Det ligger roligt i naturskønne omgivelser, og der er nogle gode rammer til at kunne bruge naturen, siger lederen og fortæller, at de har planer om at kunne tilbyde yoga og mindfulness og bruge naturen som værktøj i rehabiliteringsprocessen.

Fonden overtog ejendommen den 12. oktober, og siden er det gået stærkt med at få indrettet de i alt 521 kvadratmeter, der blandt andet tæller opholdsstue, spisestue, aktivitetsrum, samtalerum, værelser, badeværelser, køkken og personaleafdeling. Kvindekrisecentret har plads til ni kvinder og deres medfølgende børn. I stueetagen er der indrettet familieværelser med køjesenge, en lille spiseplads, skabsplads og køleskab, som er tiltænkt de kvinder, der skal bo på krisecentret med børn. Førstesalen er forbeholdt kvinder uden børn.

Hvis kvinderne har børn med, tilknyttes de enten skole eller dagtilbud i distriktet eller undervises af de ansatte på krisecentret. Et ophold varer typisk mellem fire og ni måneder alt afhængig af den enkelte kvindes situation.

- Der er desværre indimellem nogen, der opholder sig for længe på et krisecenter, fordi de ikke kan finde en bolig. Både det at flytte ind og flytte ud er en kritisk overgang, forklarer lederen og fortæller, det er et krav, at kvinderne samarbejder om deres egen sag.

- Der er ingen, der er her af tvang. De kommer jo frivilligt. Her er en stor erkendelse af, at nu har jeg taget det skridt og vil gerne hjælpes, siger Signe Berner Kruuse.

Ikke et hotelophold

Fonden GRO blev stiftet i maj, og det er en kombination af flere ting, der gjorde, at Signe Berner Kruuse valgte at stifte den almennyttige fond. Hun har tidligere været ansat som leder på Jungshoved Krisecenter, men følte ikke, at det var det rette sted for hende.

- Vi havde forskellige mål. Det jeg gerne ville, kunne jeg ikke der. Så jeg blev nødt til at finde på noget andet, hvor der var en højere grad af gennemsigtighed. Og så voksede tanken om at starte noget nyt, fortæller hun.

Kvinderne skal selv stå for daglige gøremål som at handle ind, lave mad, gøre rent og vaske tøj. De skal samtidig følge de regler, der er i forhold til besøg og brugen af eksempelvis telefoner og andre elektroniske devices. Det er derfor langt fra ligesom et hotelophold, forsikrer Signe Berner Kruuse.

- Det vil jeg ikke sige, det er. Det er ikke som deres private hjem. Du skal dele det her hus med andre mennesker. Kvinden skal slukke telefon og Ipad, så hun ikke kan spores via GPS. Det er faktisk udskrivningsgrund, hvis kvinden får sagt, hvor hun er, forklarer lederen og tilføjer:

- Man forsøger at holde det så hemmeligt som muligt. Det er ikke 100 procent isolation, og man må godt få besøg. Men man skal være opmærksom på, at der ikke er nogen, der følger efter.

Ikke Fort Knox

Signe Berner Kruuse er uddannet cand. Pæd. i pædagogisk psykologi og har blandt andet arbejdet med udsatte unge og deres familier. Hun har også ført tilsyn med krisecentre og herberg, og erfaringerne derfra kan hun bruge i arbejdet med de voldsramte kvinder.

- De kører i et alarmberedskab det første stykke tid. Det er vores fornemmeste opgave at få hjulpet dem med igen at kunne overskue deres livssituation, siger hun.

Der er blevet sat hegn op rundt om grunden, ligesom der også kommer til at være en lukket port med overvågning og automatik for at holde udefrakommende væk.

- Jeg ønsker ikke Fort Knox på nogen måde, men der skal være sikkerhed, konstaterer Signe Berner Kruuse.

Hun har fundet og sammensat en bestyrelse med forskellige kompetencer, som skal være med til at drive det nye krisecenter. For et par uger siden valgte de at søge efter legetøj, tøj, møbler og andet brugbart via Facebook. Det medførte, at både private og virksomheder siden har doneret en masse ting til det nye krisecenter.

- Så væltede det simpelthen ind med henvendelser. Det har været en gave, og det har været helt overvældende, siger lederen.

Åbning aflyst

GRO Fonden krisecenter er døgndækket. Det betyder, at man kan komme i kontakt med stedet 24 timer i døgnet. Det er et bevidst valg, lederen og bestyrelsen har truffet.

- Det er akut, kvinderne ringer. De skal ikke have fat i en telefonsvarer. De skal kunne komme i kontakt med os hele tiden, siger Signe Berner Kruuse.

Det er den pågældende kvindes bopælskommune, der betaler for et ophold på krisecentret, men kvinderne skal ikke visiteres. Netop fordi det er akut, er det lederen på det enkelte krisecenter, der vurderer, om der er plads, og om kvinden passer ind.

Fonden GRO Kvindekrisecenter lejer ejendommen på Appenæshoved af Gavnø. De er klar til at indskrive kvinder fra hele landet fra søndag den 1. november. Planen var at holde en reception på åbningsdagen, hvor samarbejdspartnere, folk fra lokalområdet og andre interesserede kunne komme indenfor og se huset, inden beboerne flytter ind. Det har corona sat en stopper for.

arrow Mød anmelderrost forfatter til gratis foredrag
14. november 2020 kl. 19:15 Opdateret: kl. 15:30
arrow Børneyoga og meditation hitter hos private børnepassere
14. november 2020 kl. 17:27 Opdateret: kl. 15:10
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk