16. juni 2021
Når kørelærer i Næstved Mikael Kastrup Hansen skal bestille køreprøver til sine elever, gælder det om at være hurtig på aftrækkeren. I øjeblikket bliver de revet væk, og der er langt fra nok køreprøver til alle. Foto: Mia Than West
Når kørelærer i Næstved Mikael Kastrup Hansen skal bestille køreprøver til sine elever, gælder det om at være hurtig på aftrækkeren. I øjeblikket bliver de revet væk, og der er langt fra nok køreprøver til alle. Foto: Mia Than West
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køreprøver: Minustallet vokser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Køreprøver: Minustallet vokser
Næstved - 08. august 2020 kl. 04:43
Af Mia Than West

Folketingsmedlem og transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, har i flere år har rejst problemet med lange ventetider på køreprøver for de siddende justitsministre.

arrow Læs også: Køreprøve-kaos fortsætter: Venteliste vokser og vokser

Problemet er ikke blevet mindre - tværtimod - og kørerlærerforeningerne melder om store og akutte problemer ude i kredsene.

I Næstved alene skulle kørelærerne have brugt 98 praktiske prøver i sidste uge. De fik 41. Fredag i denne uge skulle de bruge 119, men fik kun 37. Endnu værre står det til i nabokommunen Slagelse, hvor kørelærerne i øjeblikket estimeret mangler omkring 200 praktiske prøver.

- Det ser desværre helt sort ud. Det er trist, og det bliver kun værre. Minustallet vokser for hver uge. Vi får flere og flere elever i køreskolerne, så problemet bliver ikke mindre, siger Walther Linck, der er landsdelsformand i Dansk Kørelærer-Union og tilgående formand i Næstved Kørelærerforening.

De blindes kamp

En gang om ugen frigiver Rigspolitiet køreprøver i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. Alle kørelærere i landets politikredse kan booke prøverne. Hvis man ikke sidder klar ved computeren, når de frigives, kan man glemme alt om at få en prøve.

Der er langt fra lige så mange køreprøver til rådighed, som der er behov for. Kørelærer og indehaver af køreskolen KKORT.NU i Næstved, Mikael Kastrup Hansen, er frustreret over situationen, som han kalder et lotterisystem. Fredagens lotteri gav kørelæreren 10 praktiske prøver. Han alene skulle bruge 25.

- Det er jo bare de blindes kamp. Der er altid en undskyldning hos politiet i stedet for at anerkende, at der bare ikke er ansat nok til det her, siger Mikael Kastrup Hansen.

Faste prøvesteder

Walther Linck er også frustreret. Han er overbevist om, at problemet let kan løses, hvis der var vilje til det hos Rigspolitiet.

- Der er mange muligheder for at gøre det bedre. Der er ikke vilje til at gøre noget. Jeg tror på, at politikredsen ligger de prøver op, der er brug for her. Problemet er, at Københavnerne tager dem, forklarer Walther Linck, der kommer med et forslag til at løse den problematik:

- Vi skal have faste prøvesteder. Alle kørelærere i vores politikreds skulle forfordeles først. Hvis der så er ledige tider, kan alle booke, siger han.

Derudover foreslår han, at andre end de prøvesagkyndige kunne stå for afvikling af teoriprøver for at frigøre nogle ressourcer til afvikling af køreprøver.

- Man kunne eksempelvis kan give HK'ere et lynkursus eller lade forsvarets prøvedommere afvikle nogle prøver. Hvis bare de kunne tage en dag eller to om ugen, ville det gøre en kæmpe forskel.

Opstået en pukkel

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S). Justitsministeriet henviser til Rigspolitiet, der tidligere har oplyst til Sjællandske, at de usædvanligt lange ventetider skyldes corona.

- I maj 2019 blev der lavet en plan for at imødegå udfordringen med ledige køreprøver, men på grund af minimal afvikling af prøver i april 2020 grundet COVID-19 er der opstået en pukkel, som gør situationen hen over sommeren værre end tidligere.

Rigspolitiet er i dialog med alle landets politikredse og på ugentlig basis følger udviklingen omkring ventetider tæt.

arrow Jubel og lettelse: Katrine bestod sin køreprøve
30. juli 2020 kl. 07:20 Opdateret: kl. 11:47
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk